母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都係喂人奶既,開頭囝囝唔肯埋身,因為係醫院食慣奶樽,我只好做泵媽,不過我自己好想埋身喂,所以試多幾次埋身,好啦…最近呢幾次囝囝肯埋身啦,(佢係肚餓情況下)但係佢啜得個十分鐘,就唔啜,手係咁推開,個頭就零來零去,唔肯飲,飲奶樽佢都飲到110-130ml ,但一埋身就咁,點解既?有咩解決方法?thanks

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

有機會食耐左之後咀仔唔夠力啜,唔夠力啜出奶就慢。
食開奶樽既bb埋身食流量慢時,會好忟憎。

你睇下d video,我覺得好幫到我:
http://www.breastfeedinginc.ca/c ... name=videos-chinese

同埋你留意下bb識唔識引奶陣,唔識既話幫下佢。
我用呢d方法:
1)用手擠到噴奶就放入bb個口
2)埋身時郁下個身幫佢扯下乳暈
3)飲熱水
4)控制情緒(放鬆)
七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

複式洋房

引用:我都係喂人奶既,開頭囝囝唔肯埋身,因為係

原帖由 ccw1830 於 13-04-09 發表
我都係喂人奶既,開頭囝囝唔肯埋身,因為係醫院食慣奶樽,我只好做泵媽,不過我自己好想埋身喂,所以試多幾 ...
我個仔之前照燈住左院幾日都用左奶樽,返到屋企都係唔太肯埋身,啜10分鐘就唔要,我唯有密密餵,佢一扭就俾佢啜,頭果兩日我間中都有泵,之後就全埋身,過左幾日而家阿仔啜到15-20分鐘,隔兩個鐘到先喊食,戒左用樽

男爵府

多謝兩位既意見,我試下以上既方法

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊