單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自問最難過ge時候我都過左,丫仔依家11個月大,我由陀住佢開始到依家我都好正面咁生活(即使同c6無可能再一齊,男家好不知所謂,因為咁同屋企關係差,因公司逼住搞破產)丫仔出世後幾辛苦我都會一望到佢就會笑,但最近我吾知點解對住佢好燥,甚至發脾氣,佢吾飲水我居然灌佢飲,我未試過咁對佢,我自認當佢係命根,我好驚我係痴線,但我生完佢個情緒都無事,無理由依家先咁樣,我吾知自己咩事

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

每當你忟的時候,停一停,大啖深呼吸,飲啖水,等個人冷靜d,
可能係仔仔開始長大,多左扭計,又可能係你心結未解開,
試揾下d減壓方法,例如做運動....
最好揾d你信任既人傾下計,未必幫你好多,但起碼有人同你分擔下,
有時自己都可能唔知自己太多壓力

大宅

jean2012 發表於 13-5-6 01:29
我自問最難過ge時候我都過左,丫仔依家11個月大,我由陀住佢開始到依家我都好正面咁生活(即使同c6無可能再 ...
一個人湊,湊足廿四小時,個人係炆d, 一過左歲半開始識行識講就好好多架喇,搵下適合自己既舒緩方法,盡量每日舒緩下~~~~我自己鐘意落樓食個tea,飲杯奶茶坐下,,俾身心舒緩下,抖下氣,每個人既舒緩方法唔同,你試下自己搵下,做d咩可以舒緩到自己d壓力,放鬆到個人

大宅

引用:每當你忟的時候,停一停,大啖深呼吸,飲啖

原帖由 mujichung 於 13-05-06 發表
每當你忟的時候,停一停,大啖深呼吸,飲啖水,等個人冷靜d,
可能係仔仔開始長大,多左扭計,又可能係你心 ...
我有丫,但當對住朋友我就變得好開心,就好似我根本無問題

大宅

引用:Quote:jean2012+發表於+13-5-6+01:29+我自

原帖由 shanshanjojo63 於 13-05-06 發表
一個人湊,湊足廿四小時,個人係炆d, 一過左歲半開始識行識講就好好多架喇,搵下適合自己既舒緩方法,盡量 ...
我有做到你提出ge嘢,但依家個情況好似差過以前,我吾想再咁,一時係一天樂天,勇敢,堅強,體諒,開心ge媽媽,一時係一個成日唸負面嘢(就算行街我都忽然唸會吾會有意外我會被車死)成日唸死左會係點(但又吾係想尋死果種)我覺得自己吾係自己,想同社工傾下,但原本個社工又掉左區,依家個社工只見過一次,好吾想同佢講嘢我就撐吾住

大宅

jean2012 發表於 13-5-6 02:52
我有做到你提出ge嘢,但依家個情況好似差過以前,我吾想再咁,一時係一天樂天,勇敢,堅強,體諒,開心ge媽 ...
可能係1d比較容易情緒上大起大跌既情緒病,如果你唔太想同社工聽,有冇朋友可以傾訴,開解下?!不過始終都要同社工講番你而家既處境,睇佢會唔會轉介你睇醫生,如診斷係個一種情緒病,會開箹俾你,令你情緒平𧗾d, 維持喺中位,唔大起大落~

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

你係唔係無返工,只係24小時湊仔?平時既生活就係“仔阿仔,命阿命”咁呢?

絕對唔質疑你對個仔既愛,但係如果生活中,只淨低個仔做生活目標,而又全日24小時只係對住佢,咁樣係唔健康。

你生之前,應該都係返住工,見唔同既人。

適當既分離一下,可以既搵人湊半日,一晚。自己去玩又好,訓覺都好。

愁唔愁錢都好,等阿b讀n班,試下返下工,個人都會變得有活力。
不知所謂的乙陸!!!

洋房

我都好想控制下自己的情緒,有時會忽然喊到傻,平時又冇咩野。
我仲未生,我都怕生左小朋友湊仔會忟又有抑鬱就大鑊。
我諗閒時搵D野自學下,搵D興趣做下,分散下注意力會好D...

大宅

引用:我都好想控制下自己的情緒,有時會忽然喊到

原帖由 miyuki9394 於 13-05-09 發表
我都好想控制下自己的情緒,有時會忽然喊到傻,平時又冇咩野。
我仲未生,我都怕生左小朋友湊仔會忟又有抑鬱就 ...
你依家大住肚先咁姐,吾好咁唸自己一定有病啦,你有c6支持你架嘛!加油

大宅

回覆:jean2012 的帖子

我生完老二,半年後先有抑鬱,根住重脫頭髮

大宅

回覆:siulungku 的帖子

或者試想想行開下,飲杯水,食下D甜野,分散精神,再回去BB,心情一定會改變嘅

複式洋房

引用:我自問最難過ge時候我都過左,丫仔依家11個

原帖由 jean2012 於 13-05-06 發表
我自問最難過ge時候我都過左,丫仔依家11個月大,我由陀住佢開始到依家我都好正面咁生活(即使同c6無可能再 ...
如果系咁,去睇下心理醫生穩陣啲..起碼知自己咩事。萬一有一日真系發作,害左個小朋友

大宅

引用:Quote:原帖由+jean2012+於+13-05-06+發表我

原帖由 wing428 於 13-07-22 發表
如果系咁,去睇下心理醫生穩陣啲..起碼知自己咩事。萬一有一日真系發作,害左個小朋友

...
依家無事啦,果排因為丫仔出牙所以吾肯食嘢,個人又有忟,加上我原來黎m如果我咁易就去傷害個小朋友,我當初就吾會咬緊牙關都生佢出黎啦,right ?依家佢每日都好百厭,但又會哄反我

禁止訪問

引用:你係唔係無返工,只係24小時湊仔?平時既生

首頁

尾頁

跳至