烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

老公今日38歲生日喇,簡簡單單做左個佢最愛嘅芝士蛋糕俾佢,見之前成日做藍莓芝士餅、日式芝士蛋糕冇乜新意,所以今次做左個清新口味嘅焗芒果芝士蛋糕俾佢,我利用鮮芒果蓉及檸汁混入餅中,所以整個餅入口口感完全唔油膩,仲有淡淡芒果香,連我呢個勁怕芝士味嘅人都食左一小件,而老公呢… 一個人食左半個都話唔夠喉呀!

manicheung    發表於 13-4-14 22:03
fck1996  流哂口水  發表於 13-4-12 12:22
曾高    發表於 13-4-11 19:12
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

子爵府

BK Milk勳章

大宅

回覆:老公生日快樂! 焗芒果芝士蛋糕!

so sweet! Happy Birthday!

大宅

下星期囡囡生日,想試,可否提供食譜?

大宅

yummy

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

侯爵府

好媽媽勳章

引用:下星期囡囡生日,想試,可否提供食譜?

原帖由 寶寶貝貝 於 13-04-10 發表
下星期囡囡生日,想試,可否提供食譜?
當然可以!

先講解吓呢個餅嘅口感,佢係硬身少少嘅芝士餅(但又未到實晒),清甜不膩,入口芝士味唔會好重,但就好易做,你睇吓啱唔口感啦!

先將250g放軟cream cheese同70g細砂糖打滑,打入一隻全蛋,用中慢速度打至均勻。

接住分三次加入250g淡忌廉,再用中速打勻。

之後就加入半個檸檬汁攪打至均勻,加檸汁係令個芝士餅入口唔會感覺咁肥膩,但就會減低左芝士味,想食芝士濃啲嘅可以加少啲。

再加入兩湯匙左右份量嘅碎芒果肉,繼續用中速拌勻。

最後篩入兩湯匙粟粉,用膠刮刀拌勻至冇粉粒。

將麵糊倒入六吋模具內,用匙掃平個面。(想脫模時易處理的話,最好墊番牛油紙,又或者係焗兜內掃層牛油。)

放入預熱至170度焗爐中層焗約50分鐘(因為每個焗爐火力不一,最後十分鐘多啲留意餅面會唔會唔夠色/燶到過左火),出爐後唔需要即脫模,放涼少少就雪佢三四個鐘令餅身變硬。

食前脫模,再係表面放上自己鍾意嘅生果就得,我就照放番芒果碎粒,夠晒原味,哈哈!!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+寶寶貝貝+於+13-04-10+發表下

原帖由 tsznok 於 13-04-10 發表
當然可以!

先講解吓呢個餅嘅口感,佢係硬身少少嘅芝士餅(但又未到實晒),清甜不膩,入口芝士味唔會好重, ...
如果想要餅底,可以加餅底焗,但食硬身芝士餅的話,我就唔太鍾意食埋餅底,所以呢個蛋糕係冇做餅底傢。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

大廚勳章

引用:老公今日38歲生日喇,簡簡單單做左個佢最愛

老公今日38歲生日喇,簡簡單單做左個佢最愛嘅芝士蛋糕俾佢,見之前成日做藍莓芝士餅、日式芝士蛋糕冇乜新意 ...

別墅

回覆:tsznok 的帖子

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:老公今日38歲生日喇,簡簡單單做左個佢最愛

老公今日38歲生日喇,簡簡單單做左個佢最愛嘅芝士蛋糕俾佢,見之前成日做藍莓芝士餅、日式芝士蛋糕冇乜新意 ...

男爵府

大宅

子爵府

您老公實(霖爆)

別墅

男爵府

引用:Quote:原帖由+寶寶貝貝+於+13-04-10+發表下

當然可以!

先講解吓呢個餅嘅口感,佢係硬身少少嘅芝士餅(但又未到實晒),清甜不膩,入口芝士味唔會好重, ...
請問淡忌廉係咪即係whipped cream ? Thx

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 tsznok 的帖子

祝你C6 生日快樂~~~~
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

首頁

尾頁

跳至