母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

泵奶定埋身餵好?

大家好!
我預產期在十月尾, 有個大女剛讀小一, 所以現在開始做全職媽媽.
我本來諗住埋身餵, 但我老公話驚我無得訓, 叫我泵奶餵, 咁其他人可以幫我餵b, 而我可以睇大女功課, 因為我老公要在大陸做野, 幫不到手!
因為我記得生大女是, 初頭個禮拜埋身餵失販, 於是泵奶, 但又不識, 泵得好少, 要補奶粉, 最尾放棄了!
今次我唔想失販!
另外, 我在尚建睇過d泵, 有無媽咪用緊"swing" 好用嗎?
多謝提供意見!
謝謝!

別墅

Re: 泵奶定埋身餵好?

個人認為埋身餵就好d,可以促進親子關係,而埋身餵係會出奶好d。如果泵奶,其實都幾費時,又要洗/烚奶樽,比較麻煩。

別墅

當然埋身好, 泵完又餵返,double 了時間,又要洗/烚奶樽 ,仲煩

子爵府

梗係埋身啦!
好似我呢D lazy mum,又唔洗洗gum多嘢,奶量又穩定,出街又唔洗周圍搵地方座奶,用圍巾/babysling/外套/包被,遮住吓就食得,最重要係餐餐新鮮製造嗎.....
不過,如果您將來要返工,返工前2-3wks,都要俾自己BB,習慣用樽囉,或者BB 6M後食糊仔,都要pump奶出黎開糊用

複式洋房

可以的話梗係埋身啦!要返工就無辦法才泵出來由他人餵,泵出來始終會越泵越少o架.

男爵府

我決定用泵...泵出黎..可以知佢食左幾多...同埋比佢慣用樽食...唔係第日返工佢唔肯用樽唔食就煩啦...

大宅

埋身餵好舒服,看著寶寶大口大口吸吮,個胸由谷實到軟晒,之後看著寶寶個食飽樣,好鬼正架!不要放棄埋身餵呀!

複式洋房

緊係埋身, 泵完又要餵做2次吟辛苦

大宅

梗係埋身啦!埋身才越來越多奶。我現在己全人奶三個月,間中才泵出來,我覺得泵奶更花時間,又要洗奶樽。 我有用開SWING呀,好方便,在家曖BB睡,出街餵人奶也方便。你需要我pmD資料比你呀!
教養孩童,使他走當行之道,
就是到老他也不偏離. 箴言:廿二章六節

複式洋房

I think you are worry how to take care your daughter and BB. BF directly is the first step to success. My experience is after 1-2mths, when the milk supply stable and BB has developed eating schedule. My BB could play by himself and would not stick your body as new born. I did not use pillow to bf him when 6wks. Now I just hold him in my arm and feed directly anywhere, so feeding become much easy, free and joy. Just try it this time, many mum mum here support you.

複式洋房

Hi,
多謝各位意見, 我諗都是埋身餵, 但都買定個泵先.
謝謝!

ma1015
請check pm, 我想要 slings 資料
謝謝!

大宅

ma1015,

你好呀~~
我想要swing o既資料ar, 可唔可以pm俾我ar, thank you~~

ma1015 寫道:
梗係埋身啦!埋身才越來越多奶。我現在己全人奶三個月,間中才泵出來,我覺得泵奶更花時間,又要洗奶樽。 我有用開SWING呀,好方便,在家曖BB睡,出街餵人奶也方便。你需要我pmD資料比你呀!

禁止訪問

民房

ma1015
can i have swings 資料. please PM me.
謝謝!

大宅

我都上過佢地公司,細心聽過他們的分析,佢地就話SWING係公司泵奶會方便些及靜些,因為新出這款SWING有頭兩分鐘防効BB的吸吮,過了2分鐘後才正式泵出奶來,部機都幾輕巧架,不過價錢唔平,要成$13XX~
如果租機的話,樂天型一號泵奶時間會快過SWING一倍,因為電壓不同,但就無了SWING頭兩分鐘的功効,而且租機要另買配件,租半年要$1390+280(個泵)+按金$2000,但同樣兩個都係好靜的~
不過樂天型租機比較大部及重身~
至於另一款租機,叫韻律型,佢又齊SWING和樂天型的好處,又快又輕身又靜又有頭2分鐘防効BB的吸吮,但就租得比較貴~
如果租半年$2100+$280(個泵)-按金$3000
我都唸了很耐,都唔知買SWING好,還是租機好?我預計都只會餵半年人奶,有沒有媽咪可以比到意見呀~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊