在職全職

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我同老公每人搵萬五左右,有個囡兩歲幾,其實想生多個
但又要供樓,又要俾家用,個囡開始大又想佢學下琴,朗誦,戲劇咁(未必係全部),真係好緊
但覺得囡囡一個真係好悶,始終有兄弟姐妹一齊成長好啲,
而家就婆婆湊,如果生多個可能要請工人(其實唔太想,不過都諗唔到其他方法,全日班又唔收我囡)
仲要我老公想轉行,轉行後短期內人工會仲低過而家,因為要由頭做起,但因為佢覺得而家份工無乜前途,想去闖闖
其實想生,不過好多顧慮,各位媽咪俾啲意見吖

男爵府

BK Milk勳章

平有平養,你預左囡囡d興趣班可能無得上...揀學校又唔可以太多選擇.因為好少少既學校都應該幾貴架嘛

大宅

回覆:kiubaby 的帖子

等你老公搵到新工后再算。

cc

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:家庭月入三萬 好唔好生多個

我揾得多過你都唔敢生2個!邊有錢退休呀!

大宅

lammi2012 發表於 13-4-26 16:47
平有平養,你預左囡囡d興趣班可能無得上...揀學校又唔可以太多選擇.因為好少少既學校都應該幾貴架嘛 ...

都預咗讀資助學校,唔會讀直資/私立了

大宅

ceciwong21 發表於 13-4-26 17:09
等你老公搵到新工后再算。

唉...但唔知等幾耐,其實我對於佢轉工都十五十六
佢而家份工唔會點升職加薪,但轉工短期仲會搵少咗,長期亦唔知係咪真係搵得多
(佢因為有舊同事轉咗行搵多萬幾蚊,所以佢想轉嗰行)
如果等多兩三年,兩個小朋友距離又會好遠

大宅

chingcging 發表於 13-4-26 17:10

你真係好有計劃,以我地既收入,對退休生活都無乜期望....
將來仔女會唔會供養番我係未知之數,我亦唔想老咗靠仔女
但我有時都諗,如果生兩個的話,第時佢地又生性的話,咁兩個分擔啲家用都無咁辛苦嘛
不過我都好明白,好多父母都想將最好既投資晒係一個小朋友身上
只係我其實都好重視兄弟姐妹既連繫,所以先咁猶豫

複式洋房

我自己係獨生女,決定一定要生多個,因為父母遲早離開仔女,有個兄弟姊妹始終多個人扶持、照應

soso3509  認同!!  發表於 13-5-11 02:30

伯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:chingcging+發表於+13-4-26+17:10+我

原帖由 kiubaby 於 13-04-26 發表
你真係好有計劃,以我地既收入,對退休生活都無乜期望....
將來仔女會唔會供養番我係未知之數,我亦唔想老咗 ...
到個女嗰代一定冇可能養父母架啦。依家養個女之餘仲要為自己打算吓先得。衰啲講,入老人院都要錢架。

meowfish  Agree  發表於 13-4-29 16:31

大宅

chingcging 發表於 13-4-26 17:10

我都係, 唔好話留錢退休, 生活上好多方面都要好慳
不過若果自己覺得OK接受到, 咁生多個係對大B有d ge

複式洋房

係我嘅話,絕對唔會咯!你有冇諗過如果你失業點算?如果BB有大病需要一大舊錢做醫藥費,你哋係咪搞得掂?你哋要考慮最壞的情況發生,係咪承受得到,先去諗生第二個。否則,真係累咗佢咯。

lovely_nurse    發表於 13-4-29 15:55

禁止訪問

玩具勳章

男爵府

+4熱血勳章

如果我係FTM,經濟能力OK,我會考慮。如要返工,就唔會考慮再要,因為要放工後,仲要睇功課,温書,同佢搜集資料做報告,又要帶佢參加興趣班,如果有兩個,兩個人的年齡及性格興趣不同,就很難安排得好,仲要安排親子時間。到時放工仲忙過返工

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都唔敢生多個,教育真係貴,而家finance 已經緊,好驚生多個搞唔掂。將來老左唔望下一代養,惟有先搞掂自己。

大宅

kiubaby 發表於 13-4-26 16:34
我同老公每人搵萬五左右,有個囡兩歲幾,其實想生多個
但又要供樓,又要俾家用,個囡開始大又想佢學下琴,朗誦, ...

我的情況同你差唔多.......生咗兩個lu~~
大仔都升小一喇!so far冇咩問題。但前題係我同c6的工作好穩定,好少ot,每年跳point嗰隻... 感覺上較為有安全感。但就唔會搏得到搵大錢囉. (但我地兩個都唔係想"闖"嗰種人)

個仔k班有學券,都夠$學一樣樂器、一樣運動。暑假期間通常會再報多一種興趣班打發時間。
細嗰個就仲細,未入學,駛費少好多。

個仔派到一間唔錯的津校(其實我同c6並唔覺得一定要讀私校/直資。不過,呢d嘢人各有志,而且要自己意志理念堅定,唔會吓吓又介意其他人比較),我地非常滿意。
細嗰個我地都會安排佢讀有學券的幼稚園。

但你的情況俾著我,就會考慮老公的工作穩定咗先至再生多個囉‥‥因為萬一仲搵少咗就大家都好大壓力架喇!不如你俾多兩年時間你老公闖一闖,到時睇定d先決定。
我兩個小朋友隔五年,但哥哥不知幾錫妹妹,因為哥哥都唔算細個,聽得明我地講道理,明白我地唔係錫哂妹妹,從來冇妒忌;有時仲幫手一齊照顧妹妹o添呀!

洋房

我同你收入差不多,我都唔諗住。我想一家人有個quality of life。

大宅

生活壓力比較大啊,其實生一個也很不錯了,第二個就。。。。

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

比我會生多個, 最多咪慳慳地, 無錢咪洗少D囉
始終2個小朋友有個伴, 我覺得會開心D
但你預咗開頭會辛苦少少, 小朋友大少少就會好D

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都唔介意,最多慳D洗...
有唔少家庭都未必有月入3萬,但都有兩個小朋友的...平有平養

民房

回覆:maviswan 的帖子

好認同,因為我老公都係獨仔,我自己就有4兄弟姐妹,分别真係差好遠,他屋企有什麽事我地會好擔心和好大压力,相反我屋企有事,我地幾兄弟姐妹都有商有量,負擔都無咁重!

首頁
12345...7

尾頁

跳至