論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

個印印玩

星期日炒

大宅

Re: 個印印玩

我又是有新工人,做了10日,好多不能達到要求,
最慘第7日看不住b 撞親頭,說是表哥(2歲),
今日b再撞親頭,先生問又撞到?她說是舊患.
到我再問先說又撞到.
同Agent說要炒人,又推三推四.
唔肯收件工人走.Agent都好難搵到好.

大宅

d衰工人真係越黎越衰,由其d印尼工人,簡直不知所謂 岩架喇炒鬼左佢 我早2星期都炒鬼左個衰印尼工人 搞到我而家唔敢請新工人要自己揍女 講起就一頭火呀

別墅

如果佢簽收左妳就唔洗理佢~~~
但係如果佢無簽收到,妳就要改期直至佢收到張機票為止~~~

民房

This morning asked Immg, they said I have provided what I need to do in the termination of contract. 佢拒絕收張機票件事, 要由勞工處handle.

別墅

如果你已經真係績左第三個約,
佢係真係可以向你追討ga...

禁止發言

珍珠宮

畀面勳章

I want to know too. I was told that long service payment only need to pay after 5 year's service

mollymolly 寫道:
[quote]
ellieku 寫道:
如果你已經真係績左第三個約,
佢係真係可以向你追討ga...

乜唔係做夠5年先有長期服務金咩?? [/quote]

別墅

唉...
佢地既勞工法例係比我地有保障ga...
因為佢地係兩年合約制...
所以同我地唔同ga...
我有朋友真係要比...
績第三個約真係要三思...

民房

"如果你已經真係績左第三個約, 佢係真係可以向你追討ga..."????

第十章:遣散費及長期服務金
領取遣散費 / 長期服務金的資格
受僱期- 遣散費 - 根據連續性合約受僱不少於24 個月.

受僱期 - 長期服務金 - 根據連續性合約受僱不少於5年

Labour Dept

別墅

你0岩ga...
但事實又實非如此.
有過朋友真係比左.

民房

今年第三分先生效. should be no problem?

別墅

未續第三個就無事既

民房

想問下勞工處因 0羊 理據判你朋友要比?

Thanks

水晶宮

工人追討嘅應該係終 止 僱 傭 金. 政府避免做滿2年而未滿5年工人被僱主無理解僱而得不到賠償嘅又一"屎橋"

勞工處Q & A
問6. 甚 麼 是 終 止 僱 傭 金?
答6. 終 止 僱 傭 金 指 僱 員 根 據 《僱 傭 條 例》 可 享 有 但 在 被 解 僱 時 仍 未 獲 支 付 的 法 定 權 利。
這 些 款 項 包 括:

工 資;
代 通 知 金;
年 終 酬 金;
產 假 薪 酬;
遣 散 費 或 長 期 服 務 金;
疾 病 津 貼;
假 日 薪 酬;
年 假 薪 酬; 及
僱 員 根 據 該 條 例 及 僱 傭 合 約 可 享 有 的 任 何 其 他 款 項。
即 使 僱 員 未 達 到 享 有 這 些 權 利 所 需 的 合 資 格 服 務 年 資, 也 可 以 獲 發 終 止 僱 傭 金。 在 這 情 況 下, 終 止 僱 傭 金 須 按 實 際 的 服 務 年 資 計 算。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

民房

"被 解 僱 時 仍 未 獲 支 付 的 法 定 權 利" 在我的 Case 可能有衝突或有灰色地帶.

我在Agent 到計好D$$,air ticket, 等等. 但工人reject 收我張 cheque.

Now 張 cheque同air ticket在 Agent到. 我現在不是不想支 付.

:-( :-( :-(

民房

Just call 勞工處. They said 工人reject 收我張 cheque是工人的問題. They said 我需要做D野已經做曬, 現在只是看個官會否判我不 合 理 及 不 合 法 解 僱 .

複式洋房

你有冇問佢同財務借左幾多錢, 一般佢合約幾耐就還幾耐喎. 佢做左6個月, 咁仲有18個月供, 你要留意下. 你炒佢佢一時未必可以即刻嘔番晒D錢出黎還比財務.

大宅

"滿 2 年未滿 5 年無理解僱", 咁即係話至怕係"無理解僱". 但係你又唔係無啦啦抄佢, 佢借財務, 影響你人生安全. 家係一個應該好安全o既地方, 比佢攪一攪, 唔再安全, 呢個已經係一個好合理解僱原因啦!
另外想問, 你間agent 係咪o係 6 樓?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

借$$個度唔駛驚,僱主只須提供番比入境處個封終上合約通知書比財仔,佢地就唔會煩僱主,而僱主係唔須要上身.

另勞工處個邊,樓主依家都無計,因為係個工人唔收,而唔係您唔比,但您快d叫Agent出封証明比您,您曾經係幾年幾月幾日比個晒所有野個工人,但工人拒絕簽收,agent要做您見証人.來証明您有做過呢個動作.唔好比條工人屈多您一樣遲過7日唔出糧.
您有無個C工人d財仔寄黎既信??keep住,到上庭時同個官講,因工人借$$多次比財仔騷擾.令您極之擔心家人既安全,所以先比一個月代通知金炒條PK,而唔係逃避個長期.呢個Case,您要搵多d個PK d衰野,等個官信您,咁您就可能win,唔使比個他媽的"終 止 僱 傭 金".

首頁

尾頁

跳至