烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

十幾年前未有豆漿機,我就咁用攪拌機整豆漿撞豆花已經好成功。而家買咗部豆漿機就撞極都唔得。但係街買現成豆漿就冇問題,即係唔關手勢,石膏粉或容器事。點解豆漿機做嘅豆漿撞唔到豆花?已經試過唔同嘅豆漿濃度,試過1杯,杯半同2杯乾豆份量都做唔成,請問有冇大師或者高人可以指出我做錯邊度。

水晶宮

引用:十幾年前未有豆漿機,我就咁用攪拌機整豆漿

原帖由 Juniecat 於 13-04-24 發表
十幾年前未有豆漿機,我就咁用攪拌機整豆漿撞豆花已經好成功。而家買咗部豆漿機就撞極都唔得。但係街買現成 ...
我唔係高人 不過想問你豆漿機煲完有冇再用明火翻煲? 我整過兩次 成功喎

從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

大宅

引用:Quote:原帖由+Juniecat+於+13-04-24+發表十

原帖由 Cayee 於 13-04-25 發表
我唔係高人 不過想問你豆漿機煲完有冇再用明火翻煲? 我整過兩次 成功喎

...
Same problem here too!!! 豆漿撞前有用明火翻滾呀,就係唔得,懷疑就算半杯豆都比街買豆漿濃得多?!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Cayee+於+13-04-25+發表我唔

原帖由 kabemama 於 13-04-25 發表
Same problem here too!!! 豆漿撞前有用明火翻滾呀,就係唔得,懷疑就算半杯豆都比街買豆漿濃得多?!

...
但我用一杯份量豆 ok喎 有冇大滾? 同埋有冇快撞?

從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

大宅

引用:Quote:原帖由+kabemama+於+13-04-25+發表Sa

原帖由 Cayee 於 13-04-25 發表
但我用一杯份量豆 ok喎 有冇大滾? 同埋有冇快撞?
有翻滾同有快撞,都唔得。但街買的山水豆漿就得。會唔會係黃豆嘅問題?

水晶宮

Juniecat 發表於 13-4-25 02:49
有翻滾同有快撞,都唔得。但街買的山水豆漿就得。會唔會係黃豆嘅問題?

...
咁.....你黃豆有沒有浸呢....

大宅

引用:Quote:Juniecat+發表於+13-4-25+02:49+有翻

原帖由 tammy2008 於 13-04-25 發表
咁.....你黃豆有沒有浸呢....
有呀,會唔會浸得太耐係唔得?我有時浸多過24個鐘。

水晶宮

Juniecat 發表於 13-4-25 12:27
咁....浸咁耐有冇放入雪櫃呀 ..

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Juniecat 發表於 13-4-25 12:27
你同幾多豆做妁多豆漿 ??
我每次用半斤黃豆(乾 ~ 300g) 浸一晚.

造出3公升豆漿, 用呢個濃度做豆腐花.

大宅

引用:Quote:Juniecat+發表於+13-4-25+12:27+有呀

咁....浸咁耐有冇放入雪櫃呀 ..
有呀,唔通雪得耐唔得?我已經買過另一隻黃豆,今晚再試。希望唔使再倒咗去。

水晶宮

Juniecat 發表於 13-4-25 14:20
有呀,唔通雪得耐唔得?我已經買過另一隻黃豆,今晚再試。希望唔使再倒咗去。

...

咁唔關事喎...我都試過雪住浸成24小時都ok....

咁妳有冇隔渣呀.....

係咪九陽豆漿機...應該ok架...

妳上次d豆好舊架 ? 睇吓今晚成唔成功先....到時再睇吓係咩原因...

大宅

引用:+本帖最後由+tammy2008+於+13-4-25+14:37+

有隔渣,D豆新買不過唔知舊唔舊,未過食用期,我買預x王。而家新買咗雜貨舖D散庒豆,今次浸短D時間,做完再向大師報告。

大宅

我都係用豆漿機整過,我係用億世通換果部機,試過唔同份量8次都失敗....放棄了...還是飲豆漿吧

大宅

引用:+本帖最後由+tammy2008+於+13-4-25+14:37+

我都係九陽,自家製豆漿同街買豆漿整豆花既過程同方法都一樣,所以先唔明。不斷試又覺得好浪費。

水晶宮

kabemama 發表於 13-4-25 18:20
我都係九陽,自家製豆漿同街買豆漿整豆花既過程同方法都一樣,所以先唔明。不斷試又覺得好浪費。

...
咁撞完係無反應 , 定係上稀下杰咁呀...

大宅

引用:Quote:kabemama+發表於+13-4-25+18:20+我都

咁撞完係無反應 , 定係上稀下杰咁呀...
我都係用九陽,唔同濃度豆漿撞出以下結果
1 set唔到
2 set到不過稀到「不」唔到
3 set到又「不」到,不過入口即變水個感覺好核凸。

水晶宮

Juniecat 發表於 13-4-25 18:57
我都係用九陽,唔同濃度豆漿撞出以下結果
1 set唔到
2 set到不過稀到「不」唔到
哦 ~~ 那 3 應該仍然是有點不夠濃度了 ~~

我唔見咗佢隻杯好耐, 有 jm 話佢 1杯大約 70-80g , 那妳試試用 130g乾豆( 起碼 ), 浸4-5小時 ( 現在天氣來說 )

水量用 1200ml, 煮好後隔渣....隔渣時盡量也用手把豆渣的汁液按壓出來 .....

再煲滾豆漿, 待豆漿開始要冒大氣泡時, 關火, 撞入熟豆膏粉液中 ( 1tbsp 水 + 1/2 tsp 熟豆膏粉 + 1tbsp 生粉 )

上面可加入的豆漿量大約可以去到 600ml-700ml ( 大約可以了 ) 豆漿濃度夠的話 90%會成功的耶 ~~

加入生粉 ( 木薯粉也可以 ) 豆腐花會更滑一點 ~~

加油啊, 希望今晚看到妳好消息啊~~

男爵府

回覆:tammy2008 的帖子

高手。。。可以話我知點解要露住浸嗎?

大宅

回覆:唉!俾兜豆腐花玩死....

始終都是失敗了!
干豆一杯半(跟機的杯)
浸4個半鐘
加水至1200水位開機
隔渣得出豆漿825ml
再滾後取250ml豆漿撞入1/4tsp石膏粉,1/2tsp粟粉1tbsp水
set到不過入口變漿

唔忿氣再滾250ml豆漿撞入1tsp石膏粉,1tsp半粟粉2tbsp水
諗住會實D點知重衰,重稀過頭先個碗!

其實D豆漿好濃,熄火一陣面頭就結咗層付皮,會唔會太濃做唔成?好似以前有JM講過黃豆太多係唔得,不過而家搵唔番個post。

水晶宮

Juniecat 發表於 13-4-26 02:07
始終都是失敗了!
干豆一杯半(跟機的杯)
浸4個半鐘
唔係加多d熟石膏粉就會實淨d, 唔係咁架 ~~

豆漿濃度高, 豆腐花就會實d ~~~
( 1tsp 可以撞 2升 豆漿架啦.... )

妳撞入嗰時有冇重新再混合好石膏粉水先撞入豆漿架 ?
撞入時要一次過快手快速, 唔可以太慢

妳第一次個石膏粉份量可以撞600ml 架.....妳撞 250ml 會唔會太少了....

豆漿少, 石膏水濃....呢個組合我無試過喎......妳之前買街豆漿都係咁份量架 ?

首頁

尾頁

跳至