跳至

首頁

尾頁

大宅

聖公會榮真小學開放日

聖公會榮真小學會o係9/9星期六開放比幼稚園學生參觀, 詳情請看:
這裡 :-P

複式洋房

Re: 聖公會榮真小學開放日

wenwen821,

9/9 o個日落大雨, 最後無去到, 有無家長去o左報報料好嗎.
榮真都是我的選擇.

有無小朋友讀緊, 想知多d有關佢小學的資料, 校風如何?
功課忙唔忙? 唔會唔好辛苦?

大宅

minikelly,
9/9紅色暴雨,下午 開放日取消o左, 學校會喺19/9(星期二)安排三場學習生活簡介會,詳情請看這裏:簡介會
我女女今年喺榮真讀二年級,佢讀得好開心,功課不算太多,上年每日3-4樣,假期5-6樣,暑假就無功課,默書就一星期中文,一星期英文,每個星期四放早2堂,每個星期三最後2堂是多元活動課。因上年開學轉了校長,所以今年開始有嘢改,今年2次測驗,2次考試,(上年4次考試,無測驗)。我覺得學校不會有太大壓力給學生,所以是女女讀得開心的原因吧。
以上只是個人觀感,唔知我講的有無錯漏,如有請其他家長補充。

複式洋房

wenwen821,

多謝你的分享, 好多人同我講榮真學術應該高d, 即是學d
o野深d, 有無同感呢? 我驚佢辛苦就是這個原因.

好開心有個讀榮真的家長同我分享, 我想問榮真教學係咪傳統教學呢?

別墅

應該係傳統教學 + 活動教学 (有跨科專題研習)

我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

複式洋房

*polly*,

請問你個小朋友係咪都讀榮真, 你覺佢地的功課係咪真係深d呢?

複式洋房

今日要返工去唔到開放日, 有無其他媽咪去完, 分享下.

別墅

minikelly,

係呀! 佢而家二年級啦!

呀仔都算應付到, 我諗唔算深呱! :mrgreen:

其實功課深唔深好睇個小朋友的能力, 及大人的要求, 人地覺得深, 你又可能覺得淺呢! 最重要是能夠吸收&靈活運用. 否則学到幾深/淺都沒關係呀! :mrgreen:
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

大宅

Polly講得

別墅

wenwen,

我也等緊學校通知呀! 但呀仔話午饍無姨姨都ok wor, (可能因為無人成日要佢食多d呀 !! )[quote]
wenwen821 寫道:

Polly,
你今年會唔會睇午膳?知唔知幾時開始?

[quote]

別墅

聖公會榮真小學
終於

別墅

吾知學校會收幾多個學生呢?
是否活動教學 , 功課多嗎 , 親子活動多嗎 , 老師對學生好嗎 ?

首頁

尾頁

跳至