懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問為何會胎盤出血?

我剛剛有BB大約7週, 但每日都有出血, 血帶啡色有時深紅色, 流量不算太多(已大約兩個星期多), 血通常在我每日大便後才流出, 經醫生三次檢查後, 說我的BB暫時正常, 是因為我本身身體有問題, 叫胎盤出血。 要臥床休息。 請問為何會胎盤出血? 這種情況會何時才正常? 是否我之前食錯嘢或跑過? 會不會影響BB將來是否正常? 請問有什麼安胎方法? 會不會因此而小產? 我現在非常擔心? 請各位幫忙!

別墅

Re: 請問為何會胎盤出血?

未聽過胎盤出血...
係咪胎盤前置 ? 唔好擔心先, 你問清楚醫生啦.

大宅

係會胎盤出血0架, 不過我都唔知點解會出血0架0番.
但係一定要休息多0的、唔好行動/ 操勞.
0甘情況就會好轉.
唔好太擔心啦~
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

我而家33週啦!
在5週時已見紅(差不多一個月),醫生話我作小產
懷孕初期,好多孕婦都有同類情況出現,
只要多作休息,唔好太勞累,真係要瞓多D!(我瞓左差不多一個月)食醫生開比你的安胎葯,
相信好快會冇事,放心!
再過多幾個星期,再照BB一次,會冇事ge.

反而到懷孕的中後期出血,就比較危險了.
胎盤出血冇葯食,冇預防方法,亦無法控制.
因為,我就係其中一個了,現在我只能待阿B足37週,
剖腹把阿B拿出來!

至於你問會不會影響BB,最怕胎盤功能不好,
影響BB的吸收同成長,只要check實阿B的發展,
應該冇問題!

複式洋房

多謝您們給我的寶貴意見, 我現在已經好好多, 我現在已經第8週, 我都係在第5週開始見紅, 差不多一個月, 不過好彩醫生話我bb成長ok, 但如見少少紅都不可返工, 要多休息。

別墅

BBrianma

點解你只能待阿B足37週就要剖腹把阿B拿出來?是否胎盤前置?還是胎位過低?

大宅

NIKI5551,

我唔係胎盤前置!亦不是胎位過低!
而係胎盤邊緣出血.

胎盤邊緣出血,亦即係胎盤的邊緣有剝落的危機,
如果始盤突然剝落,bb會缺氧......!
如果胎盤在孕婦肚中剝落,
孕婦及胎兒有死亡的危險!

而我33週(之前24週亦試過)時曾經見紅,
無論私家或政府也查不出原因
(據兩位醫生講,有很多孕婦都會見紅至分娩),
"衹要"無大量出血,就可等到自然分娩!

但係不能排除會有機會大量出血的情形,
係無法避免,控制,亦冇葯可食!
私家醫生建議提前剖腹,
政府醫生建議每次見紅馬上入院,
如果突然大量出血,會幫我剖腹!

但有誰會知道,什麼時候會大量出血,
政府醫生話:係呀!

如果你係我,你會點揀?

複式洋房

BBrianma ,
你的情況真係要小心! 如果我係你, 我會選擇提前剖腹, 咁對你和bb都安全d, 因為[胎盤邊緣出血]好危險, 因為你唔知幾時會大量出血, 如到時真的有事才決定, 會有一定的危險。 我想問你現在有冇返工? 如果咁嘅case可唔可以返工?
你一定要小心d和休息多d!

大宅

有左阿B之後就冇返工la,經常看有關分娩及bb教養的書,
所以知得愈多,困擾愈多,我都係決定提前剖腹生阿b出來.

首頁

尾頁

跳至