跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔係12月,老師話k2 d字好深,怕他追得辛苦,但而家d功課都跟到,是否重讀由家長決定,大家細b會選重讀嗎?

大宅

回覆:09年細b會重讀k1 ma

10月尾仔,暫時唔覺得有需要。

洋房

回覆 ccelvis 的帖子

我情況完全同你一樣,亦有稔重讀會否好D , 但問了幾個做教育既朋友,如果讀書無問題就唔需要.

別墅

回覆:小潼子 的帖子

但我都問過幾個朋友,其中一個係小學教師,都advise 做大仔好d

洋房

回覆 ccelvis 的帖子

其實真係心大心細..............

別墅

回覆:小潼子 的帖子

你bb都糸12嗎?

大宅

回覆:ccelvis 的帖子

根據研究,男仔在很多方面如寫字、語言等比同齡女仔發展慢半年至兩年不等,若一讀書就有挫敗感,將影響他一輩子的自信心,幼稚園老師也覺得男仔如十一、十二月出世的細仔,最好遲一年足三歲才上K1,女仔就不一定,發展快的不用重讀。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:09年細b會重讀k1 ma

我仔既2位班主任有唔同意見(我仔係12月尾細仔,仲係早產b),一個話做仔好d,另一個話唔一定,因佢個仔都係12月細仔,依家讀p3,學校建議佢跳級去p5,所以叫我睇定d先

大宅

回覆:09年細b會重讀k1 ma?

我會,領今年九月轉另一間重讀K1

>>爸爸同媽媽既心肝寶貝~心甯小公主~<<

男爵府

引用:我會,領今年九月轉另一間重讀K1 +

原帖由 Suet813 於 13-05-04 發表
我會,領今年九月轉另一間重讀K1
我都心大心細,好明顯同大B差大段,但老師覺得冇需要,本應考到九龍禮賢,但現因經濟問題15,16,而佢爸爸亦覺得冇需要

大宅

引用:我個仔係12月,老師話k2+d字好深,怕他追得

原帖由 ccelvis 於 13-04-28 發表
我個仔係12月,老師話k2 d字好深,怕他追得辛苦,但而家d功課都跟到,是否重讀由家長決定,大家細b會選重讀 ...
如果真係打算重讀,而又考到名幼做大B,咁可以K1重讀。如果唔係(例如原校重讀),係咪K2先重讀呢?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:lhingw 的帖子

都考慮緊,其實而家讀得唔錯,但好多人都話K1 冇問題,唔代表之後冇問題。同埋而家P1 interview
越黎越早,12個月就開始,細仔到時可能仲係一舊飯。

我有個同事九月升K3,都諗住repeat K3,所以而家都冇備戰小學。如果repeat 就越早越好,個人不贊成留番第日repeat 。

大宅

引用:都考慮緊,其實而家讀得唔錯,但好多人都話

原帖由 LPN 於 13-05-08 發表
都考慮緊,其實而家讀得唔錯,但好多人都話K1 冇問題,唔代表之後冇問題。同埋而家P1 interview
越黎越早 ...
暫時唔會考慮幫我個細B重讀,不過,想請教點解repeat 要越早讀越好?

男爵府

My son is oct 2009, i also give up kv offer. becuase i think we like to apply 津校(小學)

別墅

吾知有無記錯,我地係同學仔(NG)?我決定re take k1 了

別墅

老師話k2 retake小朋友可能懂事不開心,另學校俾有學券深,小朋友追得辛苦。我記得我們是同學仔?(NG)

大宅

引用:吾知有無記錯,我地係同學仔(NG)?我決定re+

原帖由 ccelvis 於 13-05-09 發表
吾知有無記錯,我地係同學仔(NG)?我決定re take k1 了
Hi 同學仔你好,你係原校repeat k1 呀?

別墅

引用:Quote:原帖由+ccelvis+於+13-05-09+發表吾

原帖由 lhingw 於 13-05-09 發表
Yes ar.
.

別墅

引用:Quote:原帖由+ccelvis+於+13-05-09+發表吾

原帖由 lhingw 於 13-05-09 發表
你是Ms Lo那一班嗎?

別墅

引用:都考慮緊,其實而家讀得唔錯,但好多人都話

原帖由 LPN 於 13-05-08 發表
越黎越早 ...
Agree

首頁

尾頁

跳至