興趣嗜好

跳至

首頁
34567...23

尾頁

大宅

Re: 請問邊度買童書便?

CMNT & 各位愛書媽媽:

總體來說此網的服務幾貼心, 亦樂意及快速的解決問題. 仲有, 個網有提及此書店是由幾位媽媽經營的, 個人感覺上無咁商業. 大家值得試試... 我地今次專攻英文原版童書(當當無個d):

1) 書品質 – 先講包裝, 佢地會用bubble紙同牛皮膠紙包實幢書, 然後pack箱, 收貨及開箱時唔會散收收, 亦無乜塵. 書品質呢我個人覺得幾ok, 唯獨紙版書既角位總會有少許披口.
佢地配貨時如發現書有折痕, 會主動每本退番大約$1.2到網站帳戶, 留下次訂書使用. 個人覺得有摺痕的書如果是自用或送俾D相熟/唔介意既朋友, 是可以接受的. 其實如有訂過國內書網的, 大概心裡有預算對質量會打個95折吧! (如書面有塵, 折痕, 書角披口, 括花…etc.) 畢竟書價真的好平, 係呢方面唯有要張就吓.

另有訂既[牛津阅读系列套装13本/套)(Read at Home), 奇怪地每套俾左2本細硬皮裝, 代替不齊全的那2本平裝書. 跟進下佢地話以為我是自用,為方便買家可盡快閱讀因而用散貨代替. 我諗大家往後在訂套書時為避免類似情況發生, 要出出口術, 在書單上寫明套裝書要用來送禮, 請確保套書的完整性, 要不請電郵相告” 等相關字眼.

2) 回覆快/書介紹清晰 - 我在他們的留言版發問, 半日甚至10幾分鐘內已回覆, 好過當當我send email俾佢地唔一定有reply(我仲追緊一隻漏寄了的CD). 個網到有埋每本書既size資料同頁數, 可以大概知道有幾大本. (vs價錢睇吓邊本平d同抵買d). 大部份書有埋amazon條link.

3) 運費平+快 - 往香港的運費是按重量計, 0.5公斤起步價係人仔13元, 每增加0.5公斤加5元. 佢地基地好似係深圳福田, 較近香港, 今次試訂每本為起只係$1運費, 沒有基本運費, 由出貨計2天收到貨(帳戶內正式訂單有寫出貨時間). 但因唔係貨到付款, 速遞只負責送貨, 所以無得開箱驗貨, 簽收後速遞哥哥即閃.

4) 書類 - 英文童書比當當多(但仍然幾多想搵既都無), 但外國著的簡體字譯本一定無當當咁多選擇. 所以都係各有各好.

[quote]
CMNT 寫道:
咁快手!?! 質數如何? 佢話明有摺痕的書可以接受嗎?
Anyway, 我幾鍾意佢個網對每本都可以睇吓內頁先![quote]

大宅

B1,

好多謝你的分享, 我也希望在這書link訂書, 請問由order 至收貨要多少天? 是否可以credit card for payment? Thks!

民房

Hi B1,

Really thanks.

Yes, as B1 said the book quality are good except those little wrinkles or dent. Given such low price, I considered the quality is totally accpetable.

B1,

pls check pm later. I got extra CD but missed one CD.

mathewba

侯爵府

Hello B1:

多謝你的意見同分享. 其實小朋友既書花少少,皺紋少少對我黎講無咁大關係, 因為當本書比小朋友弄髒既時候, 我會無咁心痛呀!!!

大宅

落order至收貨要多少天好難講, 因為要睇吓您幾時俾錢
可以credit card payment, 只是第一次步驟比較多.

因不許貨到付款, 程序跟當當有少少不同:
1) 先下訂單 > 跟手在留言版/email問速遞到香港運費幾錢及書是否齊貨. 訂單好似hold7天, 7天內要付款. 過了書單會自動取消
2) 運費報價後覺得ok就匯款/用支付寶(visa card) [後者要先要求他們為您在淘寶網專設付款訂單]
3) 付款後再在個人帳戶中登記確認已付款 > 跟手在留言版要求他們發貨.

佢地話由發貨計至收貨一般2-3天. 我地今次訂就剛好2天.

wychan 寫道:
B1,

好多謝你的分享, 我也希望在這書link訂書, 請問由order 至收貨要多少天? 是否可以credit card for payment? Thks!

珍珠宮

hi CMNT, B1

我想係1月份或以後日子係<親子洋房>訂書ar,
可否join埋你哋呢

男爵府

好彩今次搵到呢個網, 而買書過程又令你地滿意...
如果唔係實俾人話我搵條link返黎"冼"人...
再提一句: 10/1 前留底個 list, 我都會幫到你地訂, 如果遲咗, 就要再等下一個媽咪攪喇!

珍珠宮

CMNT

咁嗰list係咪pm你ar,仲有想問點交收呢

thx!!!

男爵府

Monty 寫道:
CMNT

thx!!!

你pm我又得, post出黎又得...
交收方面就寄俾你又得, 見面俾你又得咁囉...

大宅

hi CMNT, B1,

我又想訂...請問點俾$$大家呢??

有冇好書介紹??

大宅

Dear all,
我唔會再買住架啦...就黎仲買得密過去超級市場

民房

我及朋友都想訂,請問是否一定要有中國國內銀行發出的VISA card?

我在淘寶網及支付寶開了戶口,但不明白visa card認證這一環節,可否再仔細指點, 多謝。

還有什樣告訴或通知親子洋書網我用visa card 網上俾錢呢?請指點, 多謝。

大宅

請問bb 下個月2歲有咩書推介?因為我成日買左好多圖書都好似唔岩睇咁. :-(
仲有我問過hang seng bank匯款要$100(只限英文資料,如中文資料要加$50),不過我搵過有個yahoo seller幫人匯款只係比$30手續費ja,咁計落會抵好多.

大宅

fififafa,

暫時好似係HSBC, BoC, Hang Seng, SC, DBS接受, 但先要在以下驗證, 現有不少購物網都需要visa驗證, 有問題可致電您發咭銀行:

Visa Verify click here

好簡單姐....係親子洋書網留言版到講低您既訂單號, 請他在淘寶網開設您要付款的專有訂單(如$345.6), 佢會俾條link您, 您選擇"立即購買", 再透過支付寶用visa card俾錢, 之後程序之前有提及, 不重複了, 我打字好慢的......

大宅

小翠BB,

yahoo seller應該只係$25...我之前都有send email詢問那個seller一些細節, 但他/她沒回覆, 同時匯款需要2天時間, 又有payment risk, 幾百還可以, 我地首次訂算係trial都要千幾, 認真諗過都係無用這個方法. 再者, 用credit card我個人覺得有乜事都有根可尋, 穩陣d...

事實上, 用credit card沒有手續費, 只係俾匯率. 我的千幾蚊人仔最終對HK$只多付HK$16(依家用信用咭人仔貴過HK$), 比地下匯款還要平, 且貨到手支付寶先會debit我visa credit card, virtually同COD無分別.

以上只是個人諗法啦, 大家可以比較吓選一個最適切自己的..

珍珠宮

CMNT 寫道:
[quote]
Monty 寫道:
CMNT

thx!!!

你pm我又得, post出黎又得...
交收方面就寄俾你又得, 見面俾你又得咁囉... [/quote] ok...咁我努力搵書先:mrgreen:

thx!!!

大宅

我又想加入訂書行列,可以嗎

大宅

CMNT,

我又想訂..........係咪1月10日前PM 個List 俾你就ok喇?

別墅

I am the first time to read this topics. Can u also help me to buy the books? If so, I will pm u the list. Thanks!!!

大宅

dear all
親子洋d書真係幾ok,我個人覺得部份好過當當,起碼無塵同埋係英文。我開始教我個16個月既b認字,唔敢再買簡體字書了,只可以等遲d買填色冊同連綫冊。

親子洋我買咗:
牛津阅读系列套装13(13本/套) --- 勁抵!
Wipe-Off Activity Book Letters 特价¥8.00 - 勁正
Good dog, Carl ¥13.00 - 正
Goodnight Moon, ¥16.00 - ok
Hello Lily ¥16.00 - 未睇
Bedtime for Baby ¥10.00 - 普通
Little Cloud 作者 Eric Carle ¥16.00 - ok
Gossie & Friends, ¥18.00 - 幾得意
Hugs and Kisses - ¥15.00 - 無嘜特別
1•2•3 Jigsaw Book ¥25.00, 全本board book - 超級勁抵
Whose Baby Am I? ¥16.00 - 正
Moonbeam Bear's Colors ¥15.00,類似書香港都有便宜的,唔算好抵。
My Discovery Book About Numbers ¥10.00, 幾得意。

赠品:Curious George
著名的小猴子系列,可以用积分换一本试读 - 類似書香港都有便宜的,不建議取此贈品。

首頁
34567...23

尾頁

跳至