心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

由細到大,我父母感情都唔好。我老豆係一個只係向錢看嘅cheap精,又粗口又唔識尊重人,我媽當年都係有咗先嫁俾佢。我細個𠴱時父母已經成日鬧交,不過可能𠴱時阿媽將全部精神放在我身上,佢會忍。到08年我老豆退休,日日喺屋企無聊hea爆發脾氣(因為老豆一直覺得錢最重要,佢無錢搵就變得好自卑),淨係識賭馬賭波炒股,輸咗又發脾氣。

到我年幾前嫁咗,日日淨返佢兩個喺屋企,就成日鬧交,我媽就愈嚟愈唔願意忍,試過有一次急call我返屋企擺平事件,而時不時我媽都會喺我返緊工時打俾我呻。

我都知我媽好慘,不過有時我好忙,我就會好衰咁諗:老公你自己選擇,我可以做嘅好有限,我自己都有家庭,我試過同佢安排見輔導員,同佢講如果佢要搬出嚟我會支持佢(心理及財政),叫佢返吓教會,識多啲朋友,不過佢樣樣都因為我老豆話一兩句就唔再做。我成日叫佢唔好浮focus我老豆啲衰嘢,老豆講嘢唔好咁上心(我自細就係咁先忍到我老豆),不過我媽成日話我唔明佢,我真係想問,我仲可以點做??

唉,純呻吓......我同情我媽不過有時自己工作生活都有壓力,再加埋佢唔開心我又會唔開心,令我好困擾。

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:父母感情唔好,令我好困擾

我的父母又係成日嘈交。後生時返工養家,無時間嘈交。兩個退休後,成日對住,為D好小既事都可以嘈到好厲害。爸爸脾氣唔好,講野大聲唔讓人。媽媽就很長氣,成日哦。有時好驚他們打電話來,嘈到其中一個走左唔知邊度,好困擾

男爵府

源頭係妳阿爸到,就係妳阿爸方面落葯嘛!後面的問題自然清失。

妳阿爸呢d大男人,自尊心重,妳都知佢因為自卑,所以經常大發脾氣,佢硬妳用軟就化解到。

將自己個心變成海綿咁,好似個波再大力打落黎,都彈唔起架喇!

用軟功啦

瑪瑙宮

您真係 EQ 提升再提升至得. um, 我見過一對老年夫婦, 男 ge 脾 4 很大, 女的常忍, 忍到流淚, 但重一齊, 我諗, 佢個人生都倚賴左同個男人一齊, 無左呢個男人佢活唔到, 所以, 又呻又忍, 其實您以後都比您媽呻就得, 因問題唔會需要解決, 因您媽無左呢個男人唔得 = part of her life.

大宅

身同感受呀! 由細到大, 我由幼稚園開始, 我父母就日嘈夜嘈! 你唔會有d乜辨法可以stop佢地, 因為呢種係佢地生活模式! 我要考試既日子都要嘈, even我唔係香港都係咁! 我好想佢地離婚, 我地雖然頭家係完整,但日嘈夜嘈都係傷害到小朋友既心靈! 我直頭試過係小巴接到佢地電話又係度嘈, 果一刻我好想叫落車, 然後衝出馬路比車撞死都冇咁煩, 可惜我唔想整污jo人地架車! 大家加油!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

男爵府

bibi2013 發表於 13-4-4 00:39
我的父母又係成日嘈交。後生時返工養家,無時間嘈交。兩個退休後,成日對住,為D好小既事都可以嘈到好厲害。爸 ...
係呀,自從嗰次我媽急call我返屋企(佢哋鬧到其中一個要出街冷靜吓),我以後mobile一喺唔正常時間收到我媽或老豆電話就好驚,無形壓力呀。

首頁

尾頁

跳至