自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:全職媽媽,你地最憎聽到咩說話?

男爵府

點解你自己湊女都瘦唔返?

男爵府

引用:「日日係屋企湊仔都話唔得閒」「你係屋企乜

原帖由 Bubu520 於 13-04-04 發表
「日日係屋企湊仔都話唔得閒」「你係屋企乜都唔洗做都話辛苦?」
唉。。。最慘連同屋住既6299+姑仔都係咁覺得。。。但屋企90%家務都係我做!!地我唔拖冇人拖!!廚房廁所,所有要拆落黎先洗到既我唔洗冇人洗!!晚飯由預備到清潔都係我一手包辦。。。真係比朋友咁講都冇咁嬲!!

男爵府

“你都冇返工,駛乜放假”

我老公好明白我辛苦,有時晚上會照顧兩個小朋友讓我跟朋友見見面,某啲人問我點解,我話我都要喘吓氣,就會有呢句:;pppp:抵得我老公

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

你真係好命

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

"你就好啦!乜都唔洗做!"出自朋友把口"套套電視劇你都有睇架"出自阿媽把口。

子爵府

我朋友一湊三孑

男爵府

引用:"你真係叻,可以全日對住佢哋,仲要一個湊

原帖由 yiuyiumun 於 13-04-04 發表
"你真係叻,可以全日對住佢哋,仲要一個湊兩個。比著我,寧願返工好過全日對住佢哋,人都癲,對佢哋對我都 ...
我都聽過差唔多嘅說話,不過多一句““你仲要冇工人喎””仲好意思話我叻,寸我咋

翡翠宮

減齡達人勳章

幸福少奶奶 講到我真係唔洗做咁

禁止訪問

男爵府

雖則話FTM要24小時on call,但在職媽媽不也是嗎?我地放工返來都係要做家務,我有時夜晚11點仲拖緊地,等洗衫等到12點洗完去浪衫,冇法,日頭返工冇時間做。放假一樣要自己湊女,全年無休。其實冇話FTM定在職媽媽比較忙,各有各忙。我反而覺得在職媽媽喺公司受盡冤屈氣,返屋企要變返慈母呢樣野就快搞到我精神分裂!XDD

男爵府

小幸子 發表於 13-4-5 11:05
其實我係真心羨慕全職媽咪㗎!因為我都好想,但無咁既能力
係,講真,老公一個人賺錢壓力好大,我唔做野的話,即係佢要養埋我娘家!

男爵府

引用:Quote:原帖由+bikbik+於+13-04-04+發表我最

原帖由 CHOR~CHOR~ 於 13-04-04 發表
我好記得舊同學同我講,妳都好幸福啦!最起碼妳唔使返工,可以留喺屋企湊小朋友!
同學間我最早結婚,舊同 ...
其實咁講我唔覺得月問題喎,係你朋友真心羨慕你可以在家對住小朋友,我都會咁講因為我真係好羨慕,不過經濟環境唔容許得一個人出去番工

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我做左11年ftm,咩都聽過,一笑置之。
最重要養我果位好樂意,駛咩理人講咩,
根本唔需動氣

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

得閒

男爵府

玩具勳章

“好心你搵份工,幫輕吓你老公喇!”
“你抖夠嫁喇,搵番份工喇!”
唓,我hubby從來無講過。

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我做左11年ftm,咩都聽過,一笑置之。 最重

大宅

引用:我最憎呢句“我唔做野响屋企湊仔我唔得架”

原帖由 bikbik 於 13-04-04 發表
我最憎呢句“我唔做野响屋企湊仔我唔得架”通常呢句野係出現响啲在職媽媽同我交談時出現的,我覺得好似潤緊 ...
我都係最吾鐘意。

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:“好心你搵份工,幫輕吓你老公喇!”++ “

大宅

個仔同我講:我唔要!!!!(食飯飯)(屙薯薯)(沖涼涼)……

首頁

尾頁

跳至