論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人5月1 last day,今晚無啦啦同我講,話果日係public holiday,所以要果朝早走,我聽完0咀,已經計好晒佢啲年假勞工假扣晒講好左係果日最後一日,我話last day is last day of working day, not means last holiday!!! 佢話已約左人,又話跟住會去新僱主度所以無咩時間出泥同啲friend gathering!!! 嘩!!!咩世界,你果日仲係出緊我糧,唔係應該做埋果日既咩?我話suppose 果晚after dinner u pack all your belongings then I check it and give u the salary就各行各路,佢即刻冤囗冤面仲想喊好似我屈佢一曰咁!咁多位jm,last day唔係咁解既咩? 定係中菲文化差別呀?真係好興!

chunsamyuen  佢完約走? 定辭職夠1個月走?  發表於 13-4-27 12:46

大宅

回覆:堅嬲!!!

但五月一曰的確係勞工假,係佢可享有嘅權利!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

咁叫佢4月30号晚走囉!出少日糧!

大宅

回覆:BM媽咪 的帖子

佢咁衰格米係慳返

男爵府

引用:咁叫佢4月30号晚走囉!出少日糧!

原帖由 BM媽咪 於 13-04-27 發表
agree

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

BM媽咪 發表於 13-4-27 04:28
唔可以出少一日糧, 果日係有薪假, 佢有權放假.

公爵府

5月1日係勞工假,姐姐理應放假,早上走應該冇問題。樓主姐姐平時係唔係唔放正日既勞工假? 例如係調假? 你同佢計大假,例假既時候,有冇計埋呢日勞工假? 因為以我理解,如果姐姐last day睬正例假,勞工假,佢果日都係有薪假期。

Ericmo  同意!  發表於 13-4-27 15:35

侯爵府

引用:但五月一曰的確係勞工假,係佢可享有嘅權利

原帖由 enahau 於 13-04-27 發表
但五月一曰的確係勞工假,係佢可享有嘅權利!
Yes

侯爵府

引用:5月1日係勞工假,姐姐理應放假,早上走應該

原帖由 幸福黃太太 於 13-04-27 發表
5月1日係勞工假,姐姐理應放假,早上走應該冇問題。樓主姐姐平時係唔係唔放正日既勞工假? 例如係調假? 你同 ...
正確

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

雖然工人 last day 係 5月1日, 但咁岩個日係勞工假喎, 工人有假放嫁, 佢要個朝走無錯喎....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

複式洋房

佢本身係5月8 last day, 扣埋年假,勞工假同例假total 7 日,咁就做到5月1,唔好意思尋晚太嬲表達得唔係好清楚。今早同佢講佢想早走就扣一日糧,佢都ok.我係唔like佢點解明知果日仲係working day都仲約人去玩?如果我果日唔得閒一定要佢幫手呢? 點解咁無責任心? 不過都算啦,對呢D人唔使有期望,何況佢都走,無謂蹝氣!

大宅

佢 last day 你仲指意佢會幫你? 我情願佢早走.

侯爵府

引用:佢本身係5月8+last+day,+扣埋年假,勞工假

原帖由 miumiu901 於 13-04-27 發表
佢本身係5月8 last day, 扣埋年假,勞工假同例假total 7 日,咁就做到5月1,唔好意思尋晚太嬲表達得唔係好清 ...
你意係已經為5月1日的勞工假另訂了一天補假及已放了?

侯爵府

引用:佢+last+day+你仲指意佢會幫你?+我情願佢早

原帖由 dragonbbma 於 13-04-27 發表
佢 last day 你仲指意佢會幫你? 我情願佢早走.
Practicaaly, you are right.

男爵府

佢本身係5月8 last day, 扣埋年假,勞工假同例假total 7 日,咁就做到5月1,唔好意思尋晚太嬲表達得唔係好清 ...
哦原來你已左錢俾佢!但last day你都唔洗指意佢城到你咩啦!算把啦上午叫佢走啦

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

30/4 晚做完嘢掟佢走添呀!咁寸

子爵府

我會4月30日晚上叫佢走,等佢玩到夠。

大宅

回覆 enahau 的帖子

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Nicole918 發表於 13-4-28 14:35
我會4月30日晚上叫佢走,等佢玩到夠。

我都係咁話, 早一日叫佢走, 等佢自己比$出去瞓!

別墅

我會比她30/4 走,不用煩

首頁

尾頁

跳至