自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

一次訂機票及酒店不愉快的經歷

我有個Baby-kingdom的朋友,想和她的囡囡在返幼稚園前去泰國,但訂泰國機票及酒店時遇上麻煩的agency,以下是她的經歷,你們下次訂時都要小心:

本人是第一次買package遊BKK,透過朋友介紹Travel Box,至於幾時落訂,幾時付清尾數通通是由W小姐提出,本人只是跟著instructions去做.

我們一行4人共付了$4000訂金(21/7),再問何時要付清尾數,W小姐稱出發前一星期,即3/8,到時會再有電話通知.

到8月1日再致電Travel Box,講述我朋友不幸的事情(入醫院),問W小姐我們可以怎樣,轉名?改期?....最後得知可以轉名,但要即日回覆,最後我們找不了其他人代替.

所以到8月2日一早就再致電Travel Box, W小姐放假,客人遂與接聽電話的那位同事講明事件始末,講明是緊急的,因為10/8不能起行,明天3/8要付Balance的了,其他人還冷眼旁觀.到3/8真的出了機票時,責任是誰付責呢?

你們還要脅已付Balance的其餘2位個Hotel Booking deadline 是在4/8中午12:00,如之前兩位不付清機票尾數(不講去與否)就不會幫其餘兩位Book酒店.(雖然最後Travel Box肯支付餘下機票尾數,但各位知道背後經過多輪交涉,又有TIC之介入,才肯妥協.

是員工的出錯,為何要客人們去擔後果呢?

無論1/8 或2/8日有沒有發生以上的事情,到3/8一早我朋友已致電W小姐說不能成行,她說她誤會了是另一個客的package,說可以退回每人$700.而當本人致電W小姐,希望W小姐給我一個實數,究竟我要付多少Balance(扣回我朋友2人共$600的 charge),我一再表明身份,我book了BKK4日3夜住State Tower,她說要計一計,要致電給我.後來我收到她的來電,報了一個數給我,而我又計過是正確的,那為什麼等我入左個Balance後才致電本人她記錯呢?還想用我的Balance去cover我另外2位朋友的機票餘數(如她們不肯付尾數)

我朋友2人共付了$2000,你們全數扣回,我覺得非常公道,deadline (3/8)唔俾尾數即當放棄,那為什麼要她們付清尾數,你們在deadline前已出左機票,這是你們人為的錯誤,幾時是deadline是你們訂的,我不是賴賬,只是跟指示於3/8日入數,我朋友被沒收訂金好正常,但原來是似炒孖展,個本金無晒,仲要補倉!!!

再重申一次,幾時俾尾數是你們定的,在客人有通知下,你們還出機票.因為機票是在3/8中午12:00許出的,這只是你們同其他agent的溝通出現問題,不要讓我的朋友做代罪羔羊.

最後你們說TIC建議誰對誰錯好,快快趣趣平息吧.那你們才願意自己付那$1000.試問如果不是你們做錯,你地肯自己”梗”果$1000?但你們依然堅持稅項各人$387即共$774要由我朋友先付,遲些會退回,亦限定我要4/8中午12:00前付清差額,因是confirm酒店的deadline了,那何來有酒店的取銷charge?因酒店仍未confirm,要Charge都是妳自己公司收我們的手續費.

再者,到最後大家有協議,他們的訂金全數沒收(這是合情合理的),而餘款則由公司cover,我不是說Travel Box欺騙我,因為機票真的出左.但為什麼稅項要他們先付,航空公司會退回給你們,但你們退回給我倆朋友與否,我們尚未知道,因航空公司無權過問,個別agent可能會收手續費.但我們想4/8已deadline book酒店,如果我們唔先付$774,你們又唔幫我地book酒店了,況且W小姐承諾會全數退回(大約要3-6個月,所以TIC投訴部的L小姐亦提醒我們要求對方在單據上寫上如果不成行,全數稅項會退回.本人亦致電W小姐提出要求,她都答應的,但由4/8至現在已2星期了,contact不下6-7次,都話ok啦,遲下會sent俾你,但到現在仍未有任何書面上的回覆.

最後,我想重申一點,這是我第一次惠顧Travel Box,亦相信這是個別事件,可能有很多Thailand Fans得到過博士的協助,幫忙,但我只想將整個事實公開.本人與Travel Box素未謀面,沒有什麼十寃九仇,本人敢保證以上發生事情句句屬實,絕無半點誇大, Travel Box可以做証
3歲啦!

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 一次訂機票及酒店不愉快的經歷

你的經驗真的值得讓人借鏡
在好幾年前...要經呢d細間的agent買機票
我係無一次能夠成功用佢地最初報的價買到機票
還要拿機票次次起碼要半日有多...有一次係全日
坐係agent到同佢地對抗才拿到機票

現在怕怕了
得別在買package
首先要比訂才幫你check位
一時又話有機票..無酒店
一時又話無機票..有酒店
又話其中一part已幫你訂左..你取消要收錢
退錢...我試過退左半年多才退到
次次去旅行也拿苦來受

現在我如果要買機票
也走去網上直接買..show到有位就買...又平d
然後print張電子機票出來就上機
也唔洗去同agent搞對抗
而酒店...我唔洗比package困住住邊間
喜歡邊間就邊間
網上有好多減價book酒店的網頁
又可格價

希望機票agent...真的壞份子不再要害死同業

複式洋房

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我又咁睇--我次次訂package, 無論間agent熟唔熟都好, 都從來無要求過我俾訂金, 當然, 唔熟既agent唔知我最後會唔會混吉, 可能招呼會無咁好, 追位會無咁勤, 呢樣我明白
不過訂機票要落訂........

大宅

可以用A&B Travel, 我自己同公司都用左呢間幾年﹐ 好穩陣﹐ tel: 21919068, Ada Chu
Did you know that eco-friendly can be budget-friendly? Use my Coupon Code IKO948 to get $5 off your first order and choose from hundreds of “green” products from iHerb.com

大宅

佢地真的令我朋友好氣噴,經過今次之後都要小心d Agency, 希望你們能給與我多些意見.
3歲啦!

男爵府

唔好意思,其實我想問下係咪同永安,康泰...訂個價錢係會相差好遠架?

大宅

價錢都相差幾遠架!

每人可以平約$200(比較是次之旅行),四個人都可以平成千元.

有D package仲平. 但我相信要小心D囉.

我沒有好多經驗,所以想在這裡請教下大家.
ERICBB 寫道:
唔好意思,其實我想問下係咪同永安,康泰...訂個價錢係會相差好遠架?
3歲啦!

大宅

如果你朋友很早買了旅行保險! 之後出現問題不能成行是可以要求賠償的.

大宅

畀面勳章

Re: 一次訂機票帡s店不愉快的經歷

我都有個不愉快經歷同大家分响,前年我和家人共15人想聖誕節去日本玩.15人有大有細有老人家,就打去(東X遊)包團果時係9月頭,聽個職員把聲係一個40-50歲男人,話唔洗甘早BOOK未有機票價錢幫我留RECORD.我由9月至12月頭每星期打一次電話問有價錢未都話未有,12月中他打電話比我同我講話回程無機位(訂都比左).已經4個月都BOOK唔到機位維有CANCEL.我立即打電話去(X環遊)一個下午去回程都BOOK好機位.
(這件事令我和我家人都好唔開心本來有得去旅行変無得去,
好在轉得快).

SUMMA

男爵府

ABCD媽咪 寫道:
你的經驗真的值得讓人借鏡
在好幾年前...要經呢d細間的agent買機票
我係無一次能夠成功用佢地最初報的價買到機票
還要拿機票次次起碼要半日有多...有一次係全日
坐係agent到同佢地對抗才拿到機票

現在怕怕了
得別在買package
首先要比訂才幫你check位
一時又話有機票..無酒店
一時又話無機票..有酒店
又話其中一part已幫你訂左..你取消要收錢
退錢...我試過退左半年多才退到
次次去旅行也拿苦來受

現在我如果要買機票
也走去網上直接買..show到有位就買...又平d
然後print張電子機票出來就上機
也唔洗去同agent搞對抗
而酒店...我唔洗比package困住住邊間
喜歡邊間就邊間
網上有好多減價book酒店的網頁
又可格價

希望機票agent...真的壞份子不再要害死同業

下兩個星期我會去台灣,不過我唔係成日出門的,次次都係幫襯d package,其實都幾驚 (都有中過招的時候,臨走前兩天話冇房要加錢etc)。 可唔可以教我去邊d網站自己 check 機票同搵酒店?
係網上買票,即是同航空公司買,係咪貴好多?

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

其實真係好易會遇到唔好既travel agency架.....好彩我自己男朋友係做travel agency, 所以身邊既親人朋友先冇遇到不愉快既經歷......

首頁

尾頁

跳至