夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

C6生於窮困家庭,靠自己才讀完大學。我生於小康之家,在我一個人在異地留學認識他。那時留學生都很節儉,包括我。讀完書後我們便結婚。大家找到工作,不愁生活,生了一對兒女,我便做full time mom. 他工作很好,經濟絶對無問題。但他的孤寒計較令我很辛苦,好似買生日禮物給好朋友兒子,她兒子的生曰會是在外面的gym攪,也邀請我一對兒女去。我想買二百幾元的禮物。他都說太多,買一百元好!買鞋給阿女,又話點解除波鞋外,又要買黑鞋、靴、涼鞋。他是那种一條牛仔褲穿到爛的人。出街食飯,他又唔想阿女阿仔叫野飲。我忍不住話他孤寒,他便黑臉。我只是想呻下,又唔想同屋企講。同朋友都難開口。

禁止發言

回覆:老公孤寒好難頂

禁止訪問

回覆:everydaymom 的帖子

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

點慳家既人,對著自己所愛的人好難孤寒的,連飲品都唔想比自己仔女飲,
你好好同你先生傾下,否則仔女大d,需要課外活動/學習....
花費上更大分歧。

haizitama  外面饮料不外乎都系D高糖分饮品!我都五比我女女吃的!  發表於 13-4-12 00:47

伯爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你哋拍拖都應該知道?你的價值觀變了或是佢結婚後先變得孤寒?

公爵府

畀面勳章

最怕孤寒老公

hksunshine    發表於 14-4-23 10:49
elaine913  me too  發表於 14-4-22 10:47

伯爵府

引用:C6生於窮困家庭,靠自己才讀完大學。我生於

原帖由 everydaymom 於 13-04-07 發表
C6生於窮困家庭,靠自己才讀完大學。我生於小康之家,在我一個人在異地留學認識他。那時留學生都很節儉,包 ...
捱過的人,是會知慳惜儉。美德。未捱過窮係吾會感受到!我倆公婆出身屋村,依家叫收入OK但好慳,因為知道窮有幾慘

侯爵府

你對仔女叫得嘢飲我估應該唔係太細,咁不如你出番嚟工作,請工人幫手湊,咁你財政上就有主權話事,買嘢$200咪話佢知買咗$100囉,大家Happy

missceci  係呀,有時我都費鬼事同佢講買嘢用幾多錢!  發表於 14-4-22 00:36
homeuser    發表於 13-4-22 23:59
homeuser    發表於 13-4-22 23:59

男爵府

+4熱血勳章

我都係生於窮困家庭,爸爸一個養6個。所以到現在我都要阿仔學習不要亂花錢,培養節儉的美德。
你C6一個養幾個,雖然現在工作很好,經濟無問題。但有邊個可以預計將來的日子如何?而且小朋友愈大,使費亦會愈多。

Jolin_Yuen    發表於 14-4-23 16:02

男爵府

我老公都好孤寒,我次次買野比姨甥佢都一定鬧我

blythe0824  咁似我c6?哈哈,佢覺得買野比兒生女不用咁貴  發表於 14-4-22 12:03

禁止訪問

公爵府

回覆 everydaymom 的帖子

我c6都孤寒ga, 所以我買野會講平d, 費事解釋!

大宅

我c6乜弧寒

大宅

我嗰個都係咁,但又未至於連叫杯嘢飲都唔制嘅。。。

公爵府

引用:C6生於窮困家庭,靠自己才讀完大學。我生於

原帖由 everydaymom 於 13-04-07 發表
C6生於窮困家庭,靠自己才讀完大學。我生於小康之家,在我一個人在異地留學認識他。那時留學生都很節儉,包 ...
佢係福建人嗎?咁孤寒:;pppp:我係你就出返來做野啦:;pppp:

april2015  你似乎對福建人好有偏見! 要知道一樣米養百樣人, 邊度都有好人同壞人!  發表於 14-4-23 19:33

瑪瑙宮

吓, 咁遲下一定有人斟茶(嫁娶)比您地, 或者做 6299, 外父, 咁點算?

由細習慣出面食唔叫野飲, 我會非常贊成. 我自己就係無人制止, 飲野飲左幾廿年, 對身體/財政唔係好事呀,
我以前雪柜有飲野, 後來戒左. 我個囝就唔得, 就因為婆婆以前有一輪幫我睇囝的時侯一定買定在雪柜比佢飲, 我話唔好買佢又唔聽, 我囝大了都日日都要飲.

您咪至多下次自己帶特價買 ge 紙包飲品去飲囉, 都係有野飲喎, 我見有 d 媽咪都係咁.

男爵府

所以同佢去食飯,我便會自備果汁給仔女。不過得我地三個時,我會比佢地叫一杯飲品,兩個share.我是用他的附屬咭,他一定知道牫買乜。加上我無私人戶口,只有聯名戶囗。他從結婚開始,便要聯名戶口。說兩個人一起,唔應該有私己。不過圖書館過期罰錢的零錢,我就不告訴他,免他哦我!在留學時,大家都窮,衝突矛盾比較少。現在,可能大家都無變,我只是做回以前末去留學的我,我只是覺得有能力,應該可以不用太計較。但絕對不是揮霍。

missceci  有機會的話,真係點都要開返個自己戶口呀,積少成多,積穀防飢,萬一仔女有乜事需要錢,到時都唔駛嘥氣同佢爭論。  發表於 14-4-22 00:39

男爵府

補充一句,仔女學課外活動,他沒有阻止。只是在日常起居上,他太節憸。

smartbaby01  咁C6應該唔係孤寒,係應洗得洗……  發表於 14-4-25 15:24
Nancy20090615  咁佢都好有分數喇.  發表於 13-4-7 13:17

瑪瑙宮

everydaymom 發表於 13-4-7 13:09
所以同佢去食飯,我便會自備果汁給仔女。不過得我地三個時,我會比佢地叫一杯飲品,兩個share.我是用他的附 ...

所以同佢去食飯,我便會自備果汁給仔女。不過得我地三個時,我會比佢地叫一杯飲品,兩個share.

我係好同意您的做法, 又節儉又健康, 出面飲野真係唔抵.

買野比朋友囝囡, 其實仍然有百幾蚊的選擇, 佢的意見都唔差, 因為您送比人的人地可能有, 又或者同時幾個人送呢 d , 人地用唔著又送比第個用, 2 百幾蚊就晒左. 至多您買百鬆 d 蚊, 同 c6 講已經講盡價囉, 或者見減價已經好抵囉, 佢再嘈, 您話下次您買勒.

禁止訪問

回覆:everydaymom 的帖子

首頁
12345...7

尾頁

跳至