烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

那天用 9 仔做豆漿過篩後隔出一團豆渣, 唔想浪費豆渣。 於是上網找找, 找到這個 muffin 食譜。

原食譜 : 豆漿豆渣變化多(三):草莓瑪芬 (12 個)

材料
A ~
豆渣 1/2 杯 (約 90G)
豆漿 1/2 杯 <<被喝光了, 所以我用鮮奶代替

B ~
中筋麵粉 2 杯 << 我沒有, 所以用高/低筋麵粉各一杯拌勻代替
糖 1/2 杯 <<我改用 1/3 杯
泡打粉 3 茶匙
鹽 1/2 茶匙

C ~
蛋 1 隻
橄欖油 1/3 杯
士多啤梨肉粒 1/2 杯

作法 :
1)將焗爐以單層熱風以 200 度預熱。
2)將材料 B 放入一大盆裡混拌勻。
3)在另一小盆將蛋打散, 然後依次混入油、豆漿或鮮奶、豆渣拌勻, 再加入士多啤梨肉粒。
4)將 2 的濕料加入大盆裡的粉類, 輕拌到麵粉變潮濕即可, 不要過份攪拌。
5)將麵糊平均倒入放在焗盤上的高温紙杯。 <<我懶醒, 人家做 12 個, 我做 6 個。 所以烘焗其間麵糊溢出。
6)放入以預熱的焗爐內以單層熱風 200 度焗 22 分鐘 (由於我太厚, 我加時至 30 分鐘) 或至金黃色即成。

出來成品 OK, 但不及原食譜的乾身。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

畀面勳章

回覆:豆渣唔好嘥! 豆渣士多啤梨 muffin

公爵府

BK Milk勳章

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

啱啱整完豆漿d豆漿又係比我飲晒

禁止訪問

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 joycesw 的帖子

掂~好有心思喎!~
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

男爵府

黃家小新抱 發表於 13-5-6 16:49
回覆 joycesw 的帖子

掂~好有心思喎!~
冇㗎。 上網搵完照做咋。 唔好嘥丫麻

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章