論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

妳地屋企人出晒街時會唔會鎖房門?

咁如果得妳同姐姐喺屋企,妳要去沖涼,又會唔會鎖?

鎖又好似好信佢唔過咁。唔鎖,又聽好多人講佢地表面好好其實。。。。

唉,我應該點呀? 我又避害妄想症發作喇。成日想做啲野保蘐自己,但又要顧佢感受。。。。

珍珠宮

回覆:鎖門。。。

出街有鎖自己門,姐姐新來時我避免屋企冇第三者時去沖涼,做一排覺得佢個人可靠就冇咁戒心重,屋企冇其他人我去沖涼就冇鎖門,但手袋放入櫃內。

大宅

我出家才鎖自己房門。

男爵府

引用:出街有鎖自己門,姐姐新來時我避免屋企冇第

原帖由 小紅梅 於 13-04-28 發表
出街有鎖自己門,姐姐新來時我避免屋企冇第三者時去沖涼,做一排覺得佢個人可靠就冇咁戒心重,屋企冇其他人 ...
其實表面佢都係無乜野嘅。但我怕睇錯啫。

我都盡量老公在家先沖,但老公有時做野唔在家訓就有呢個問題

珍珠宮

出街有鎖,沖涼有時會閂左房門先。

珍珠宮

出街鎖,行出行入閂房門(亦防止 17m 仔入去搗亂),得自己一個大人o係屋企沖涼就鎖銀包

大宅

回覆:Handsomewoman 的帖子

換個指紋鎖

珍珠宮

引用:出街有鎖,沖涼有時會閂左房門先。

原帖由 lovebbb 於 13-04-28 發表
出街有鎖,沖涼有時會閂左房門先。
我都係

子爵府

工人表面好難判斷,
我阿媽舊工人以為好,
佢知我阿媽沖涼沖成半個中, 就偷了她幾千元

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:妳地屋企人出晒街時會唔會鎖房門?咁如果得

原帖由 Handsomewoman 於 13-04-28 發表

我出街會鎖房門(但試過太趕唔記得,只係関埋門),沖涼唔會鎖,因為通常我會叫姐姐同我B玩,我先去沖!So far好似冇咩嘢,但c6話我太放心!

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

出街會鎖自己房門同書房門,如果要去沖涼老公又未返,我會叫姐姐同亞仔玩,如果連亞仔都唔係屋企,我會安排姐姐係廚房抹嘢,手袋放入衣櫃內。

男爵府

引用:妳地屋企人出晒街時會唔會鎖房門?咁如果得

原帖由 Handsomewoman 於 13-04-28 發表

我鎖門架,你其實可以安排姐姐沖完就去訓架,咁佢訓你先鎖門沖涼。

男爵府

我出街會鎖房門, 沖涼唔會鎖

水晶宮

如果唔安心,就鎖啦.
而且,越早開始鎖就越好,無啦啦做左幾個月,你先至開始鎖門,就會好礙眼,好似突然唔信任佢咁.
如果工人問起,你咪話比佢聽,鎖左對工人都有好處,係protect工人,因為自己有時會忘記左,唔知D野放左係邊,會誤會係工人攞左,如已鎖門,就一定唔關工人事.

珍珠宮

joys2334 發表於 13-4-28 15:11
工人表面好難判斷,
我阿媽舊工人以為好,
佢知我阿媽沖涼沖成半個中, 就偷了她幾千元 ...
我婆有少少首飾 & cash 一向鎖自己房個櫃桶仔。我婆個舊印,吼佢沖涼擺低條鎖匙,拎條鎖匙大模斯樣去開個櫃桶仔,慢慢偷慢慢揀,偷o左 cash(我婆仲好精靈用中文 mark 低銀紙數目o係信封面),偷金耳環(後來佢自己嘔番晒 d 當票出來),連我婆代我o係外國個表弟仔收收埋埋 d 利是都全部俾佢挖晒d 餡去 。踢爆佢個衰人仲大大聲鬧我婆老人痴呆唔記得,後來我地後生去 confront 佢話報警拉佢先全部認晒。警察上來睇過個櫃桶仔都話無撬過痕跡,一定係工人拎鎖匙開櫃桶偷!所以我沖涼一定鎖銀包,條鎖匙仲要貼身袋住拎埋入廁所

男爵府

就算洗開佢去做野,妳都唔排除佢在妳有水聲時入房架噃。。。

唉,我都唔知信唔信佢好。

人心難測,但老公在家時我冇鎖,而家無端端鎖,又麻煩又奇怪。

複式洋房

防人之心不可無!
所有貴重野擺房!
一定會鎖!我出街房門一定鎖!
冲涼都會鎖房門!

男爵府

唔喺屋企一定鎖, 沖涼會等bb瞓咗老公又喺屋企嘅時間, 所以唔駛鎖。 其實唔係信唔信嘅,你夠信你老公, 你阿媽夠信你,但你都唔可以自出自入佢個銀行戶口咁解, 點都要有條界線。有d嘢清清楚楚好, 到時出咗問題又要炒又要報警就仲煩。

珍珠宮

畀面勳章

全部無鎖

男爵府

從來唔鎖,金飾,鑽飾都放晒係房無鎖既櫃同~~

首頁

尾頁

跳至