時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

見到有班人成日話班罷工工人自己攞嚟,話佢地唔鍾意間公司,唔滿意人工,咪唔好做囉,叫人轉工或者轉行。。。佢哋知唔知乜野叫做罷工呀?如果係咁,就唔會有罷工呢個名詞啦,全世界都有罷工呢樣野啦,如果係咁,應該從來都唔使有罷工呢樣野啦。。。 仲有成日都話班工人係被李卓人洗腦利用,班工人係低學歷啫,就話人哋全部無腦白痴。。。支持工人嘅,捐錢,捐食物嘅,全部都係無腦喎。。。

車仔人    發表於 13-4-19 15:43

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

其實我個人都好支持呢個活動..

奈何現實實在太殘酷..
加上香港係一個手停口停的地方...

無辦法啦
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

回覆:我覺得好好笑

其實工人都好爭取自己既福利,有咩問題呀??D人唔洗講野咁涼薄,好衰囖!

公爵府

引用:其實工人都好爭取自己既福利,有咩問題呀??

原帖由 queeniewong8020 於 13-04-19 發表
其實工人都好爭取自己既福利,有咩問題呀??D人唔洗講野咁涼薄,好衰囖!

...
咪係囉,可能佢哋高床暖枕,覺得人哋阻住個社會,話人哋低學歷就係咁啦,話人唔讀多d書,唔諗下如果無呢班工人,佢哋有咁多日用品用咩?有咁多野食咩? 香港大部分野都係靠入口啦

公爵府

2024勳章

其實我唔明, 13XX一日都叫做低人工??

象牙宮

唔係唔爭取,係有限度囉!開價20%,你地肯12%咪算囉,搞咁多野做咩!而家有間唔做玩一拍2散

侯爵府

引用:見到有班人成日話班罷工工人自己攞嚟,話佢

原帖由 qqj 於 13-04-19 發表
見到有班人成日話班罷工工人自己攞嚟,話佢地唔鍾意間公司,唔滿意人工,咪唔好做囉,叫人轉工或者轉行。。 ...
講呢番說話既人先無腦,人地班工人可能係做左好多年又或者已經上左年紀唔係話轉行就轉行,同埋呢行好窄,好多時背後都係同一個集團,offer差唔多咁轉得去邊?再者而家工人唔係淨係為自己爭取,而係為整個同業爭取,一日妥協之後又係比人壓榨。

公爵府

引用:其實我唔明,+13XX一日都叫做低人工??

原帖由 annakit 於 13-04-19 發表
每個專業都有自己嘅價值,佢哋而家人工低過95年時,你嘅人工會唔會低過95年時?而且你需唔需要在工作地方同一位置又食又痾?

侯爵府

佢地工時都唔短,因為飯都無時間食,痾屎痾尿都係係個控制箱入面,所以流失率好高。

公爵府

唔係人人都做到, 因為要爬上好高的位置去操作.....同誠哥, 真係好難鬥...

公爵府

引用:Quote:原帖由+qqj+於+13-04-19+發表見到有

原帖由 sweetieyuki 於 13-04-19 發表
講呢番說話既人先無腦,人地班工人可能係做左好多年又或者已經上左年紀唔係話轉行就轉行,同埋呢行好窄,好 ...
係呀,我好欣賞佢哋夠齊心團結,而且佢哋唔係純講錢,亦都係為左爭取返應有嘅尊嚴,即使佢哋學歷低,亦有權有尊嚴

mmmo    發表於 13-4-20 01:56

侯爵府

引用:Quote:原帖由+sweetieyuki+於+13-04-19+發

係呀,我好欣賞佢哋夠齊心團結,而且佢哋唔係純講錢,亦都係為左爭取返應有嘅尊嚴,即使佢哋學歷低,亦有權 ...
Yes

男爵府

引用:Quote:原帖由+annakit+於+13-04-19+發表其

每個專業都有自己嘅價值,佢哋而家人工低過95年時,你嘅人工會唔會低過95年時?而且你需唔需要在工作地方同 ...
講得無錯, 佢地算係專業人仕,因為機手唔係咁易做,外國同一個職位每日只係返5個鐘,因為唔可以長時用眼用腰去睇位……
但係香港呢??

最攪笑係我有個朋友,在FB度話唔應該罷工,因為咁樣會攪到通脹,咁啲低收入人仕點算,話罷工啲人自私喎……

我即留言話佢,根本係兩回事…
佢話要話返我地有留言既人,話唔明人地低收入人仕幾慘,我直頭唔想再理呢個人!!!!

sleepycat  算吧! 一樣米養百樣人....  發表於 13-4-20 16:09

公爵府

引用:Quote:原帖由+qqj+於+13-04-19+發表每個專

原帖由 Aeiing 於 13-04-19 發表
講得無錯, 佢地算係專業人仕,因為機手唔係咁易做,外國同一個職位每日只係返5個鐘,因為唔可以長時用眼用 ...
呢度有班會員都係咁,成日都話班工人罷工抬高通脹,都唔明點解 d 人可以咁自私, 又叫人地唔滿意就轉行,一個社會就係需要唔同人,做唔同工種來維持,正如如果無清潔工人倒垃圾,咁係咪個個自己拎袋垃圾去堆填區?

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+annakit+於+13-04-19+發表其

每個專業都有自己嘅價值,佢哋而家人工低過95年時,你嘅人工會唔會低過95年時?而且你需唔需要在工作地方同 ...
沙士、金融風暴、金融海嘯之後,有巧多工種刀減咗唔少人工,巧多人刀矛計頂硬上,當然禾唔係碼頭工人禾no comment,不過禾62係,企關心但唔支持〜

simple is the best~

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

但唔係做之前已知工時長?

公爵府

引用:但唔係做之前已知工時長? +

原帖由 zuzu888 於 13-04-19 發表
但唔係做之前已知工時長?
因為唔夠人手,佢哋成人要直踩幾更,同埋唔等於減左人工就唔加返,同要喺果度又做又食又痾架嘛

侯爵府

醒目開學勳章

$1300係24小時呀,即係三更呀,文職嘅3日呀!其實8小時得400幾,仲好辛苦

男爵府

其實都係高危險工種,想問果d人佢地試過向八號以上颱風下,由高處三四樓橫風橫雨爬條鐵落黎,辛苦錢!做建築依幾年都加左好多人工,扎鐵,釘板等已經追高以前既工資,但碼頭工作追極都返唔到以前既水平,都係為福利,安全!

大宅

回覆:daisyma008 的帖子

我撐佢哋㗎,雖然大家都知可能兩敗俱傷,但我覺得佢哋已經成功令全香港認識呢一行幾辛苦幾唔合理,希望佢哋最後都爭取到合理嘅人工啦

首頁

尾頁

跳至