自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

尋晚見到有jm問有關小朋友學phonics嘅野,我想喺到做個小分享

要Phonics學以致用,要三管齊下:
JOLLY PHONICS,睇故事書同認字咭

喺我女細時我已經教佢地phonics。
我細個都無學phonics,我只係上網學(唔係老公教㗎!),youtube有片睇。
得閒等車見到啲字母咪教下佢拼音囉 。
太細路我唔建議畀佢坐喺到學。
得閒當遊戲咁教下佢、睇下dvd已經可以。
Jolly phonics每個字母都有歌仔唱,有故事、動作做,令小朋友易記啲。
用Jolly phonics,letterland 等乜都好,總之跟住佢嗰套學就得
只係學phonics唔夠,仲要識應用。
喺iTunes 有個app 叫pocketphonics(強烈推介!), 除咗教小朋友字母讀音,亦會教小朋友blending,教佢地點合埋啲字母讀出嚟,從中都可以教小朋友拆音拼字,咁第時對英文默書好有幫助。我得閒喺街嘅時候,都會問佢地啲phonetically correct嘅字,教佢地拆字學串囉~

建議小朋友睇OXFORD READING TREE。OXFORD READING TREE嘅書有唔同級數,跟住上就啱㗎啦,圖書館有得借。
佢地同時要認字咭。到佢地用FLASH CARDS認到15個字後,就可以開始睇有字嘅OXFORD READING TREE嘅書(當然係得幾句嗰D)。記住同小朋友睇時係畀佢讀,唔係讀畀佢聽(你可以教佢拼字),要肯定佢係識拼出嚟讀而唔係背出嚟嘅。想試下小朋友係真係識讀,可以任意打開書嘅其中一版,佢讀到出嚟嘅咁佢真係識拼,唔識嘅即係背!到小朋友識拼晒成本書後,先睇第二本。

FLASH CARDS,由三張咭教起,每次加幾個字。
當佢地認到晒後,就可以加字
FLASH CARD嘅字係好基本我地會常用嘅字,小朋友會成日見到。識咗呢D基本字,睇書會易好多:)
iTunes 有個appa叫sight words, 可以學咗嗰到啲字先。(呢到個次序幾好,可以跟從http://www.st-bernadettes.hants.sch.uk/highfrequency.html
FLASH CARD嘅字係好基本我地會常用嘅字,小朋友會成日見到。識咗呢D基本字,睇書會易好多:)
喺flash card上嘅字,大部份都吾係phonetically correct
即係應用吾到phonics 嘅法則架!
呢類字就要死背啦
攞住一張寫住呢D字嘅flash card教小朋友讀
你讀一次,佢讀一次
重覆幾次,好快就記到
記住要小朋友識晒所有字先會加字
錯一個都吾會加字畀佢學架!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆:七歲亞女有十幾歲嘅英文閱讀能力-學Phonics分享

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:七歲亞女有十幾歲嘅英文閱讀能力

Deleted

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哦 X 2

琥珀宮

回覆:yennie 的帖子

搬去ek分享會多d人有興趣!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:尋晚見到有jm問有關小朋友學phonics嘅野,

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

子爵府

哦 X 3

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:yennie 的帖子

其實好難同一般HK小朋友相比
你老公係英國人,主要用英語溝通
根基已經不一樣

禁止訪問

引用:搬去ek分享會多d人有興趣! +

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

偶不是好媽媽 但多謝分享

珍珠宮

開心吸收勳章

多謝分享

大宅

陪月勳章

最好幾多歲開始學?

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:尋晚見到有jm問有關小朋友學phonics嘅野,

原帖由 yennie 於 13-04-06 發表
尋晚見到有jm問有關小朋友學phonics嘅野,我想喺到做個小分享
我大女都七歲,英文閱讀能力約十幾歲。
Tks for sharing

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:哦

原帖由 sasa0208 於 13-04-06 發表
哦 2

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

公爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

thx

伯爵府

哦X3

公爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+yennie+於+13-04-06+發表尋晚

原帖由 circle119 於 13-04-06 發表
Tks for sharing
X2

侯爵府

醒目開學勳章

我好讚成細路仔學PHONICS, 因為我女就係學左並且叫做學得OK, 所以佢小學呢幾年黎從來英默都唔駛我同佢溫的(基本上佢自己有無溫我都唔知), 但SO FAR 佢既分數係唔錯的. 當然我要強調既係佢學PHONICS時我係花左好多時間同佢溫的, 係每晚45分鐘至60分鐘, 一星期7日都係咁溫, 連搭車都帶埋D 字卡係車到溫下. 就係咁佢學左並且係有好多練習機會, 而唔係我只係俾左錢推佢去上完堂就算, 我諗呢個係一個好重要既因素令佢學得叫做OK.

同樣係我個仔, 佢亦有學PHONICS, 但係當時我要顧住個細既, 所以無咁多時間可以同佢溫, 就真係只有俾錢佢學完就算, 最後出黎既係佢好似無學過PHONICS咁. 雖然佢地2個係兩間唔同既CENTRE學, 可能有影響, 但係我覺得最關鍵既係學完之後既重覆溫習.

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

哦x4

首頁
12345...10

尾頁

跳至