在職全職

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

回覆:家庭月入三萬 好唔好生多個

樓主,平心而論,你會擔心係好事,做人真係唔好太天真,有計劃就係成功嘅第一步,如果你年紀唔算大,等多2年睇定啲,儲番足夠嘅錢,起碼有乜事壓力都無咁大

貧賤夫妻百事哀

伯爵府

環保接龍勳章

引用:成日見到啲人話平有平養,我真係覺得好唔中

原帖由 bulubulu 於 13-05-01 發表
成日見到啲人話平有平養,我真係覺得好唔中肯,究竟乜嘢叫平養,最好那些過來人,講下點平養法

...
yes,我都想學吓嘢

子爵府

其實2公婆加埋搵幾萬,亞囡學費興趣班,供樓養父母,雜費伙食,自己開支七除八扣,如果都仲可以「貴養」我要比十個

子爵府

引用:成日見到啲人話平有平養,我真係覺得好唔中

原帖由 bulubulu 於 13-05-01 發表
成日見到啲人話平有平養,我真係覺得好唔中肯,究竟乜嘢叫平養,最好那些過來人,講下點平養法

...
我都想知~我阿女而家一歲,想報playgroup都無本事…唔好話生多個…

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

樓主我同你差唔多,
一個都唔敢生住
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

禁止訪問

大宅

我搵你地double都未敢生. 真佩服你倆嘅勇氣. 又要養又要教. 香港教育系統不停變, 又亂. 壓力只會越大. 要承擔得起先考慮生唔生!

民房

if really like children i think should...afterall never enough money for children anyway...and you don't know what the next 20 years would be like...

大宅

我明白樓住,我得一個仔,而家99湊,想生多個,又好驚日後日子好難捱

男爵府

有個朋友生2個囡囡因為老公獨生子想追囝,他們真是平有平養,老爺奶奶拿綜爰幫他們湊孫,日日買餸做家務..老人家己經70有多....

2公婆合計3萬,要供樓,要養外家父母,保儉費.....個個月冇$$剩,2個囡讀津校只比校車和午飯費,冇學任何興趣班,大囡9歲英文和數學好差,己留班一年現在去補習班!!

我朋友好想唔做自己湊但經濟不許可,工作超辛苦,呢條路行一世,她好擔心大囡將來前途問題,好想比她學一門手藝但又冇能力!!

子爵府

所以做人真係要量力而為,父母已經70多,仍要挨唯望2位老人家身壯力健,挨埋啲孫都仲有時間享受退休生活

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

kiubaby 發表於 13-4-26 16:34
我同老公每人搵萬五左右,有個囡兩歲幾,其實想生多個
但又要供樓,又要俾家用,個囡開始大又想佢學下琴,朗誦, ...

我加C6月入接近5萬都唔敢生多個!供樓,工人,一家三口保險,亞仔份基金,屋企日常開支,私校幼稚園學費,亞仔興趣班。已所余無幾!有時都担心是但一個失業就麻煩。

我哋都期待亞仔出年小一讀津校可以每月慳返成5千幾,可以鬆多口氣。

C6又話想我自己湊,生兩個洗費多咗我就一定要返工,宜家生一個,我做住先,儲多兩年錢,亞仔升小二時我就要決定係咪轉full time媽架喇!

男爵府

BK Milk勳章

我都係3萬左右咋但我同c6都有諗過生只係無人湊又唔想請工人

洋房

如果真係決定生,就唔好理甚麼經濟問題,平有平養者...最多慳D,又唔係去到無飯開..如果你得幾千蚊收入,我就覺得係考慮因素,如果有3幾萬,應該唔係一個太大CONCERN丫.

男爵府

回覆:kaikaikai 的帖子

賺幾萬,對某啲人嚟講好多,但要供樓,管理費同差餉,交稅....同賺幾千嗰類人真係好有距離,得罪講句,賺幾千怕連自己都未養得掂,比心機諗下點賺多啲,想生兩個

講返樓主,有無積蓄?或儲備?如果幾萬一個月係啱啱夠,多個b唔多唔少都要駛用,幾平都係錢

大宅

本來我都好想生多個, 呢排仲努力做人, 但聽完咁多位jm分析, 真係卻步...宜家仲好驚有咗tim

伯爵府

環保接龍勳章

我家庭收入4萬都唔敢要多個。今個月啲興趣班到期,連埋幼稚園學費今個月已冇咗12000!

伯爵府

環保接龍勳章

引用:如果真係決定生,就唔好理甚麼經濟問題,平

原帖由 kaikaikai 於 13-05-05 發表
如果真係決定生,就唔好理甚麼經濟問題,平有平養者...最多慳D,又唔係去到無飯開..如果你得幾千蚊收入,我 ...
其實真係可唔可以具體啲咁講點平養呢?
以我為例:
女k2,學費3200/mth,full day
書簿費3200半年(即大約600/mth)
興趣班2個,1500/mth
保險(medical) 3200/yr
俾呀媽湊女費5000/mth, 包一餐
呢度已差唔多一萬一個月,係我家庭收入嘅¼

仲未計長假期去玩,返吓暑期班同睇醫生呢啲喎!

伯爵府

環保接龍勳章

生多個咪一個月洗20000!我份糧冇晒啦!

子爵府

其實要老人家幚手,湊1個都免強(我本身唔主張靠老人家)生多個多數要請工人,個老人家都仲要幫手,樓主個女兩歲幾就要讀幼稚園,校服學費雜費唔知可以點平?

真心想知,其實話平有平養嘅jm, 幾錢收入,點平養法?

首頁
23456...7

尾頁

跳至