自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想問下大家既意見,小朋友既太嫲過左身
黎緊去殯儀做儀式,但要下午4點打後先至做
最快都要夜晚7,8點先至做好,咁唔知小朋友去到咁夜有冇問題呢~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:小朋友去殯儀既問題~~

信則有問題
不信則冇問題

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

你小朋友幾大呀?我仔9歲,早幾個月老爺過身我比粒玉佢帶,千叮萬囑叫佢要跟住我地唔可以亂走,爺爺訓覺果間房唔可以入(怕嚇親佢) 唔可以亂講野。去完大酒店最好唔好直接返家,佢人多既地方打個圈行下先返屋企。不過如果你小朋友太細就最好唔好帶佢去。

執子之手,與子偕老~

珍珠宮

畀面勳章

引用:想問下大家既意見,小朋友既太嫲過左身黎緊

原帖由 lingwu 於 13-05-02 發表
想問下大家既意見,小朋友既太嫲過左身
黎緊去殯儀做儀式,但要下午4點打後先至做
最快都要夜晚7,8點先至做好 ...
冇十歲八歲絕不適宜帶去。

見你一獲打你一獲

用戶要求終止服務

回覆:lingwu 的帖子

夜晚就唔好去,第二日朝早先到啦!

禁止訪問

回覆:lingwu 的帖子

男爵府

以我屋企經驗視乎小朋友幾大,太細小朋友(under 3歲)黃昏時去拜一拜,之後搵人帶走離開,第二朝上山就一齊,日頭會好些而且關係太密切,去送埋再後一程。至於年齡再大些小朋友,就跟大人一齊。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我仔啱啱滿月已經去坐成晚啦,無問題吖.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我就百無禁忌,11月時,阿仔嘅太公走咗,阿仔7歲,表妹4歲,夜晚&第二日上山都跟足(夜晚搞到9:30),我只是提醒佢唔好亂講野,唔好周圍走&有大人跟實。儀式上有啲會嚇親小朋友嘅,可以父母代做,阿仔都有幫手摺元寶,燒衣紙。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 lingwu 的帖子

我99走時我個仔3歲都有去到, 冇問題呀

男爵府

我仔五歲,姑媽叫佢唔好去,怕佢驚。但老公又想仔去,因為係太婆。我都十五十六中。

machuchu

侯爵府

星期日我婆婆(姐係我小朋友ge太婆)出殯...我最細個仔都有去(細仔只得16個月大)。我地係係圍村出殯,我小朋友冇咩問題,我媽媽話係親人,親人保佑冇問題。

複式洋房

自己親人,百無禁忌.

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

會出席既一定好親,怕什麼?

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

我個仔1歲時太嫲過身我都有帶佢去,到4歲同兩個月前都有親人過身要去,只要拖實佢唔好比佢週圍走,教佢唔好亂講野就得,另外記得比封利是同埋利器(我比個細指甲鉗)佢袋係身!

男爵府

我記得我細個大概二,三年級左右,我姨丈過左身,佢好好人,好錫我的,我都有去殯儀館,我亦有瞻仰遺容,我當時好細個,但唔覺得驚,只係覺得好傷心到而家亦覺得當時去係正確既,因為可以比我送佢最後一程

珍珠宮

好媽媽勳章

太嫲算好親, 是爺爺的媽媽, 我覺得一定要到, 最多坐一陣就走.

我仔仔1歲9個月時太嫲過身, 當時佢唔識性, 要拖到佢好實, 好驚佢亂摸亂講野亂叫, 最後坐左一個鐘左右, 就叫我媽咪帶佢走, 在樓下截埋的士送佢地上車.

將心比己, 假日我自己唔係度, 我都想見下各子孫一面才上路, 所以我覺得要出席.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實都算係至親,當然要去啦
不過都要睇你想唔想既,你怕可以去衣紙鋪問下可以點做

珍珠宮

我每次去呢d地方之前都會去紙扎舖, 買一個黃色3角型咁既,好似符既東西...
每次離開殯儀館返屋企前就會化左佢..大概兩蚊一個..一人一個..
so far咁耐都好ok.....

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:太嫲算好親,+是爺爺的媽媽,+我覺得一定要到

原帖由 jaycee_mami 於 13-05-03 發表
太嫲算好親, 是爺爺的媽媽, 我覺得一定要到, 最多坐一陣就走.

我仔仔1歲9個月時太嫲過身, 當時佢唔識性, ...
講得好啱!親人是理應出席!

首頁

尾頁

跳至