少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:湊女第一句名言係\"一啖沙糖一啖屎\"!我女5

原帖由 chingcging 於 13-04-28 發表
湊女第一句名言係"一啖沙糖一啖屎"!
我女5歲,寫中文計數成日唔專心,做功課擔天望地,再唔係就用個口做, ...
我個囝一歲,我係job媽,雖然工人姐姐曰頭湊佢,由朝玩到晚,係CCTV見到佢地玩得咁開心,心裡面就會問自己點解果個唔係我,不過我一返屋企阿囝就要飛樸去我度,希望keep住阿囝每日都咁渴望我抱佢,同埋我迫工人唔准就曬佢

男爵府

2024年龍年勳章

回覆:全職湊3年半, 得出一句咁ge 說話, 我今天崩潰了.

其實細路仔講嘢真係唔使咁上心,你認真就輸了!我有時對我仔惡d佢都話唔鐘意我,唔要我,而家我會問佢咁你鐘意d乜嘢?佢答下答下又會答番媽咪,我仔2.5year。有時我覺得d小朋友會亂講嘢,睇下你點反應,我而家學識同佢講下嘢遊下花園,你會發覺好多時佢地都係生草藥,亂咁up,如果真係有問題,喺同佢溝通之中都會feel到的…
唔好咁易放棄呀,你個女好細ga 咋!

cheche331    發表於 13-6-2 00:49
momobibi  agree!  發表於 13-5-15 16:51

用戶要求終止服務

其實呢個係好多全職媽媽O既死穴,以為全部時間精神放晒係仔女身上,就一定會有你想要O既野...又或者將仔女一言一行放到最大,有咩事就天跌落o黎咁,放鬆d 啦媽媽!

我兩個女 (3 &4歲), 一時勁鍾意我, 到我唔順佢意時, 都係會講'我唔睬你呀, 我唔想要你呀!'...我從來都唔會take it personal,佢發脾4的戲言都要上心...咁好快就要爆血管啦!

我媽日日湊d 孫, 但一有機會我同場出現湊返學, 無人會拖婆婆, 係都要痴實我, 如果我媽睇唔開...咪傷心到暈, 為了d 孫日日辛勞, 一有亞媽就唔要佢...事實係...我平時返工, 好日都唔湊下返學, 咁佢地梗係覺得有媽咪湊好開心啦, 唔想要婆婆都好正常o者...亞婆亦唔會諗埋呢d 無謂野...

別墅

你做得冇錯,唔可以咩都就晒佢,佢大個就會明..
加油!!

大宅

回覆:全職湊3年半, 得出一句咁ge 說話, 我今天崩潰了.

儍豬...其實諗下自己細個都好嬲媽媽,成日又打又鬧...但係而家大個咗我最錫都係媽媽,到自己做咗媽媽之後,就更加明白做FTM真係唔容易,所以又會再更錫自己媽媽!! 加油呀...樓主

侯爵府

Dicdicmama 發表於 13-4-29 22:56
我個囝一歲,我係job媽,雖然工人姐姐曰頭湊佢,由朝玩到晚,係CCTV見到佢地玩得咁開心,心裡面就會問自己 ...

工人聽唔聽你話,就唔就曬個小朋友真係好難講架
宜家我對仔女歲半,有時姐姐夜晚出去掉垃圾會喊得好緊要,返到黎又痴實佢咁,有時我都唔高興
所以我冇後悔堅持同佢地同房訓,夜晚醒左都會搵媽媽,唔係搵姐姐呀

working ma & ftm都係有苦有樂架喇

別墅

我仔先2歲,出街唔抱佢,己經同我講唔同我好了哦.超搞笑.

子爵府

我又覺得冇咩所謂...會唔會係你太認真佢果句野呢?我對個女都好嚴,但亦有同佢玩,佢一見到公公婆婆爺爺麻麻就會當我透明架啦,梗係啦,佢都要透氣架嘛!一日24小時都俾我管住,佢都會崩潰啦!但我又未至於諗佢唔中意我喎,我成日都要佢講「中意媽媽」同埋「唔嬲媽媽」

禁止訪問

複式洋房

回覆:starmignon 的帖子

我都係咁,做一個ftm媽媽真難,搞到成日會質疑自已的管教方法,親子關係越來越差

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:不知道你是否跌進了一個誤區--負責「起居飲

原帖由 Meryl 於 13-04-27 發表
不知道你是否跌進了一個誤區--負責「起居飲食」和「管教」,但缺少了「玩耍」和「陪伴」。
「玩耍」和「陪 ...
同意呀!我係最惡個個,但阿仔亦係最跟我,會說愛我,掛住我個個

男爵府

我仔同你仔一樣年齡,佢對我既反應就好似你仔咁,

見到我老公就會好開心,一見到就會飛過去佢度,好痴佢,個個人都話仔仔無左老公係唔得,

但有一次,我地一家返大陸探親威個BB囡幾日, 我幫手湊個BB女食飯,玩,沖涼,抱,

仔仔見到即呷哂酷, 表妹玩咩佢就爭咩, 但相反我老公抱BB女,我仔係無反應,

我一抱個BB,仔仔就即刻走埋黎阻止我, 笑死我,

所以話,仔仔日對夜對住我地,其實佢地已經習慣左,以為媽媽永遠會在身邊,

但當人地搶左佢,佢就會覺得有失去既感覺.

男爵府

佢要第2個人接,只不過係貪新鮮,

你同佢講,你會傷心,你要表現得自己好傷心, 唔介意就喊俾佢睇, 叫佢哄返你,

其實有人肯接仔仔放學,你都可以忙裡偷閒咪仲好, 對得多都悶啦,

大宅

我仔都試過話鍾意其他家人,因為我惡同逼佢學習。我心裏面其實嬲架,但我先笑住講我都將佢由心裏的第一位往下調,佢即刻知死。然後我解釋佢知別人比媽媽更易討佢歡心,因為佢哋可以做盡寵愛你的事,可以不必為佢將來負責。我話佢知如果因這樣令你不喜歡我我也沒辦法,沒有人比媽媽更愛你,因為我好辛苦先可以唔寵你架。

大宅

小朋友隨便講的說話。請不要放在心上。

男爵府

唔好灰心, 加油呀~!!!
佢仲未知媽媽有幾鍚佢~!!

大宅

回覆 大笨鼠 的帖子

same as my case

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

MissNaughty 發表於 13-4-26 20:08
吾好灰心,小朋友仲細,以為就佢至係好人!加油,別太放這些說話在心,有時佢地都吾知自己講乜!:fu ...

大宅

大家做媽咪要努力呀...

男爵府

回覆:soda903 的帖子

所以我62,99成日同嘅親戚講話我衰,嗌個囡,我係唔想佢係溫室長大,第日返學咩都唔識

首頁

尾頁

跳至