烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

今晚三寶家繼續窮風流… 食完自家pizza做晚餐後,嚟番個法式焦糖燉蛋先!!

其中有個意外地整左個哈哈笑面出嚟,為呢味簡易甜品增添樂趣!

TAOTAOLEE    發表於 13-4-7 22:56
manicheung    發表於 13-4-7 15:34
milykaty    發表於 13-4-7 12:14
tempooo    發表於 13-4-6 01:02
小阿肥    發表於 13-4-5 21:27
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 tsznok 的帖子

食譜Please!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:5/4 出爐甜品 ~ 法式焦糖燉蛋

正, 好想食

珍珠宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

好得喎一杯唔該

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我的至愛之一

子爵府

tsznok 發表於 13-4-5 20:34
今晚三寶家繼續窮風流… 食完自家pizza做晚餐後,嚟番個法式焦糖燉蛋先!!

其中有個意外地整左個哈哈笑面出 ...
見到哈哈笑, 笑左出黎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好味﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

畀面勳章

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:tsznok 的帖子

做法真係超易,人人都可以輕易做到。拿拿我屋企份量係要做五碗,如果大家食唔到咁多就自行比例減料喇。

首先,將五隻蛋黃同250ml淡忌廉打勻,用慢速混合就得,唔使打起晒啲cream,剛好發勻啲蛋就ok。

之後將250ml鮮奶(我又用上我嘅好朋友:北海道牛乳),用熱水座暖,加入75g砂糖攪溶晒啲糖。(想甜啲可以加多10g) 鮮奶同糖混合後就將鮮奶放涼,想快啲亦可以放入雪櫃一陣等佢涼快少少。

之後將混和砂糖嘅室溫奶慢慢混入蛋漿入面,一手慢慢倒,另一手就拎住個電打蛋器攪打,都係果句,用低速混合就ok,唔使快打。

混合兩份材料後,就倒入焗碗,雖然打完會有啲泡,但不落焗盤期間會自行消泡,如果真係仲有就用牙簽吉走佢就得。

最後將焗碗放入一個已經有約五份一高熱水嘅焗盤,應該話要浸夠焗碗約五份一高嘅熱水,先再放入預熱夠150度嘅爐,焗佢30分鐘,我就放中層等佢上下受熱均勻啲,出爐後,就灑一層薄糖霜係面,再放番入已預熱至250度嘅爐內,今次要放上層,開上火,利用上火熱力將砂糖烘成焦糖面,呢個方法可以方便屋企冇火鎗嘅JM,焗約10~15分鐘就可以做出焦糖面,如果有火鎗,
好簡單,就咁燒吓個面就ok!

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

my favorite

大宅

謝謝你的食譜,今日整了,真係好好食!不過個樣變成咁。。。唔知係咪我焗爐問題,焗了30分鐘後仲係水水哋,之後我加焗10分鐘先得。同埋我加糖霜後,兩杯一齊放入焗爐,一杯好快焦咗,但另一杯冇反應。糖霜好似多咗啲,焗時好似火山爆發,出來焦糖部份變了座山(我老公問係咪冬菇)...我諗係咪焗得太耐,唔知點先可以改善呢?
另外想問吓:1. 我今次用手動發蛋器,因為電動最慢都好快,有冇大問題架?2. 焗焦糖時要繼續放喺有熱水的焗盆嗎?3. 點樣洒糖霜?

別墅

流晒口水添!

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

大廚勳章

引用:今晚三寶家繼續窮風流…+食完自家pizza做晚

原帖由 tsznok 於 13-04-05 發表

其中有個意外地整左個哈哈笑面出 ...
佢氹你一家開心

男爵府

引用:謝謝你的食譜,今日整了,真係好好食!不過

原帖由 karen0804 於 13-04-07 發表
謝謝你的食譜,今日整了,真係好好食!不過個樣變成咁。。。唔知係咪我焗爐問題,焗了30分鐘後仲係水水哋, ...
要加錫紙蓋面

大宅

複式洋房

好正,難整嗎?有咩技巧要注意?

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:ow_lui 的帖子

好易傢咋,放心做!!

大宅

回覆:5-4 出爐甜品 ~ 法式焦糖燉蛋

請問為何要放水在盤中呢,因為我家只有光波爐??謝謝你!

「也許,現在的距離正好是最好的關係,正好時是最好,最好時卻不是正好。」

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

回覆:5-4 出爐甜品 ~ 法式焦糖燉蛋

請問糖霜同糖粉係咪一樣野?

首頁

尾頁

跳至