跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你有買返間公屋嗎?

你有買返間公屋嗎?富亨村ok嗎?比d意見la~~~thankyou

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 你有買返間公屋嗎?

micky96,

你想買呀? 我就覺得唔好囉......每月比租咪幾好.

好似我呀媽咁, 佢住觀塘, 前幾年買返間公屋住, 但係就幾麻煩. 如果想轉手又要補差價/地價, 又唔租得出去, 想搬轉下環境都唔得~~~~

最慘唔係全部住戶都買番個單位, 只係某部分買左. 其他既租戶就無業主咁"愛惜"層樓, 基本上居住環境無好到!! 到層樓需要維修既時候, 其他租戶唔駛比錢, 但你又要比噃~~~

複式洋房

YuYuMother~十分感謝你!!!!只有這個想法,老公話唔好,不如比d心機揾$買樓........唔知幾時la.......
thankyou~~

水晶宮

micky96,

你本身係咪住緊公屋? 如果係, 可以考慮用間公屋換居屋, 好似平d架~~~ 起碼層樓既質素同管理都好過公屋, 價錢又平過私人樓嘛.....

複式洋房

YuYuMother~我本身係住公屋的,富亨,但老公like村屋,因為奶奶住村屋的,想近d喎........

水晶宮

micky96,

村屋都好架, 我都鍾意~~~ :-P

我而家住緊層樓得2間房, 覺得唔係好夠住想換大d. 遲d可能會租村屋住, 車位又平d/免費, 幾好架~~~~ 不過係驚多蚊啫!!

複式洋房

我好like江庫花園湖邊個一排,好靚架∼∼∼不過<蚊>係一個問題,我奶奶家一入黑就好多蚊,d仔女比蚊針到我心都痛^∼^
YuYuMother 寫道:
micky96,

村屋都好架, 我都鍾意~~~ :-P

我而家住緊層樓得2間房, 覺得唔係好夠住想換大d. 遲d可能會租村屋住, 車位又平d/免費, 幾好架~~~~ 不過係驚多蚊啫!!

複式洋房

其實我覺得兩睇, 買下來也只是日後養老有多條後路, 而且價錢由十多萬起至, 比市價平好多. 你一樣可以按揭的,每月供款當交租,按5年啦, 好快供完!! 起碼層樓係自己的, 又唔使擔心房署每2年加1次租. 幾好!! 至於管理or樓宇維修... 就算私人樓都要啦, 無得計到太準! :lol:
micky96 寫道:
你有買返間公屋嗎?富亨村ok嗎?比d意見la~~~thankyou

伯爵府

咁你都係住開覺得好先至會考慮買架啦~~ 講真..若然買居屋,要轉手時咪又係要補地價先;放租都係要補地價先;一樣要維修保養;想搬亦談合容易. 基於以上各點,我覺得買唔買都唔係睇呢d因素lor.

複式洋房

happyalva ∼MARS∼

但我d鄰居唔係好主重衛生,因為有4個單人單位,d呀伯好唔衛生架又有煙味&叔味,就算好好風都唔可以開門....我住左2年炸! :-( :-(

複式洋房

原來係咁! 又好似唔係咁衛生, 但係房署應該會張貼一些空置單位的list供買家再選擇, 如果OK你可以轉單位嘛! 你住中or大單位?? 其實富亨都幾好! 我覺得空氣唔錯!! :lol:
micky96 寫道:
happyalva ∼MARS∼

但我d鄰居唔係好主重衛生,因為有4個單人單位,d呀伯好唔衛生架又有煙味&叔味,就算好好風都唔可以開門....我住左2年炸! :-( :-(

男爵府

micky96 我都你住富亨,我們沒有買,因為希望遲些有機會轉下居住"還"景. 其實這兒同其他公屋都差不多.我們覺得可接受就算,因為住邊D鄰居都無得選擇.我D鄰居大部份國內人,門口全是鞋,衫褲被,內衣褲,好似八國聯君,我D親戚上來探我們見到D內衣褲都不知幾唔好意思. 我老公放工回家,她們見到有男人都拿住D大大細細的內衣褲同你打招呼.

複式洋房

happyalva ~
我應該係中的$1457元租,你也住富亨嗎?我住最入個一座.....亨耀,很多公公婆婆,因為有單人單位,有多人拾垃圾,仔仔睇到有人拾垃圾問我點解喎?!我都唔知點答好la...
mandyfung~
我都同你一樣,希望比心機搵錢!我女女k1,有機會想返工,但只可以part time,你有返工嗎?

男爵府

micky96 我住你格離座,我望住你果座. 我囡升k2.我都想做part time,但時間不合. 我朋友幫我留意有無人要照顧BB,小朋友,這樣我就可以照顧到囡囡,同時囡囡有個朋友同她玩,唔洗話一個人好悶.

複式洋房

micky & mandy, 其實我們都算街坊喎, 我在Fu Shin, 我都有買回自己間屋, 其實我都係搬入來幾年, 初初話買都心大心細,又怕好多手尾跟,又怕維修..管理..! 但想落樓價始終好抵,真係想要多間屋以防不時之需,供款就當交租! 不過管理費都要$400 ! 好彩我層樓好乾淨, 大堂&走廊都好清潔,D鄰居個個都好nice, 成日有傾有講,佢

複式洋房

mandyfung~你住亨榮?我媽咪都係,上次有人跳樓喎,委員會仲甲錢打齊,你座樓潔淨好多~我就想搵工la.....

happyalva~
你住富善~~你買幾錢呢?你條村有麥噹噹&村巴,很好~其實鄰居好緊要,我冇你甘好彩la~~
:-(

男爵府

micky96 我這座時常有這些事,我好怕這些事.所以我無睇這些報導.唔聽,唔問,唔理,因為如果我知道就會睡不着,好怕,希什麼事都只是我老公去了解,但我叫他唔好同我講.

我都覺得富善好,交通方便,有車出九龍,又有免費車到火車站.

happyalva~ 你的鄰居真係好. 我對面的鄰居因為同我老爺奶奶做左好多年鄰居,所以我們都有交換食物,只是他們是國內人,一家人講話時好似吵架的,時常把我囡囡吵醒.
micky96 寫道:
mandyfung~你住亨榮?我媽咪都係,上次有人跳樓喎,委員會仲甲錢打齊,你座樓潔淨好多~我就想搵工la.....

happyalva~
你住富善~~你買幾錢呢?你條村有麥噹噹&村巴,很好~其實鄰居好緊要,我冇你甘好彩la~~
:-(

複式洋房

mandyfung ~唔好話你呀,我上次見到個女人跳樓,以家都唔係甘安樂...不過有白埔姐住!咪我唔洗sleep~~呀~如果係人湊仔大約幾錢,幫你留意下呀~

複式洋房

mandy & micky, 其實我都算好彩,因為好鄰居真係可遇不可求,交通都OK啦,不過我在官塘返工,所以都要行出中心搭74X. 麥當奴當然係我對仔女的最愛啦! 我都係中單位,買價差不多17萬.你們真的無想過買?? 你

男爵府

happyalva
我老公同我姑奶都話唔買,因為我老公好希望有機會轉個好D地方住,因為太(集),我之前大約晚上七點左右,同囡囡食左飯就落街買東西,見到格離哥哥在球場打藍球(培賢個球場,當時得買個人在打藍球,我囡囡話想找哥哥一齊玩,點知玩玩吓有成廿多人走出來打一個人(這個人之前不在球場)我立即帶囡囡走,怕有意外.晚上七時左右都好早,但D人都可以這樣. 我個小朋友係囡囡,她大個左就重怕.
我囡囡十月就四歲.我唔係想搵保母.我是想幫人照顧BB/小朋友,囡囡有個伴,同時想有D收入,乜可以照顧到個家.
我75年,雖然生左後唔同左(又肥左,頭痛越來越少,無打扮,成個C奶)但我唔覺得自己老.

首頁

尾頁

跳至