論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

太后工人每月出糧後,次次都星期六要求出街匯錢回鄉,一出就一個早上,9點出12點返,由西環去北角,唔知點解一定要去北角,又唔知點解一定要星期六,係就係一個月一次,係咪我太小氣?請問你們的工人是如何?

大宅

引用:太后工人每月出糧後,次次都星期六要求出街

原帖由 karen_520 於 13-05-04 發表
太后工人每月出糧後,次次都星期六要求出街匯錢回鄉,一出就一個早上,9點出12點返,由西環去北角,唔知點 ...
銀行星期日不開門

別墅

其實係唔係去左會情郎呀?

我個工人放例四, 從來都冇尼個要求. 不過就算有我都唔會采佢.

子爵府

回覆:工人次次都星期六早上出街

唔洗去銀行架,間間印尼舖都可以匯錢,不過個rate唔同姐!所以星期一到日都匯到錢,我姐姐話嘅

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我一定會將呢日轉做休息日, 係佢既假就唔使嬲啦....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

子爵府

引用:我一定會將呢日轉做休息日,+係佢既假就唔使

原帖由 2heiBBmama 於 13-05-04 發表

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

子爵府

好媽媽勳章

引用:我一定會將呢日轉做休息日,+係佢既假就唔使

原帖由 2heiBBmama 於 13-05-04 發表
x2,要做私事就調假囉

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫佢改放星期六...
不然就要佢攞半日大假,簽收作實,即時執行...
我返工時,都唔可以走咗去,半日才返工吧

水晶宮

無可能係工作時間比佢去半日!

大宅

引用:唔洗去銀行架,間間印尼舖都可以匯錢,不過

原帖由 ^GGmami^ 於 13-05-04 發表
唔洗去銀行架,間間印尼舖都可以匯錢,不過個rate唔同姐!所以星期一到日都匯到錢,我姐姐話嘅

...
如果賓賓呢? 佢仲要走到去北角咁遠

別墅

回覆:karen_520 的帖子

一個月放一次星期六做例假,你又吾駛嬲。佢鍾意整一日都得

子爵府

我工人又係去北角,不過係星期日放假去

珍珠宮

我個 bun 放 sat,所以無呢個問題。但 10 個起碼有 8 個工人都係放 sun,當菲律賓領事館都要 sun 開門休 sat o既話,間公司無理由白痴到 sat 開 sun 唔開咁趕客。市面上一定有匯款公司開 sun。同你工人講一係佢改放 sat,一係換過間公司匯錢。咁放法,1 個月多o左 4 晝假咪差唔多放多 2 日!

大宅

要求佢2個鐘來回

男爵府

畀面勳章

我工人係賓,放星期日同勞工假正日,從來冇要求過星期六出去滙錢,即係星期日都有地方可以匯到~

大宅

唔該哂你地,佢應該唔肯廿放星期六,既然星期日都有我會叫佢星期日搞,或者去附近匯,唔一定要去北角。

水晶宮

karen_520 發表於 13-5-4 17:13
唔該哂你地,佢應該唔肯廿放星期六,既然星期日都有我會叫佢星期日搞,或者去附近匯,唔一定要去北角。

...

如果佢係都要星期六上午去,就無得話唔肯放星期六啦.
你唔好就晒佢啦.
由於休息日既定義係連續24小時唔洗做野,所以,唔好將一日休息日拆做 2 X 0.5日,咪將來佢可以告你架.

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

正常佢地嘅銀行或匯錢嘅地方星期日都開

大宅

引用:Quote:karen_520+發表於+13-5-4+17:13+唔該

原帖由 方方媽媽 於 13-05-04 發表
如果佢係都要星期六上午去,就無得話唔肯放星期六啦.
你唔好就晒佢啦.
由於休息日既定義係連續24小時唔洗做 ...
無拆開架,會星期六比佢出完照放星期日,不過一個月一次出星期六,唔係個個星期六都出,多數出左糧後

首頁

尾頁

跳至