自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

前日感冒,首先喉嚨痛,
跟著開似咳得好密。搜尋親子王國止咳方法,
見到呢個將個橙十字開頂、加鹽,
然後隔水蒸三十分鐘既方法。姑且一試..

蒸完後食左d橙肉+飲橙水,
只係食左一次,今朝起身,
竟然差不多無咳,
都唔知係我抵抗力強,
還是個蒸橙止咳方法咁勁,
咁快好番,忍不住要分享一下。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Recharm 發表於 13-4-1 23:32
前日感冒,首先喉嚨痛,
跟著開似咳得好密。搜尋親子王國止咳方法,
見到呢個將個橙十字開頂、加鹽,
小心留意!
效果因人而異,有人試過食幾次就止咳,亦有人試過越食越咳
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆:個蒸橙止咳方法好似幾 work

係呀,燉橙係因人而已。。。我女食左幾次都唔得反而蒸洋蔥又得

ekllam  請問蒸洋蔥要蒸幾耐o架?  發表於 13-4-2 01:09

大宅

咁我真係好彩,呢個方法好似幫到我。

侯爵府

畀面勳章

回覆:ccyin 的帖子

請問點蒸洋蔥? 大b 新年開始咳 睇下中西醫又好d 停左藥又黎過 中醫話佢敏感咳 謝謝

子爵府

引用:請問點蒸洋蔥?+大b+新年開始咳+睇下中西醫

原帖由 傻豬彤彤 於 13-04-02 發表
請問點蒸洋蔥? 大b 新年開始咳 睇下中西醫又好d 停左藥又黎過 中醫話佢敏感咳 謝謝

...
這是一條好人都食唔壞的天然食物單方,專門用來對付那些因感冒而引致的久咳。方法好簡單,就是把一個洋葱去衣後切片,然後放在碗裏隔水蒸。蒸至洋葱流出湯汁,然後把熱洋葱湯汁飲掉。記住,碗裏不能放入水。

朋友說,蒸出的湯汁只是那麼一點點,不過沒有生洋葱的辣味,卻有熟洋葱的清甜味。洋葱渣不吃。有人真試過用此方法醫治因為風寒而出現的整天不斷咳嗽,說飲了一次已經順氣了不少。隔日再飲一次,咳嗽就痊癒了。

把這方法傳開去吧,送給有需要的朋友或同事。或把它記住,以備不時之需。洋葱是美妙的食品,可以生吃,可以熟吃,可以炒可以炸,可以是主菜,亦可以是配菜。有洋葱同煮的食物也特別鮮香,而且洋葱富含維他命 B、C、E、A 以及鉀、葉酸等。

自古至今,洋葱都被視為能治百病的「藥」物。它是利尿劑、抗生素、興奮劑、除痰止咳劑,並能治風濕、痢疾、感冒等。無論你如何烹煮,洋葱的營養成分幾乎都不受影響。我家裏必有洋葱,因為可以烹調不同的食品,例如炒蛋啦、煮湯啦等等。把它們放在籃子裏吊掛着,可以保持三個月不壞。
04/11/2012 香港 伊利沙伯醫院臨床腫瘤科唐志聰醫生編寫

PS:係之前有jm post出黎架,但我未試過架!

侯爵府

畀面勳章

回覆:DonnaLau 的帖子

感激感激

珍珠宮

BK Milk勳章

我自己無飲,但身邊幾個朋友都試過ok. 我都整過俾女女,好好多,另外加埋鰐魚肉湯水,咳好返晒

大宅

燉橙食完勁多痰

等待....

大宅

我老公上星期食過兩三次燉橙都有緩和呀!

洋房

珍珠宮

BK Milk勳章

如咳左一排,睇西醫中醫都未好,可以試,咩方法都要試

男爵府

thanks share

子爵府

BK Milk勳章

有機會要試試,多謝分享!