自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

受到警告
關於早幾日jm們討論,同外傭出去,又唔比人食,要人齋坐,做僱主既好似有啲刻薄,亦有其他jm認為,可能外傭唔食、唔慣食、已食左野,或唔鐘意同僱主同枱食飯呢!以上2項我都同意既,因為我每次出去都任工人叫野食,而且都會幫手留意野食有無豬肉。今日食outback,工人點左個海鮮炒飯,禁西式野炒出離梗濕濕地啦,仲有bake左既腸放堆一邊,哈,佢竟然唔食,我就問waiter,係咪一齊炒架,waiter話飯分開炒後放條baked 腸落去,我咪叫佢只食飯囉,佢死唔食,仲話可能有豬肉,我話咪問左囉,你自己點架,唔通要我保障你出去食野唔會食倒豬肉。食倒要罰我錢呀,個餐成舊水仲要浪費食物,你有信仰大哂呀,我尊重你唔代表要認同你份誠心而浪費食物、你個神係你心中大哂,你叫野食唔問清楚?要我陪你負上被所謂受罰之名而笑住接受你浪費食物?埃塞既人日日無野食呀 ,何況係你小心眼唔信人地講條腸另外煮,亦無叫你食條腸,你成碟唔食,你自己比錢啦!頂!真嬲爆!你係信徒我唔係,同你互相遷就你就要我以你為主。唔通成家人去食飯要就住你伊斯蘭教教規呀?以後我唔會就你,去到餐廳有你岩食就食,無你自己出去買野食,咪阻住哂呀!頂你個肺呀!呻完

evaywwong  黃牌紅牌一齊來?  發表於 13-4-29 11:31
meow~meow  做乜收咗牌?!  發表於 13-4-29 09:53

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

回覆:早幾日有個post討論外傭同雇主出去食飯無得食,坐門口,想講句說話!

其實好多野都有豬肉,好似魚蛋、蝦膠呢d都會加小量肥豬肉落去等佢香d,佢地唔知咪一樣照食! 下次落單前問清楚有冇豬肉成份先,費事煩

伯爵府

回覆:早幾日有個post討論外傭同雇主出去食飯無得食,坐門口,想講句說話!

下次淨係叫素菜俾佢,因為其他唔知有冇落豬油嘛

Cutemom0808    發表於 13-4-29 10:05

大宅

最後佢有冇食?

大宅

唔食

子爵府

玩具勳章

咁又好似浪費咗少少

男爵府

你地冇人肯同佢換?你好豪,比佢自己選。

水晶宮

熱血金章

哎,最憎人浪費食物

多多綠茶    發表於 13-4-27 23:38

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:關於早幾日jm們討論,同外傭出去,又唔比人

原帖由 cksy_bb 於 13-04-27 發表
關於早幾日jm們討論,同外傭出去,又唔比人食,要人齋坐,做僱主既好似有啲刻薄,亦有其他jm認為,可能外傭 ...
打工仔有幾多個enjoy 日日同老闆同枱食飯?

大宅

引用:其實好多野都有豬肉,好似魚蛋、蝦膠呢d都

原帖由 redelmo 於 13-04-27 發表
其實好多野都有豬肉,好似魚蛋、蝦膠呢d都會加小量肥豬肉落去等佢香d,佢地唔知咪一樣照食! 下次落單前問 ...
佢好煩,係摟摟另另既人,次次問佢食咩,第一佢會笑,問極都話是但,幫佢叫左又問用咩煮架?有無落豬肉,我話你自己睇,跟住話唔食,因為唔知上菜有無落豬肉煮,我話你問服務員,又唔問,所以我叫佢以後自己叫,今次你自己叫都唔食?各位我平時唔係禁摟另既人,亦對工人幾闊佬,我本人大使,同工人去Ruth \'s Chris 成份steak 8pz medium rare 要800水,佢自己食我都唔肉痛,我認為請得起你食,想你食得開心,但今次我只係想講,我條氣唔順,以後唔食去食c

lymchau  My maid also like this, everything asks her to eat something, she will show her black face.....  發表於 13-4-29 11:36
Ahling2004  你真是係好老細  發表於 13-4-29 10:20
dorianchan  我會幫佢叫,唔食就返去煮過公仔面,同老細出去食飯都冇得自己話事  發表於 13-4-29 09:50

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你已經好好, 比工人自己選食物吃, 但選咗嚟咗工人唔肯食, 我會叫佢自己比番錢, 等佢知道唔係話唔食就當無事發生, 做人無論有無宗教信仰, 都要有衣食, 呢個世界仲有好多窮人無野食嫁....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我係個個post都有講, 件偷野印嫌我枱面有碟燒腩仔, 就借頭借路話佢碟雞飯有豬, 黑起塊死人面唔食, 仲要坐係後面. 我從此2年唔帶佢出街食野.

大宅

引用:Quote:原帖由+cksy_bb+於+13-04-27+發表關

原帖由 fsforth 於 13-04-27 發表
打工仔有幾多個enjoy 日日同老闆同枱食飯?
禁如果打份工,禁岩食飯時間要同老闆食,但老闆唔比你食,要你捱餓,或同枱限住你食咩,你都諗:「做伙記既係低級啲,無資格食好野」,我唔想我既員工有禁既念頭,希望佢覺得平時無咩好野食,太貴唔捨得食,而打得我工反而我無同佢計較,我只認為老闆同員工係有尊卑之分,但無貴賤之別

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+redelmo+於+13-04-27+發表其

原帖由 cksy_bb 於 13-04-27 發表
佢好煩,係摟摟另另既人,次次問佢食咩,第一佢會笑,問極都話是但,幫佢叫左又問用咩煮架?有無落豬肉,我 ...
如果係咁我唔會比佢自己揀食乜,我會揀比佢!如果唔需要,連出街都唔帶佢去,叫佢係屋企食自己

大宅

回覆:lily-of-valley 的帖子

我都喺怕咗煩要就佢叫餸,通常叫印印自己買嘢食,唔使跟我哋出去,我媽子就成日問點解唔帶埋佢出嚟,以為我哋慳$。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

grace0308ma 發表於 13-4-27 21:41
我都喺怕咗煩要就佢叫餸,通常叫印印自己買嘢食,唔使跟我哋出去,我媽子就成日問點解唔帶埋佢出嚟,以為我 ...

不過, 我覺得佢地如咁虔誠, 又偷野? 姣屍扽篤? 所以捱到完約, 轉bun, 因乜都食得, 無咁煩.

meow~meow  Hsha  發表於 13-4-29 09:56

大宅

我多數自己同仔出去,我老公成日係大陸,所以會叫工人一齊,幫手睇細路

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:cksy_bb 的帖子

我以前請既印傭又係咁!!成曰都問有冇豬肉?!有次我媽唔小心叫左碗粉有紅腸,佢都係唔食!香港地

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

下次叫佢去麦當當食漢堡包先,100%牛肉,再吾係响屋企食面,等佢串吖那

Anpanmama  don't believe 100%!!!  發表於 13-4-29 11:01

侯爵府

我姐姐都堅持唔食豬肉,做佐成年我都係同過佢出去食兩餐,其實佢自己係屋企食仲開心,所以我都無帶佢出去!

wcpcelia  agree-->無帶佢出去  發表於 13-4-29 09:53
waiting046    發表於 13-4-27 23:44

首頁
12345...8

尾頁

跳至