母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經餵咗bb 13個月啦, 最近開始慢慢bump少d,每日淨係夜晚臨訓前埋身食!
星期一個晚, bb食食下咬我, 我大叫之餘仲鬧佢, 佢坐係度喊, 之後就唔肯再埋身啦!
我好後悔鬧咗佢, 佢平時一見我ready俾佢埋身, 佢會好開心行過黎, 食到唔想走, 而家我抱佢埋身, 佢想走

男爵府

陰公豬,慢慢氹下佢啦

大宅

引用:已經餵咗bb 13個月啦, 最近開始慢慢bump少d

原帖由 carky 於 13-04-18 發表
已經餵咗bb 13個月啦, 最近開始慢慢bump少d,每日淨係夜晚臨訓前埋身食!
星期一個晚, bb食食下咬我, 我大叫 ...
我朋友個仔歲幾嘅時候埋身時咬痛咗佢, 佢只係嗌咗一聲, 阿仔之後就唔肯再埋身啦

大宅

係呀, 好後悔!! 早知強忍啦!!

複式洋房

回覆:carky 的帖子

我仔十個月半時佢咬我一口跟著叫了不是很大聲再同佢講唔好咬,跟著就以後都唔埋身,初時我都試過幾次氹他,但都好擴拒,一個月後再試都唔肯,最後唔識啜,見到我冇興趣同埋想咬野,宜家13個月,我變成全泵媽,其實心裏很希望有一天會識及肯埋身!

大宅

回覆 Janjanmimi 的帖子

原來我地赫親佢.....

男爵府

我個仔咬我幾次,我又鬧過佢幾次 (我鬧佢時佢望住我一秒,然後爆喊,其實都幾搞笑),佢又繼續肯埋身但係耐唔中牙痕又咬過....
佢下星期1歳喇....見你哋咁講佢下次再咬都唔知好唔好話佢....真係好鬼痛架嘛....

子爵府

BK Milk勳章

回覆:cwsarahtam 的帖子

但是錯的方法唔話佢知又唔得喎,係咁咬落去,實損,都唔餵得唔耐。不如溫柔d同佢講啦,或者試下我家菲傭教的,當呀b咬你,就輕輕推佢個頭埋你個胸,佢會有小小透唔到氣咁,佢會停,唔咬。下次又咬,你又推,慢慢佢就知咬就會辛苦同無得食。不過要小心,唔好焗親呀b!

男爵府

babywish 發表於 13-4-19 07:29
但是錯的方法唔話佢知又唔得喎,係咁咬落去,實損,都唔餵得唔耐。不如溫柔d同佢講啦,或者試下我家菲傭教 ...
你菲傭幾叻喎

子爵府

BK Milk勳章

回覆:Fish777 的帖子

係呀,佢話呢招係佢呀媽教佢,個時佢地都有帶bb去clinic, 佢見到其他媽媽比bb咬損左,5,6個月就無餵,佢自己就餵到2歲。同埋我呀b初期食唔到我左邊架,可能係無右邊咁凸,都係佢幫手教呀b咋。

別墅

回覆 babywish 的帖子

你菲傭幾叻喎 x2

大宅

引用:Quote:babywish+發表於+13-4-19+07:29+但是

原帖由 Fish777 於 13-04-19 發表
你菲傭幾叻喎
之前見有jm站健康院有姑娘都咁教, 可能係一些傳統智慧! good!

大宅

請到個好姐姐~讚

男爵府

babywish 發表於 13-4-19 09:21
係呀,佢話呢招係佢呀媽教佢,個時佢地都有帶bb去clinic, 佢見到其他媽媽比bb咬損左,5,6個月就無 ...
係呀,菲律賓個個都全人奶,經驗豐富,個個都係母乳顧問

大宅

引用:Quote:原帖由+carky+於+13-04-18+發表已經

原帖由 我係sasa 於 13-04-18 發表
我朋友個仔歲幾嘅時候埋身時咬痛咗佢, 佢只係嗌咗一聲, 阿仔之後就唔肯再埋身啦

...
咁樣係錫媽媽定嬲媽媽呢?我個女成日咬我(7個月大),我叫,同佢講唔好,媽媽痛,佢仲笑,之後又再啜mouth:

大宅

引用:但是錯的方法唔話佢知又唔得喎,係咁咬落去

原帖由 babywish 於 13-04-19 發表
但是錯的方法唔話佢知又唔得喎,係咁咬落去,實損,都唔餵得唔耐。不如溫柔d同佢講啦,或者試下我家菲傭教 ...
但有冇話push against breast for how many mins ??? Or until baby push away?

子爵府

BK Milk勳章

回覆:lsclam20 的帖子

應該話push一陣,佢覺得焗會停口,我估幾秒應該得

大宅

嘩, 多謝賜教.. 好彩入黎睇下啫... 之前阿囡都整痛我.. 不過佢仲細.. 好彩無呢d問題.. 遲d大d我都識做勒... 唔係鬧咗唔食就麻煩了... 埋身超級方便, 唔想嚇怕佢.. 攞黎煩.. hehe

大宅

以前個囡都有咬過我,我會比佢知我好痛,都有鬧佢2句,仲話再咬唔比佢食奶奶。佢又好怕無奶食喎。或者我係全埋身關係。唔同你咁,有奶樽選。佢依家就快2歲9個月,朝早仲要啜。d 牙有時都弄到我痛。我照話佢,再整痛我無得食。

大宅

不過有樣唔同,我個囡比我鬧完無喊,只係聽話唔敢再咬。你可能係嚇倒佢,你要多錫番佢,比多d 安全感和信心佢,話比佢知正確食奶方法。可能佢驚左唔知點做。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊