跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2006小學概覽(天水圍小學最新資料)

以下是在06-07年度的開不足小一班數一些小學( 現有班數/最多可開班數):
方潤華1/5、耀道 2/5、青年會4/5、潮陽百欣3/5
李兆基4/5、可銘2/5、輔助會1/5、何德心3/5
十八鄉3/5、李東海4/5、姚達之3/5

以上資料僅供參考,如有錯漏請指正。
似乎天水圍有好多小學都開不足小一。

大宅

Re: 2006小學概覽(天水圍小學最新資料)

光明英來呢???你知唔知呀???

複式洋房

光明英來開了6班小一
henryandjo 寫道:
光明英來呢???你知唔知呀???

大宅

weice,點解你咩都知嘅,好勁呀,你做咩嫁???

複式洋房

入香港教育城網頁就乜都知啦!
http://embhsc.hkedcity.net/primary/

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

weice,可否更正一下,現青年會小學現在應有5班小一喎,我其中一個女都係讀緊小一...所以知道

大宅

我'姑拉'係小學老師,佢話天水圍得天天係好學校,其他學校今年都走左好多老師,原因係天水圍d學生好難教,好多都頂唔順走左,新屋村又多新移民又多阿差,佢叫我一係就入天天,一係就出元朗讀喎,我都唔知點好???

複式洋房

天水圍有成廿幾三十間小學,你個姑拉點知道其他學校走

大宅

天水圍真係有唔少学校有請新老師,係在明報請人版睇到的。
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

複式洋房

今年間間學校都會請人,因為教統局有錢給學校請多些老師。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

weice 寫道:

我不認同呢番說話~
學校要不斷用盡方法省錢才能聘請更多的老師...
好似我女兒果間省了3年的錢,才能請多一位社工與另一位駐校社工協助學校...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我'姑拉'係小學老師,佢話天水圍得天天係好學校,其他學校今年都走左好多老師,原因係天水圍d學生好難教,好多都頂唔順走左,新屋村又多新移民又多阿差,佢叫我一係就入天天,一係就出元朗讀喎,我都唔知點好???

只得天天好?這樣說太過激了,天天也差了很多啦~
與其講那一間學校好唔好,倒不如講那學校是否適合你的小朋友就讀,天水圍每間學校有不同的教學特色,只要弄清小朋友是適合那種教學,選對了自然對他的未來的學業反而有幫助啦...
至於學校老師走左好多老師,好與唔好不是由一個人決定的...
我女兒果間走的老師少之有少,邊有好似佢講得咁誇呀?

大宅

我諗唔會[size=small]0瓜,今年天官聽聞都好難入,因為有好多家長攪珠都攪唔到入去喎!

大宅

我諗唔會[size=small]0瓜,今年天官聽聞都好難入,因為有好多家長攪珠都攪唔到入去喎!

複式洋房

不用動氣,因這是鐵一般的事實。教統局已在上年開始撥錢給每間學校請多三位專科專教老師。學校社工不包括在內,所以有些學校要自己出錢請社工。
Mandy0203 寫道:
[quote]
weice 寫道:

我不認同呢番說話~
學校要不斷用盡方法省錢才能聘請更多的老師...
好似我女兒果間省了3年的錢,才能請多一位社工與另一位駐校社工協助學校... [/quote]

大宅

你地知唔知天水圍循道小學好唔好呀?我見07年小學入學天書介紹佢係元朗區名校,全元朗淨係介紹佢一間,而元朗區band1學校有靈愛62%/八鄉中心59%/英來58%/鐘聲56.8%/真光(上午)54.3%,但又冇循道份喎,究竟佢好唔好呢? 佢好定天天好?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

weice 寫道:
不用動氣,因這是鐵一般的事實。教統局已在上年開始撥錢給每間學校請多三位專科專教老師。學校社工不包括在內,所以有些學校要自己出錢請社工。

你誤會了,我不是因此而動氣,只是講出就算撥錢請三位專科老師都不足而已...老師的工作非常多,看見他們都辛苦!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

天循係名校?你可以問多啲其他家長......

我不以置評,我聽到的天水圍名校只有係天天,天官,伊小就多......
講派位派得好,好似聽到今年何德心都派得幾好......
校友會英業年年都係派得好好,大部份都派到band1中學

複式洋房

其實每年各出版社出的小學入學天書、小學入學概覽等,年年介紹的學校都唔同,舊年可以介紹伊小,今年可以介紹循道,明年又可介紹天天。成個元朗有60幾間小學,點會只得一、兩間係好學校?所以

禁止發言

DELETED BY WEBMASTER- POTENTIAL DEFAMATORY MATERIAL

首頁

尾頁

跳至