在職全職

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆:kiubaby 的帖子

眼前o既都只不過係依家,如果你等得又後生的話,會唔會等多兩年先呢?生多個係好事,但都等時機同平衡經濟壓力,咁先可以一家人開開心心生活。生多個為左生活更開心完滿啫,呢兩年努力d賺錢啦!為未來加油!

大宅

引用:眼前o既都只不過係依家,如果你等得又後生

原帖由 Caribaby 於 13-04-27 發表
眼前o既都只不過係依家,如果你等得又後生的話,會唔會等多兩年先呢?生多個係好事,但都等時機同平衡經濟 ...
打少左字:眼前賺o既只不過係依家所見的

大宅

回覆:家庭月入三萬 好唔好生多個

我有幾個朋友,夫妻有七萬,都係生一個咋

珍珠宮

畀面勳章

個人覺得最緊要係你兩公婆想法, 如果兩公婆都好想要多一個, 咁是好難得的(現下冇幾多父母肯願意生多一個). 至於日後生活如何...多一個小朋友後....自然有動力有推動去努力揾錢.

加上, 喺香港地唔會餓得死人, 最多生活條件基本小小ONLY.

加油.

支持您生多個.

見你一獲打你一獲

大宅

有d 野要取捨下

公爵府

老公一人揾3萬幾, 樓己供斷, 一年後想生多個, 大家点睇?
我剛辞职做FTM, 但個心好忐忑不安.

lingan  你先生份工穩陣,你地慳慳地應該ok。  發表於 13-4-29 10:35

大宅

我同老公加埋差唔多8萬一個月,依家有一個小朋友,我都想生多個,因為我覺得一個小朋友太lonely…但生多個,資源會少d 囉

男爵府

3萬蚊一個月要養兩個小朋友吾係問題, 但你地短期內薪水有下降風險先至係問題.

諗清楚才決定生吧! 生左出來, 吾可以走回頭路, 萬一你C6新工作的發展未如預期般理想, 你有方法應付開支嗎? 例如娘家 back up, 又或你本身手頭上有6個月以上的家庭開支儲備等等. 否則, 睇定D先啦!

bulubulu  手頭上有6個月以上的家庭開支儲備好重要  發表於 13-5-1 21:05

大宅

引用:我揾得多過你都唔敢生2個!邊有錢退休呀!

原帖由 chingcging 於 13-04-26 發表
我揾得多過你都唔敢生2個!邊有錢退休呀!
同意

大宅

回覆:kiubaby 的帖子

其實你啱架,唔其望仔女養你,不過…………你要預左有一日佢大個了,仲要你養啊,而家有幾多人係要阿爸阿媽俾首期先可以置業呀,如果唔係就差不多成世為屋租打工,一係就收入少得可悲。第時可能仲慘,不過,如果你捱得都可以的。不過係大前提你有些積蓄應急至好。加油。

大宅

我同老公都收入好低,但個人覺得阿囡一個你玩真係好悶好悶,今年3yrs,成日我去個廁所都問得未呀?做其他野都成日問得未得未,想我陪佢玩,所以我都決定生多個諗落係辛苦啲,但係見到兩個小朋友纏住自己時既感覺會好sweet,個人諗法

bulubulu  生一個都比唔夠親子時間, 生埋個細嘅咪仲分得薄  發表於 13-5-1 21:25

別墅

回覆:chingcging 的帖子

同意!
仲有係,所謂嘅平有平養,確實係無問題,但當你無得揀,一定要平養,又抽/輪唔到一些好啲質索的東西時,唔知你會唔會後悔令"兩"個小朋友也"平"養,換來是否個"可能"啱key 的兄弟姐妹呢!
你仲要擔心自己未來喎!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

其實平有平養唔容易, 要過得自己心理關口, 仲有親友嘅壓力. 但如果你接受到, 生多一個係好事啊. 或者唔係而家, 等你老公工作穩定落黎先生啦. 小朋友相隔4,5年都ok, 都可以玩得埋的.

伯爵府

畀面勳章

我吾會因為他一個寂寞而要為他生多個, 我只會睇家庭月入/環境/個人心理是否許何生/教多一個, 現在教功課讀書我已經死左9成, 老實講我真係怕怕了, 而且我亦見識過很多兄弟姊妹不和情況, 如是性格夾到的, 都可以係佢d知己良朋/未來老公或老婆, 相量意見吾一定係同兄弟姊姐先可以的. 其實我都好想知, 成日話平有平養? 點平? 永遠要自己小朋友走在其他小朋友的最後面嗎? 他們心理會點? 常常人有佢無? 你內心好過嗎? 同埋現今社會真係要儲錢為自己老來打算, 勿再張責任放落下一代令他們百上加斤, 當然, 佢長大生性有錢比你洗當然開心, 但吾通佢自己搵都吾夠洗, 你還忍心要佢背你上身嗎? 問問自己, 當初是佢要來呢個世界? 還是你們要帶佢來呢個世界? 我兒時生活很窮, 想學琴和跳舞又無錢, 功課吾識無人教到又無得去補習, 如果有得比我簡, 我都吾想爸媽帶我來到這個世界

大宅

我同你差不多, 但而家都有咗第2個B呀

大宅

我哋家庭收入3萬至4萬,無樓,加埋租樓,學費,比亞媽家用無咗一半,但我哋都決定生多個,希望佢日後有個照應,兩個總比一個好!我都掙扎好耐,不決定咗就繼續努力搵錢!

大宅

我同你情況差不多, 不過我同C6已決定生多一個陪囡囡.

別墅

我的情況同樓主你好似.我囡依家係媽媽湊.阿女依家就快2嵗半,由阿女1嵗開始就開始想考慮生多一個.但一想到經濟問題都好頭痛一路都冇實行.周圍的長輩朋友都話要生多一個咁阿女先有伴第時有問題都大家有商量有的分擔都係一句平有平養.雖然我的想法唔同他們咁想.我覺得依家呢輩的人同以前真係好唔同.雖然話平有平養但係依家個社會唔到你話想平就平.而我想生多個最大的原因就都真係真係好想阿女有個伴唔使咁孤獨可以係群體中成長.依家成日見到她自己一個人玩有時個心真係好"um",平時我同先生已經陪得她好少.生多個真係好希望自己可以湊但係經濟又唔許可.媽媽年紀又唔細幫我湊唔到第二個.如果要請工人真係唔想.好頭痛
不過點都好,希望船到橋頭自然直.大家一齊努力.加油

男爵府

有兄弟姊妹真係無價咖! 縱使你因此俾唔到佢哋學嘢/食好嘢/著靚衫etc, 但係你俾咗個玩伴/親人etc小朋友呀, 淨係呢樣嘢都值回票價!!
我細個四兄弟姊妹, 我哋既童年生活真係好精彩, 唔需要去學嘢/食好嘢, 已經日日好開心, 當然打架就裡細打到大, 流血穿頭亦在所難免.....呢啲都係好美好既回憶, 非常寶貴! (可能呢個原故, 我哋四個都好樂天咖!)
雖然大個後能否繼續相親相愛真係好難講, 至少我記憶裡係甜蜜快樂!
快樂既童年真係無嘢能及!
而家自己有兩個女, 望住佢哋因為啲無聊嘢傻笑, 我真係好慶幸佢哋有對方作伴! (小朋友有時玩既嘢, 大人真係投入唔到咖!)

男爵府

BK Milk勳章

兄弟姐妹未必會一齊負擔屋企架,我夠有兄弟姐妹啦.咪又係我一個負擔

lamlamchi  Agree!  發表於 13-5-11 00:54

首頁
12345...7

尾頁

跳至