懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:順產真係好痛?

我生第一胎前看了些懷孕書為自己做思想教育,好有效。第一,你的痛是短暫是會過去的,不是叫你痛一世麻;第二,你的痛是有價值有目的的,就是幫助bb出世,唔係話整斷手腳無辜辜果d痛。分娩的痛是有盼望的,經歷過後發覺原來自己可以去到呢個極限,好叻。加油。

別墅

其實生仔都唔係咁痛,我係穿水GA,所以陣痛少D,但最痛莫過於我生後恥骨分離左3CM,真係超級痛,開頭仲唔行得,但醫生以為我怕痛仲叫我行,咁我都有D年紀,見隔離床後生女健步如飛,咁我努力行,但非常痛,後來先知自己恥骨分離左,差不多成個月先行得番,連側身睡都唔得,起床都唔得,所以試過呢樣,生仔可以話小兒科,我諗頂多痛一日,但我就痛左大半個月........................會陰有剪,但都唔係痛得咁勁咁持續

大宅

引用:其實生仔都唔係咁痛,我係穿水GA,所以陣痛少

原帖由 little1509 於 13-04-16 發表
其實生仔都唔係咁痛,我係穿水GA,所以陣痛少D,但最痛莫過於我生後恥骨分離左3CM,真係超級痛,開頭仲唔行得,但 ...
我生第一胎都好似你咁,由床轉身到落地都用4-5個字時間,行又痛,坐又痛,企都痛,足足成個幾月先好到!

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

煮到埋來就食啦, 聞笑氣好有用

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

子爵府

係就係好痛,但生完已經唔記得果種痛了。我兩胎都順產,如果再生我都再揀順產

公爵府

痛到爆,根本不能用文字形容,不過樓主咪諗喇,煮到埋嚟就食,其他人得,你都一定得!

複式洋房

引用:我只用呼吸法生左亞B,可能BB得5磅幾,所以

原帖由 MISMIS 於 13-04-16 發表
我只用呼吸法生左亞B,可能BB得5磅幾,所以我生得超快,陣痛亦都可以接受,大痛都只係2個零鐘,生不用5分鐘 ...
可否講下呼吸法係點呢?thx !!

大宅

曾經在X年前睇到一報導講"順產"
當BB在產道出來時肺部會受壓, 對BB是有好處
加上順產痛完傷口比開刀快好及少痛..
所以我第二胎都要順產
我覺得最緊要有親人在(生產時)

大宅

我又唔係好痛,可能我以前有嚴重經痛,所以感覺似經痛,但好過經痛,因為有笑氣同埋五分鐘停一停,由陣痛到生都唔駛兩個鐘,生完五個鐘已經落床活動自如,會陰傷口叫做痛左一日,但唔係好痛連止痛藥都唔洗食,反而之後子宮收縮就有d痛。

洋房

回覆 yuener 的帖子

值得架

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yumyumbb 發表於 13-4-16 11:58
可否講下呼吸法係點呢?thx !!

http://web2.tmu.edu.tw/e415093034/new_page_4.htm

我就生,一齊學啦!!
笑下又一日。放鬆下啦大家!

複式洋房

引用:Quote:yumyumbb+發表於+13-4-16+11:58+可否

原帖由 shutupmate415 於 13-04-16 發表
http://web2.tmu.edu.tw/e415093034/new_page_4.htm
Yeah !! Thanks a lot!! 一齊加油!

大宅

順產完好有成功感 生完後親友, 同事知你順產都會讚你叻叻. 當時我都好好好痛, 但我未坐完月那種痛已忘記係點痛 加油呢~~

大宅

引用:Quote:yumyumbb+發表於+13-4-16+11:58+可否

原帖由 shutupmate415 於 13-04-16 發表
多謝,我會努力

別墅

回覆 joan_baobao 的帖子

係呀,不過見到寶寶健康,自己辛苦D都唔緊要LOR, ^^

別墅

回覆 joan_baobao 的帖子

係BOR,即係你有第二胎?請否有否歷史重演?我都唔知自己點解會咁GA

男爵府

回覆:ng.vicvic 的帖子

痛,但冇我想像中咁痛,果個笑氣愈聞愈衰,所以我冇聞,就咁生

別墅

引用:係嗰種痛係好難用言語去形容痛到我神智不清

原帖由 Winnie_1210 於 13-04-15 發表
係嗰種痛係好難用言語去形容痛到我神智不清、無啦啦鬧到c6狗血淋頭(我一向都唔會 ...
聽其他媽媽話開刀更痛,因痲醉藥過咗後,傷口超痛,起床要用腹部的力,唔痛就假了!

SallyWong

別墅

我兩胎都係順產!見到bb健康成長,什麼痛也忘掉了

SallyWong

大宅

我第一胎生個時,周圍問人有幾痛,但其實問完都冇用,因為個種痛係真係形容唔到,我第一胎痛左15個鐘,痛到比人剪左個下陰都唔覺得係咩一回事。不過,我今胎仍然選擇順產,因為復原得快D。而且尼個過程都可以當為一個享受,話晒一生人唔會有幾多次麻

首頁

尾頁

跳至