想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

排卵計法?

有兩款都唔知應以邊款是正確計法排卵日?cycle 29dys左右
1)應由來經開始(12/8)至完結(16/8)起計第十四天(25/8);就是?

2)根據來經開始(12/8)cycle 29天至到(9/9)倒計十四天;29/8;就是?
點計,因為兩者相差日子都好遠喎?

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

子爵府

Re: 排卵計法?

計排卵期係預計下次來月經既日子推前14日就係排卵日,你第二既講法先正確但數錯日子,係27/8先係排卵日.

whywai 寫道:
有兩款都唔知應以邊款是正確計法排卵日?cycle 29dys左右
1)應由來經開始(12/8)至完結(16/8)起計第十四天(25/8);就是?

2)根據來經開始(12/8)cycle 29天至到(9/9)倒計十四天;29/8;就是?
點計,因為兩者相差日子都好遠喎?

大宅

[quote]
pollybell 寫道:
計排卵期係預計下次來月經既日子推前14日就係排卵日,你第二既講法先正確但數錯日子,係27/8先係排卵日.

但好奇怪喎溫度的疑惑?
24/8 36.21
25/8 36.54
26/8 36.54
27/8 36.80 (但好高溫?)
28/8 36.54
29/8 36.81
30/8 36.47
31/8 36.79
1/9 36.7
2/9 36.75
3/9 36.65
4/9 36.84
5/9 37.07
6/9 37.07
7/9 36.81
(我唸今次告吹失敗了) :-(
其實我唸每次都未必次次都29日的,咁咪好難推算真正的十四天,真屬何日排卵日囉?又是或者cycle30天,咁咪唔準!
係唔係都可以加埋排卵棒上下深的配合會較容易知真的邊日叫排卵日呢?

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

子爵府

排卵日係計出來,有早有遲唔一定係計出黎果日,如果計排卵日就應該在排卵期這個星期隔日行房,唔係只係排卵日這日行房,如果用排卵棒就比較清楚知道邊日係排卵日.
whywai 寫道:
[quote]
pollybell 寫道:

但好奇怪喎溫度的疑惑?
24/8 36.21
25/8 36.54
26/8 36.54
27/8 36.80 (但好高溫?)
28/8 36.54
29/8 36.81
30/8 36.47
31/8 36.79
1/9 36.7
2/9 36.75
3/9 36.65
4/9 36.84
5/9 37.07
6/9 37.07
7/9 36.81
(我唸今次告吹失敗了) :-(
其實我唸每次都未必次次都29日的,咁咪好難推算真正的十四天,真屬何日排卵日囉?又是或者cycle30天,咁咪唔準!
係唔係都可以加埋排卵棒上下深的配合會較容易知真的邊日叫排卵日呢?

洋房

睇睇這個你會更明白---正確排卵期
不要勉強對方改變性格來遷就你, 只有引導對方改善自己來迎合你. 凡事無須太執著,執著只會添苦惱.

首頁

尾頁

跳至