時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

qqj 發表於 13-4-20 14:56
幸好涼薄都係較小數

好彩明白事理既佔大多數,所以琴晚集會只有幾佰人。

woodpecker    發表於 13-4-21 03:08

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆:qqj 的帖子

我看到的結局就是工人被當棋子,堅決不讓步,職X盟幫得幾耐呢?呢個會有起飛腳習慣架,我媽都曾經中招囉。

公爵府

回覆:我覺得好好笑

有咩工可以一次過,企硬要加23%??唔係唔同情班工人,但都要理性D。我諗唔係李x人話要企硬,可能工人早可以復工

公爵府

唔明點解d人總係話李卓人一個話晒事,d工人一早講左全部係佢哋訴求,仲話得職工盟幫佢哋,其他神早唔知去左邊

子爵府

支持工人是一回事, 但圍長江中心, 圍3, 圍豐澤, 重話去圍埋人地屋企, 你確定你都同時支持及認同這些行動?

woodpecker    發表於 13-4-21 03:08

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

如果20萬外僱一齊罷工, 企硬要加23%, 我真係好想知上面咁熱血既會員有咩反應?? 菲僱, 印僱都好辛苦架哦, 一日直踩十幾個鐘, 可能有時廁所都唔得閒去, 有d仲可能要照顧一家十幾口, 做到無停手, 咁佢地都有權爭取佢地認為既"合理工資"掛.

仲有本地鐘點搵得多過外僱好多, 係咪應該要看齊, 大家都用$50 / $60/ $70/小時咁計人工, 咁應該要比返起碼7,8千蚊一個月比外僱先合理啦!!!

之前外僱加人工, 呢到大把會員嘈到拆天, 當件事發生係自己身上換個角度就有完全唔同既反應.

呢個世界由此至終都係講社會需求定工資, 有人爭有人請咪人工高lor, 話唔到97前水平, 其實好多人既人工都未必到97水平, 果時係香港黃金時期, 邊有得咁比呀!!

明白碼頭工人既辛酸, 但企硬23%呢d唔係叫談判, 係叫威脅, 威迫.

woodpecker    發表於 13-4-21 03:09

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

春卷 發表於 13-4-19 20:17
$1300係24小時呀,即係三更呀,文職嘅3日呀!其實8小時得400幾,仲好辛苦

...

之前新聞已有工人澄清左
所謂做足24小時
係做4個鐘, 休息4個鐘, 再4個鐘, 休息4個鐘咁做

成日話無得食飯去廁所
點解唔係休息個4個鐘去食?

無 罷 工 員 工 接 受 加 薪 7%
  (星島日報報道)香港國際貨櫃碼頭公司(HIT)重申,希望外判商及罷工工友返回談判桌,直接商討各方接受的加薪方案,公司並會跟進改善工作環境的措施。無參與罷工工友昨向傳媒稱,如加薪百分之七亦可接受。

對於工會要求加薪兩成,並要求由HIT承擔,HIT表明是不可能亦不合理,更擔心其他行業可能受壓被逼跟隨,勢將掀起倒閉潮,引起災難性後果,拖垮本港經濟。而員工在工潮影響下亦備受壓力,希望大家返回談判桌,並呼籲工友積極考慮外判商永豐提出的「五加二」方案,即今年加薪百分之五,並加其他福利百分之二,明年再加薪百分之五。公司亦有信心另一外判商高寶會按勞工法例妥善遣散員工。

在永豐任抓結員的林先生稱,以往每更返工二十四小時,分為三節,每節工作四小時;因工潮影響,現返工四十八小時,分為四節,每節工作六小時,但指公司從無強加班,他月入約二萬三千元,認為加薪百分之七可以接受。

另一永豐員工林先生反對硬性規定八小時工作及設超時額外補水,擔憂公司因此增聘人手,減少其月入。

聯榮的龍門架吊機手蘇先生表示,開工時解決大小便方法屬個人自決,他指上廁所前先要將龍門架泊好,上落樓梯等需時十五分鐘,「與其行上行落(樓梯),不如打開門小解」,又指工友可要求地勤巡邏車接送到廁所。他明白罷工工友為大家謀福利,但認為碼頭外判工「不如外界認為般辛酸」,他反而擔心工潮持續會令他失業,「做了十三年碼頭工,早已習慣了。」

天朗氣清

珍珠宮

qqj 發表於 13-4-20 14:56
幸好涼薄都係較小數

係呀, 好彩李卓人呢類人真係唔係多
如果唔係香港真係死得人多
天朗氣清

禁止訪問

引用:唔明點解d人總係話李卓人一個話晒事,d工人

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

引用:無人話唔支持d工人,不過非常不齒有d搞c棍

原帖由 So碧 於 13-04-20 發表
無人話唔支持d工人,不過非常不齒有d搞c棍借工人作為政治棋子,職工盟由一開始傾到而家一直企硬23%合理咩? ...

子爵府

畀面勳章

真係好好笑!如果班工人係爭取合理薪酬和福利調整,還有工業安全檢討等,相信有很多人都支持!但因為某d人為個人私利,搬出不合理的薪酬加幅,一心想拖延談判,文革方式搞事,從中抽水,把事件政治化,這已不再是甚麼"為民請民",亦不用"神化"那些政棍!

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:qqj+發表於+13-4-20+14:56+幸好涼薄

原帖由 tinlong22 於 13-04-21 發表
係呀, 好彩李卓人呢類人真係唔係多
如果唔係香港真係死得人多
可惜有班新力軍湧梗上黎!又係以嘈嘈閉方式去爭取,嘩眾取寵,不是實幹型!

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+tinlong22+於+13-4-21+01:52+

原帖由 tinlong22 於 13-04-21 發表
原來係咁

侯爵府

醒目開學勳章

咁即係依家返6小時休幾多小時?不過連做6小時冇break 都好辛苦。中間有冇short break 架先?去toilet 同食D野果D

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Carelesswhisper+發表於+13-4-21+10:

原帖由 EVA222 於 13-04-21 發表
同意,根本成件事政治化,難為有些人婦人之仁,有無睜大雙眼睇下來龍去脈,有些誇大煽情位就信到十足十. ...
我覺得生命, 健康和工業安全更重要,我支持資方調整工時(不要overload), 培訓新人(或引入外勞,更機械化)以避免癱瘓碼頭和罷工威脅,當然會影響工人收入,但健康更重要(不要話我凉薄呢)!

珍珠宮

春卷 發表於 13-4-21 10:49
咁即係依家返6小時休幾多小時?不過連做6小時冇break 都好辛苦。中間有冇short break 架先?去toilet 同食D ...

而家係返6個鐘, 休6個鐘, 再返6個鐘, 再休6個鐘
天朗氣清

大宅

引用:如果20萬外僱一齊罷工,+企硬要加23%,+我真

原帖由 WChan 於 13-04-21 發表

如果20萬外僱一齊罷工, 企硬要加23%, 我真係好想知上面咁熱血 ...
同意

首頁

尾頁

跳至