爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我在沙田駕駛學院考中期試 (得左啦!) 又要繼續努力路試 (請各位指點)

我下星期三考中期試啦!

請大家指點,我有什麼需要注意?程序如何?

下星期可能落雨,我應該注意什麼?

複式洋房

Re: 我在小瀝源駕駛學院考中期試,請前輩指點迷津。好緊張呀!

:-( :-(

大宅

Re: 我在小瀝源駕駛學院考中期試,請前輩指點迷津。好緊張呀!

注意唔好咁緊張.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

大宅

你最好搵一個drive 開車的朋友, 你帶佢去行試場, 佢drive 你帶路, 教佢行晒所有路線, 路線唔會多, 只係得幾條, 之後問佢每條路的cut線位 & 最後可以cut線位. 你掌握到e d 資料, 起碼開車行得會順d. 我hubby以前就係咁, 佢一次過pass 佐. Good Luck!

仲有, 請問你有無小朋友, 無野難得個生仔. 所以考車牌唔會太難. 放心.

複式洋房

我在小瀝源駕駛學院考中期試,請前輩指點迷津。好緊張呀!

hkchina2000 & holiday

多謝你地鼓勵呀,好warm和感動,我會比心機和冷靜平安D。

holiday

好彩有你教橋,等我學路試課程時,用你個方法。我而家淨係考泊車掉頭斜路。
我覺得自己視線運用唔多好和唔多熟!

"無野難得個生仔. 所以考車牌唔會太難. 放心"
我覺得你這個比喻,妙!妙!

祝你地有個愉快的週末!

大宅

落雨最緊要記得開燈, 架車又掛左"駕駛考試"個牌, 好多人見倒都會讓你. 平時導師教果d, 照做返出來就Okay咖啦, 最緊要唔好咁緊張, 以免有步驟遺漏.

Good luck!

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

男爵府

我都係o係小瀝源駕駛學院學車考牌架. 又係落住雨考路試.
自動波,1次pass.

泊車要睇鏡. 冇信心就慢慢來.一定得架!!窄路掉頭都是一樣,慢慢來,做囇3手馱.

到路試個日, 考之前, 一定要加$$, 叫師父帶你睇睇當日路面情況, 起碼, 如果有修路工程都第一時間知道, 識點應變.

到左正識考, 就好像做一場drama, 好誇張咁比考官知, 你有睇鏡!!

(小瀝源呢度已經係最易pass !!因為少車 )

男爵府

i was one-time passed too at the same place.

1. you need to drive 1-2 hours in advance at the same time of your test.(ie - 9/11, 2:00pm), you need to drive like 2-3 days ago at2:00pm. So that you can know the traffic condition during this moment.
2. The most difficult route of your testing place is the bus stop near Yu Tsui garden, go there 30 mins before test, study and watch the traffic condition...

If you have some preparation, no need to afraid... go ahead to drive..

複式洋房

多謝你地鼓勵和提點。

我今日中期試得左啦! (不過好緊張,緊張到考試入波時做錯左D動作,parking 時,考官又落車睇位,跟住好木獨咁上車,唸住可能肥佬,好sad咁取成績),最後知道OK,好似發夢咁,唔多信,望左張成績單好多次。

學院師兄師姐:

有邊D好的駕駛導師?等我跟佢地學習路試課程。

大宅

有d料到wor, 恭喜曬!!!

子爵府

加油~~~~~下次考路試一次pass

大宅

Congratulation!

複式洋房

恭喜哂!
我都係係沙田駕駛學院考到的,我個陣mark開兩位導師,都幾好的,你可以試下,不過如果你跟開個ok,就無謂轉。
我個兩個導師,係820同3603,不過820導師係part-time,時間會難就d

wyks 寫道:
多謝你地鼓勵和提點。

我今日中期試得左啦! (不過好緊張,緊張到考試入波時做錯左D動作,parking 時,考官又落車睇位,跟住好木獨咁上車,唸住可能肥佬,好sad咁取成績),最後知道OK,好似發夢咁,唔多信,望左張成績單好多次。

學院師兄師姐:

有邊D好的駕駛導師?等我跟佢地學習路試課程。

複式洋房

我在沙田駕駛學院考中期試 (得左啦!) 又要繼續努力路試 (請各位指點)

師兄 — BB爸爸

"我個兩個導師,係820同3603,不過820導師係part-time,時間會難就d"

多謝教路,師妹遵命!

複式洋房

hkchina, meggi and holiday.

多謝晒你地既支持!(人間有情)

我會繼續努力。如果你地想起有乜野事要我學路試和考時要注意,就入黎教下我。

學左車,先發覺自己對機器低低地 希望學掂。

複式洋房

wyks,

Congratulation. 真替你高興順利過度中期試

我都讀緊沙田小瀝源駕駛學院的私家車(自動波)課程. 不過只係初學階段, 本星期六先學模擬駕駛, 然後下星期中才考筆試. 希望筆試可以順利pass. :cry: :cry:

林嬌嬌/Kristytracy,
請問你們跟邊個教車師傅學車架? 有無好的師傅介紹一下?

Many thanks.

複式洋房

我在小瀝源駕駛學院考中期試,請前輩指點迷津。好緊張呀!

Nicole_Mom

多謝。你都努力,比心機。考完筆試,就可以揸真車。

你上完模擬駕駛,覺得好玩嗎?我個時覺得自己好似玩遊戲機。

今個星期考完筆試,上黎報喜呀。

複式洋房

好緊張呀, 好緊張呀. 明天就考筆試了... 希望 D 題目唔好咁习轉啦...

複式洋房

緊張...正常既。當日我都有緊張

不過放心,我過來人身份話你知,D題目真係唔深。我D friend 都係早個幾禮拜前考都得左。

佢地有本書仔,你有無睇過,睇過應該OK架。努力,明日等你好消息。

複式洋房

今日的筆試 Pass 左啦

首頁

尾頁

跳至