在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家人工HK$16000, 沒BONUS, 沒DOUBLE PAY, 一年18日假, 返9-6可準時走(1.5HR食LUNCH), 星期六日都OFF, 合作的同事都OK, 沙田區, 我是沒有大學學位的文員, 已經出黎做左13年野了, 都係文員/秘書, 呢份工平時都好多野做, 但從來都唔拿回家做, 我有一個B, 就升小學, 如無意外都會響呢間公司過世(除非中六合彩), 其實我呢類人, 有呢個OFFER, 算好定唔好呢?

大宅

如果無野心, 都OK 啦.咩原因想走呢?

子爵府

五日工作,準時走,同事ok
呢份工好好了

別墅

回覆:出面個市係點, $16000人工走唔走好?

我覺得好好呀^_^準時收工易處理私務,工作時間又開心。出面好多工成日ot無錢,同事又攻心計 不過想走緊有你原因

子爵府

做文員都有16000,都好過我啦

shoppingbaby  me 2  發表於 13-4-25 12:07

大宅

咁要諗吓咩對自己最重要。高薪但冇時間陪小朋友還是人工一般或差少少但多時間陪小朋友?

我選擇後者,所以就算有外國學位都係求其做 Junior 位(但涉及範圍就senior啲),做既嘢雖然跟職銜不算相符,但senior啲既功作亦因為唔係我職責,我做唔到都唔會俾人駡,大部份工作都隨心盡力便算,沒有大壓力。不用加班,就算全公司的人要出差都唔使我去(除非必要指定我一定去)。人工當然相對我同期的同學小好多(樓主都差不多追到我人工,但我年資亦不輕。),但夠幫補家計、交學費和請鐘點(我冇外傭或四大長老幫忙)已很好了!小朋友上學,功課壓力日益加深,我現在都要每天同囡囡做功課練琴,温習時間已經小(近乎零),若再要把公司的工作帶回家就跟本冇時間照顧囡囡。老公就一早講咗不用太拼博,以家庭為主(佢揾錢多我好多但亦辛苦好多,常加班,有時又要假期on call。佢笑說以時薪計分分鐘我好過佢。)。更何況樓主的小孩快上小學呢!

複式洋房

回覆:出面個市係點, $16000人工走唔走好?

好好囉,準時走喎,五天!我人工高你啲但冇時間

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

出面新請一個文員, 8-12K. 有點要5.5天, 得7日假....

如果唔係想做FTM....我睇唔到原因要走.....

wcpcelia    發表於 13-4-24 12:37

大宅

真係唔好走, 你冇大學學位, 走咗未必搵得返呢個人工
再者, 你有個B, 一動不如一靜

mrsma1120  同意  發表於 13-5-3 12:13

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

份工幾好吖
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

$16K 做文員, 出面應該難有! 如果工作上冇唔開心, 唔走咯!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔會走了

珍珠宮

9284 發表於 13-4-24 10:37
而家人工HK$16000, 沒BONUS, 沒DOUBLE PAY, 一年18日假, 返9-6可準時走(1.5HR食LUNCH), 星期六日都OFF, 合 ...
多嘢做但準時收工........16k 無大學學位既文職黎睇非常好......重有18日假.......簡宜係荀工
好好過每一天......

大宅

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆:9284 的帖子

真係唔錯,我都想搵份咁既工,沙田區又近

[url=http://www.TickerFactory.com/]

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

唔走啦.....5日工..我好羨慕!!!!!!
難得同事又OK!!!

男爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

回覆 9284 的帖子

梗係唔走.

別墅

回覆:出面個市係點, $16000人工走唔走好

Not bad in accordance with your qualification n position. STAY!

大宅

呢份工好配合你照顧小朋友,繼續做,吾走。

禁止訪問

大宅

文員都有 $16000 好好喎!!
我有大學學歷, 搵d 所謂executive都係比得呢d價咋....仲講到明要ot, 唉...灰

請問你間係咩公司 ? 請唔請人? (認真問)

stepchk    發表於 13-4-27 12:53
casf    發表於 13-4-26 15:30

首頁

尾頁

跳至