母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

我諗住全人奶 (全職媽媽), 但有時驚出街煩, 想有一餐半餐轉奶粉, 大家覺得由BB第幾個月開始可以換一餐做奶粉?

大宅

BK Milk勳章

回覆:jjojoy 的帖子

出街餵人奶一啲都唔麻煩,有餵奶巾,有育嬰室,甚至帶泵奶都好過食奶粉

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

出街餵奶粉先麻煩呀,你要帶奶粉,帶奶樽,
仲要帶冷熱水,重死你,
出街餵人奶最方便,帶條餵奶巾,
帶埋個B,咁就出去喇

大宅

引用:我諗住全人奶+(全職媽媽),+但有時驚出街煩,

原帖由 jjojoy 於 13-05-07 發表
我諗住全人奶 (全職媽媽), 但有時驚出街煩, 想有一餐半餐轉奶粉, 大家覺得由BB第幾個月開始可以換一餐做奶 ...
寧願餵泵奶都唔會餵奶粉

男爵府

畀面勳章

回覆:全人奶, 但可以由幾時轉一餐奶粉?

我果時唔識埋身,出街帶枝剛泵既人奶出街,袋係保温袋,天氣唔熱keep幾個鐘無問題,仲好輕便。

男爵府

引用:我諗住全人奶+(全職媽媽),+但有時驚出街煩,

原帖由 jjojoy 於 13-05-07 發表
我諗住全人奶 (全職媽媽), 但有時驚出街煩, 想有一餐半餐轉奶粉, 大家覺得由BB第幾個月開始可以換一餐做奶 ...
餵奶粉仲煩喇,你要帶奶樽熱水凍水奶粉,去得耐仲要帶幾餐。埋身餵,帶自己就得,仲要去幾耐街都得喎!而且你餵奶粉,自己skip 咗餵仲要泵返添!!!

男爵府

回覆:全人奶, 但可以由幾時轉一餐奶粉

餵奶粉仲煩喇,你要帶奶樽熱水凍水奶粉,去得耐仲要帶幾餐。埋身餵,帶自己就得,仲要去幾耐街都得喎!而且你餵奶粉,自己skip 咗餵仲要泵返添!!!

大宅

千其唔好覺得餵人奶煩就餵奶粉,bb既健康就靠你架,你覺得煩咪唔好出街囉,bb健康同出街邊樣重要d?餵得人奶就預左,況且我覺得餵人奶出街仲方便,隨時隨地都食得,又唔洗等!

大宅

BK Milk勳章

係? 我以為沖奶粉方便D添, 因為唔係度度有育嬰室....多謝大家意見!

大家會起公眾場所用餵奶巾??

男爵府

引用:係?+我以為沖奶粉方便D添,+因為唔係度度有

原帖由 jjojoy 於 13-05-08 發表
係? 我以為沖奶粉方便D添, 因為唔係度度有育嬰室....多謝大家意見!

大家會起公眾場所用餵奶巾?? ...
係。基本上用巾遮住,無人會特登留意你餵緊奶

珍珠宮

引用:係?+我以為沖奶粉方便D添,+因為唔係度度有

大家會起公眾場所用餵奶巾?? ...
當然會呀,餵奶巾就係為係公眾地方餵奶而設的呀

輸入搜索內容

侯爵府

回覆:jjojoy 的帖子

個個媽咪認為帶埋bb和帶條喂奶巾就得,或者帶支泵奶出街而唔需要帶咩奶粉。

大宅

BK Milk勳章

回覆 mcrabbit 的帖子

係....我有點怕尷尬=.=".... 可能因為本身個胸大, 所以不嬲都存在身材的尷尬感....

男爵府

jjojoy 發表於 13-5-8 15:49

係....我有點怕尷尬=.=".... 可能因為本身個胸大, 所以不嬲都存在身材的尷尬感....

真係怕就去餵奶房,真係方便過奶粉或固體。
我個仔大咗都唔係幾食奶, 我勁懷念以前出街淨係帶餵奶巾嘅方便

大宅

BK Milk勳章

回覆 cwsarahtam 的帖子

嗯嗯, 謝謝你. 我會加油.....:)

大宅

引用:Quote:原帖由+jjojoy+於+13-05-08+發表係?+

原帖由 anna_my_baby 於 13-05-08 發表
當然會呀,餵奶巾就係為係公眾地方餵奶而設的呀
係,响商場坐埋一二便就餵!勁方便!都懶得同人爭餵奶房

大宅

回覆:hahachan 的帖子

我個大女呢係食奶粉的,出親街都要帶到成個拉匧迫爆,勁唔想出街,帶唔夠奶粉又要趕住返屋企,勁煩。宜家細女全人奶,帶條巾帶幾條片,去邊度去幾耐都得!比較之下,餵人奶去街方便好多

別墅

我已經試過好多地方餵奶,餐廳,巴士,商場邊,連美容院都試過,真係好方便!餵餵下就習俗啦!

大宅

引用:我已經試過好多地方餵奶,餐廳,巴士,商場

原帖由 lovecarol 於 13-05-09 發表
我已經試過好多地方餵奶,餐廳,巴士,商場邊,連美容院都試過,真係好方便!餵餵下就習俗啦!

...
我都係,試過一路行一路餵,勁方便,用條揹帶加餵奶巾就得,而家大左,反而又水杯,又餅仔有時仲有粥仔,仲煩,我都好懷念當日一巾走天涯嘅日子

伯爵府

引用:回覆+mcrabbit+的帖子係....我有點怕尷尬=.

我有個朋友又好似你咁,出街怕尴介走去餵粉,寧願帶一抽二秤,都唔明有乜好尴介,尤其坐低喺餐廳用巾圍住餵,根本冇人理同冇人知,你可以試下搵日喺餐廳坐低搵塊大圍巾圍住自己入面擺個袋,咁你就知有冇人望你

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊