夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆:老公孤寒好難頂

我覺得你老公很好a!欣賞下

男爵府

一係叫佢每月畀定額家用,你自己多除少補。

別墅

回覆:everydaymom 的帖子

我老公都係一樣,但我覺得好好呀!
佢教兩個仔,去7仔買汽水$5.5,但酒樓要$20都是同一樣東西不值呀!
而小朋友生日禮物,他都覺得不應該太貴,百幾蚊買本書就可以。買衫一定買大一個碼,鞋唔爛都唔比買。。。
但其他方面都不慳,兩個仔讀國際學校,各興趣班六、七樣
我會覺得這是美德呀!

禁止訪問

男爵府

回覆 graceyung 的帖子

C6 不是福建人!

複式洋房

你C6唔算最孤寒啦, 我聽過有人更孤寒。以下是我朋友的男友:

1. 拍拖一定在LUNCH之後, DINNER之前, 咁樣可以省錢唔洗出去食
2. 就算幾累都唔可以坐的士, 要行好遠行到個女仔叫救命
3. 去旅行唔可以買唔等洗的手信,六十蚊都算貴
4. 平日買任何野要問過個男仔, 一個月都可能唔可以買到一件衫
5. 寧願花兩個鍾去轉車又轉船, 都唔花多十蚊八蚊搭一程直接到達的地鐵
6. 食都唔可以食好少少
7. 無為野唔可以買, 花一蚊都要問過男的 (錢是自己賺的)

我地的朋友都睇唔過眼, 但個女仔竟然話, 佢都係想儲錢結婚者。但係搞到生活完全冇晒樂趣, 我都唔知咁樣做人為乜。

missceci  痴線!錢係自己揾,點洗都唔關佢事,就算要儲錢結婚都只係大家共識點駛錢每月儲幾多,唔係男方控制,個男朋友咩事呀?咁結咗婚仲得了?叫你朋友考慮清楚。   發表於 14-4-22 00:52

大宅

飲品又唔係必需品,飲水咪仲健康~
正面去睇其實係慳得有道理,窮過先會知捱窮既滋味~
朋友方面咪由佢囉,禮物無分貴賤,其實小朋友冇平貴呢d觀念,有都係大人/父母灌輸俾佢,只係你覺得失禮啫~
不過題外話,女人真係不能沒有私己,你快d自己去開過另一個私人戶口~如果驚佢知道,寄去娘家叫媽咪代保管

everydaymom  我沒人工, 邊有私己。家中開支, 都由他直接支付。 他只比我credit card.  發表於 14-6-8 10:49
missceci  女人不可冇私己
姊妹,加油呀!  發表於 14-4-22 00:53

公爵府

引用:樓主要慢慢同他洗腦,節儉是美德,但太過份

原帖由 Kaka315 於 13-04-07 發表
樓主要慢慢同他洗腦,節儉是美德,但太過份做人又有嘜樂趣呢!唔通到70歲先放鬆,太過了,希望他慢慢改變! ...
我老公自從同我一齊,人工六年間double 了!
之前勁孤寒,現在洗$闊佬了,佢又係細過好窮ga!
六年前我原全頂他不順,現在佢只是孤寒自己,所以剩到幾多$!
所以唯一解方法係鼓勵他開源

missceci  點鼓勵?請分享。  發表於 14-4-22 00:54

珍珠宮

我老公對自己好孤寒,條條西褲都著到爛,只有兩對皮鞋返工一對波鞋休息著,襯衫永遠是馬莎做活動才舍得買,但對我和兩個仔好大方,仔仔D衫褲鞋襪生活用品全部名牌,鞋子冇十對都有八對

hksunshine    發表於 14-4-23 10:53

大宅

引用:又可以說是節儉,可能他曾經捱過,認為有些

原帖由 walnutman0509 於 13-04-07 發表
又可以說是節儉,可能他曾經捱過,認為有些不必要的支出可以節省,小朋友學習節儉不奢侈是美德,小朋友大得 ...
讚同

大宅

講真, 我都覺得節儉係美德黎, 多D 欣賞下佢啦. 我老公買支SHOWER 都要去幾間格價. 有時行多2步平幾蚊都有一種成功感.

子爵府

如果為了將來作準備是可以理解,何為對子女好各有睇法。何不先問是什麼原因。其他人,你都唔會希望你的小朋友和一些因你唔送貴或好d ge就俾說話你聽的人玩。禮物方面先提供數據給先生參考,令他明白只有這個選擇。

大宅

你只係講你46點對外人,點對仔女,點對你,咁佢係咪都孤寒埋自己先,如果係,佢應該係無安全感,怕失業,怕無錢,無餓死老婆仔女,佢應該好大壓力,可能佢小時試過蕃薯當正餐,無飽飯落肚……

伯爵府

節儉係好事, 不過過咗火就變成好小家

missceci  同意  發表於 14-4-22 00:55

男爵府

孤寒 係美德, 留番比小朋友將來 出國讀書用 ,
C6 大洗仲無安全感啦 !!!!

男爵府

我只係呻下。其實比起很多c6,佢都算好。起碼佢唔酒、唔食煙、唔嫖、唔應酬。佢對自己都慳呀!對阿媽都一樣,好似我話買維他命給99補身,佢都會買,但會買平價果隻牌子。對我算最唔慳,過時過節,都會買禮物給我,如手袋、頸鍊等。有時我想食日本菜,佢會約我食lunch。因lunch 平D,小朋友返咗學,佢覚得dinner四個食好貴。不過有時佢嘅節儉令我懢忦。有次幫朋友買咗約二百蚊嘢,過了一星期朋友仍未比錢。佢叫我催朋友還。我真係好難做。阿媽都話唔可以冇自己的錢。但我真係無辦法,家中一切費用都由佢管。佢比張咭我買嘢,一些現金買餸。我銀包佢會睇我有冇錢,冇嘅話,佢會放D落去。所以我連機都唔駛㩒!

missceci  咪每日喺銀包扣起少少囉~佢見冇,自然擺錢入去,問你點解駛快咗,你就解釋係d餸貴咗
唔係教壞你,係想你幫自己留返個錢咋!  發表於 14-4-22 00:58
mydd  呻完就要好好包容C6,無謂傷感情,我提議你找part time做  發表於 13-4-10 10:03

別墅

回覆 everydaymom 的帖子

其實就咁睇你老公都好錫你啦
每人都有缺點, 你唯有忍一忍啦
起碼佢唔會連子女上興趣班既錢都慳~
要知足啊~

侯爵府

我會覺得必要開支都慳先叫孤寒,
無必要嘅慳咗錢叫節儉,
你老公叫節儉喎,食飯叫嘢飯我都唔捨得,飲水咪仲好,出街食比較多味精,再飲埋飯品,對身體都唔太好!

至於小朋友生日禮物,都明白你想送得得體d,但又真係造成好多浪費,我都試過收到屋企已有嘅玩具,真係好無謂!文具嗰d都話用得晒,玩具真係

別墅

嘩,好孤寒,我都識過一個男人家底清貧,自己靠獎學金完成大學/碩士,仲幫佢家人還賭債,我好欣賞佢勤力叻仔有計劃,個時我比佢追求,我接受不到食飯居然我話我請啦,真係由我,(其實我不介意,但可以睇到佢份人有點)之後送花,送3枝,我禁大個女未收過禁細紮,我心想追女仔都可以禁孤寒,所以做朋友算啦,後期佢拍拖,果然不出我所料,佢同女友一星期只出一次街,食一餐飯,$計得清清楚楚,節日從不出去食呃錢餐(這正常)之後我有次同佢分享我情人節book 左餐廳慶祝,比佢不停話我,我說有時不是下下計住,一年都係比人呃1、2次,無錯,節目出去慶祝係用多$、但為愛的人付出自己是好開心,呢件事,我同我男友分享返,男友分析佢的成長環境做就佢禁嘅性格,好難改,為佢慳$$,就是愛佢的表現,同體諒。

別墅

回覆:SmileFoReVeR 的帖子

其實女人一定要有自己的獨立經濟,多多少少都好,否則會無地位,無話事權,除非真係老公好好好聽話啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至