跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公法國籍法屬國家出世,佢話BB吾係法國一定拎吾到法國passport,係未真咖?
因為我真係好想香港生,吾想坐月無人理。
我見有d人話父母其中一方係法國出世,BB就拎到 French passport。

求法國媽媽請指教!

333s  問法國入境局.  發表於 13-4-22 12:57

別墅

回覆:有無法國媽媽?我應該法國生定香港生?

我表弟法藉,佢BB澳門出世,老婆大陸人,BB出世帶了返香港,去法國領事館登記番兩個人結咗婚,有BB,后來BB有法藉。你上法國領事館問會話你知。我個表妹法國出生,4歲返咗香港,18歲要攞passport,要考法文,pass 才可入藉的。

大宅

引用:我表弟法藉,佢BB澳門出世,老婆大陸人,BB

原帖由 NLai 於 13-04-23 發表
我表弟法藉,佢BB澳門出世,老婆大陸人,BB出世帶了返香港,去法國領事館登記番兩個人結咗婚,有BB,后來BB ...
唔該唒!我會翻香港生,放心唒

別墅

回覆:有無法國媽媽?我應該法國生定香港生?

幫到手最閞心

大宅

你好, destinyku,

你已回HK 了嗎? 

我都是在法國的準MAMMY,你在那兒附近?  
唔知點解我不能私人PM你, 希望你看到我呢個MSG。

我都想回香港生,但我又想老公一直陪我,所以決定都是留在法國。

無論在那邊生,只要父母一方是FRENCH NATIONALITE, 都可以自動有法藉。

但我唔想回香港生另一問題是出世紙是香港出,將來佢有D咩要在法國申請,要比出世紙,就要做多個去翻譯出世紙,仲要去找人CERTIFY 個翻譯,你知D法國人好煩,唔要看英文的, 我本身現在成日都有呢句個問題,好煩架!
仲有BB 出世後又要打好多針,你要看你會幾時帶BB回法國,D針同香港又可能唔同? 

大宅

回覆:bebesichar 的帖子

Hi! 我住法屬小島國家,BB單非,攞香港身份証同回鄉咭會麻煩d,所以我喺香港生。
我坐完月會帶BB返去,所以吾擔心打針問題~
我打算叫老公喺我坐完月先過黎,我成個月吾洗頭驚佢會嘔,又過黎幫吾到手。

大宅

回覆:destinyku 的帖子

Btw, 法國人嘅效率真係慢到

大宅

HI, 你已經在HK 啦?

回香港好好, 我都好想, 真係兩難, 不過我Mammy 會過來陪我坐月, 現在我就食自己先...沒有湯水飲..d 野又整得唔好味。

係喎, 個bb 唔係要父母2人都是中國藉先可以有回鄉咭既咩?

而hkid card , 其實如果你有一日想回流香港, 你係可以申請你老公同個bb , 以受養人身份居住香港的,匠係你係佢地既 sponsor, 呢d 唔駛擔心, 而佢地都可以有hkid, bb 到11歲都會有, 不過我唔sure係唔係permament, 定要住左7年先有permanent id card, 不過好似如果你本身係 hk permanent citizen, 佢地都係自動permanent 的。

大宅

BB要住七年先有Hk ID, 香港出世就可以有回鄉咭。 我同老公唔會回流,有公司同物業喺嗰邊,老公有時做野會去中國,我想BB將來有回鄉咭方便d,所以香港出世比較好。

我而家喺HK, 17號返去,好掛住老公,八月再返黎HK,BB十月先出世
你而家幾多個月?

大宅

你好勁, 自己一個坐咁多次機, 我就怕自己唔舒服所以唔敢回香港。咁你兩邊都智做產檢?

我現在差唔多14 WEEK.

其實我有D 唔明, 又有D 混亂, 可能你會幫到我, 香港同法國的大肚周期係唔係唔同計法? 因為我看ULTRASOUND 上的周期是12周, 但醫生又話要減去2周就係BB 的周數,即係10周, 咁如果人地問我有左幾耐我應該答幾多周?

大宅

我上一胎有左仲轉三次機去馬爾代夫,又去布吉><

我尋日先返到我老公呢邊,未去檢查,下星期二十週先去。

首頁

尾頁

跳至