在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近困擾得很....
公司迫人返14個鐘又減佣, 已經ON SHIFT同做得唔開心,又少時間照顧左仔仔....好想做文職, 但SEND極都無回音....
老公濕疹發得勁, 擔心, 放早回家大把野做, 好想休息訓下唔得....
而家個額低過,想抽公屋,但老公不想沒職升,唔想無人工加,
原本諗住遲多2年比嫲嫲湊,但佢拎我仔黎玩野,明知氣管唔好易咳,買成筒糖任佢食,比凍野佢飲,我SAY NO時佢SAY YES, 老公次次都要出聲佢先唔做....我真係不敢想像第日點比佢湊....憂心
老公請願升到職後, 租樓咪租樓..........已經講到有火藥味....
你地會再說服C6, 還是放手比佢做?
呢半年過得真係唔開心, 易喊, 已經心裡經常鼓勵自己.......

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

chanbbheihei 發表於 13-4-9 12:03
最近困擾得很....
公司迫人返14個鐘又減佣, 已經ON SHIFT同做得唔開心,又少時間照顧左仔仔....好想做文職, ...

要做14個鐘又真係長咗啲..
加上其他原因,
明白妳幾受到困擾,
加油吖...慢慢諗掂佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

你唔做工,自己湊仔,得唔得呀?

男爵府

引用:最近困擾得很....公司迫人返14個鐘又減佣,+

原帖由 chanbbheihei 於 13-04-09 發表
最近困擾得很....
公司迫人返14個鐘又減佣, 已經ON SHIFT同做得唔開心,又少時間照顧左仔仔....好想做文職, ...
樓主人工好好嗎?唔多既你自己quit專心做一排ftm先啦。 男人一定要有事業,冇上進事業心個人好無成功感,唔好為層樓打擊你c6既自尊心呀!

大宅

一路都無諗過唔做野, 所以而家有d迷網
我份工夠人時就好好 ----> 每日7小時, 返5日放1日, sales到客佣另計, 一個月都有10k or 以上(如果好彩既話), 我學歷不高
但呢大半年環境唔好, 無人黎hk玩, 影響埋收入, 無咩客(而家d客仲要好x麻煩,好受氣), 再加上老闆個仔走左黎做左department head,
減佣, 追數, 嚇走曬d新人, 所以要我地頂埋, 成日要返14個鐘, no reject
所以攪到超級唔想返工, 有時仔仔無見我兩日, 又話唔要我, 要婆婆, 我心up up地
我老公唔想為左抽公屋綁死左佢無人工加,
但我地儲得唔多錢 (因為c6每月都要睇中醫醫濕疹)
好擔心點儲首期, 我諗過就當5, 6年後有首期, 之後供20-25年,
咁我地咪要做到60歲....
或者一世租樓? 就當$6000租, 20年都比左百幾萬租屋.......
唉, 我都唔知條數可以點計....

大宅

回覆 chanbbheihei 的帖子

琥珀宮

畀面勳章

加油

首頁

尾頁

跳至