論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wyeth冷知識勳章

姐姐想8月拿假返印尼過年,但到8月先做夠1年,JM們你地會吾會批吾批?

大宅

回覆:姐姐想8月拿假返印尼過年(到8月先做夠1年)JM你地批吾批?

我個case差唔多,批咗。姐姐都做得幾好,咪當年徦比佢攞

男爵府

回覆:姐姐想8月拿假返印尼過年(到8月先做夠1年)JM你地批吾批?

要佢放no pay leave

大宅

我個菲律賓工人都係做左一年,我見佢平時做嘢都幾好又聽話,所以比佢返去探下仔女,但應該尋晚到香港,到依家仲未見人,電話唔通完全搵唔到人,唉...

男爵府

wyeth冷知識勳章

引用:我個菲律賓工人都係做左一年,我見佢平時做

原帖由 Mclmama 於 13-04-08 發表
我個菲律賓工人都係做左一年,我見佢平時做嘢都幾好又聽話,所以比佢返去探下仔女,但應該尋晚到香港,到依 ...
我個吾系好好,佢單身的,佢同我請假時仲同我講其他工人都系甘我心裡諗其他工人系甘關我咩事,人地太太俾咪得羅,更何況人地做到好同長時間你又吾同我講!

我呢個麻麻聽話
1). 黎左2-3個月問我可否染發,我話可以似乎咩色,佢指住個ChuChu 奶樽同我講 I want to make this color --brown 跟住我指住個奶樽話系黃色,吾可以黃色,指住自己個手袋話棕色,仲叫用電話影左隻色俾我睇左先!點知星期六問完星期日放假返黎已經染左紅色返黎

2)頭果2-3個月逢星期日放假我要佢9點前返到屋企,永遠遲到5-15分鐘返,之後佢同我講9點太早可否遲少少,當時我見都幾乖,屋企又無咩要佢做就改9:30前返,之後仍然遲5-20分鐘先返,有一次仲10點幾先返仲拿盒野返黎話自己無時間食野我見情況不妙就過左2-3個星期後取消9:30,回復返9點前,仲同佢講你黎左甘多個月無1次准時返5隻手指都數得曬!但至今仍然有遲到!

3)有次佢遲左起身搞到8:30先奶丫仔食,我就同工人講,我話丫仔返屋企附近者,如果要搭校車或者返遠d你點搞點定丫?人地好多姐姐都6:30-7:30前要起身架!依架俾你8點先起身你已經好好,跟住佢就回我幾句,太太人地姐姐好早去訓,10已經去訓,我就話如果你10前完成曬所有工作你可以去訓!

男爵府

wyeth冷知識勳章

引用:我個菲律賓工人都係做左一年,我見佢平時做

我個菲律賓工人都係做左一年,我見佢平時做嘢都幾好又聽話,所以比佢返去探下仔女,但應該尋晚到香港,到依 ...
佢可能吾返!你要報警落案先!因為佢放完假之後有咩事都系計落你到!

另外,我擔心我果個返左去吾返返黎!

男爵府

wyeth冷知識勳章

引用:我個case差唔多,批咗。姐姐都做得幾好,咪

原帖由 marbub 於 13-04-08 發表
我個case差唔多,批咗。姐姐都做得幾好,咪當年徦比佢攞
我果個就系吾乖所以吾想放佢!

水晶宮

唔會放,因為無假請到。

男爵府

回覆 Babystar001 的帖子

佢咁差, 我未必比佢放........況且佢8月返印尼, 嗰段時間D機票超貴!

我個印印同我做咗4年多, 平日做野都OK GOOD.

今次想8月返印尼過年, 我都覺得肉痛, 但無計, 我平日要返工, 無咗佢唔得, 所以一早買咗8月機票比佢.

男爵府

wyeth冷知識勳章

引用:回覆+Babystar001+的帖子 佢咁差,+我未必

原帖由 LHLMother 於 13-04-08 發表
回覆 Babystar001 的帖子

佢咁差, 我未必比佢放........況且佢8月返印尼, 嗰段時間D機票超貴!
你個做左甘耐都可以放!我果個做左半年已經有甘多問題我一定吾放,我已經找緊工人,有岩就會炒依架呢個!但因為我系FTM同屋企有一老所以較為難請,但依架呢個工人我真系吾放心佢湊丫仔,我個仔3歲幾!

男爵府

wyeth冷知識勳章

引用:唔會放,因為無假請到。

原帖由 diong 於 13-04-08 發表
唔會放,因為無假請到。
我糸FTM,工人同我講8月丫仔放假吾使返學!

大宅

不過你唔比佢放佢又黑面,分分鐘搏你炒tim

男爵府

畀面勳章

我就唔批, 合約寪明做滿兩年才有14日大假及出境一次, 叫佢攞合約睇吓.

男爵府

回覆 marksix123 的帖子

但我有次打去問過勞工處, D職員話外傭做滿1年可放佢嗰7天大假, 只是機票錢係佢自己比喎!!!

唉!! 依家好多工人都係做未夠1年 OR 1年多些已經要求放假, 問你D僱主死未!!!

大宅

回覆 LHLMother 的帖子

死,俾佢玩死,好彩我係ftm, 如果要返工靠佢湊女,真係多得佢唔少

男爵府

wyeth冷知識勳章

引用:不過你唔比佢放佢又黑面,分分鐘搏你炒tim

不過你唔比佢放佢又黑面,分分鐘搏你炒tim
依架間吾時都會黑面!

男爵府

wyeth冷知識勳章

引用:回覆+LHLMother+的帖子 死,俾佢玩死,好

回覆 LHLMother 的帖子

死,俾佢玩死,好彩我係ftm, 如果要返工靠佢湊女,真係多得佢唔少 ...
我都系FTM所以會好好多!之前果個工人我真系會放心出街!依架呢個真系

大宅

我今晚聯絡到阿菲姐,佢話阿仔發燒入左醫院所以尋晚無上飛機返香港,但我話點解連一個電話都唔打比我,佢係咁say sorry。我問佢咁你仲返唔返嚟,佢話返但無錢買機票。開頭我仲同老公講比次機會佢啦(因我c6唔再信佢,唔想用佢),點知後來收到佢朋友(我99以前工人)來電,佢聽朋友講佢已計劃左唔返,仲係臨走前借左筆錢,下個月可能會有電話追數,仲叫我如果佢真係返嚟,要小心d佢。真係嘔血。我想請教下你地,我依家應該點做?炒佢仲駛唔駛補返一個月人工同返菲的機票?

禁止訪問

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

未做夠2年你可以唔俾佢放,我個印印做左年幾,同我地講想8月放假返印尼,開頭都唔知機票咁貴,知道之後唔想俾佢放,但佢威脅我地唔俾佢佢就唔做,本來我地諗住佢真係唔做就搵個個,後尾打去問agent,agent都叫我地唔好俾佢放,如果俾機票要佢自己俾錢唔洗幫佢俾,仲要佢自己去買,同埋扣起佢一個月人工

首頁

尾頁

跳至