自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:D敏感牙唔覺痛,都幾好ar!

原帖由 longlongpochuma 於 13-05-09 發表
D敏感牙唔覺痛,都幾好ar!
我之前試過用冷壓葵花子油,真係頂唔順停咗。上月開始用冷壓芝麻油,哈,ok喎,所以無停。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 longlongpochuma 的帖子

請問椰子油拔油有咩唔同功效呢? Thanks!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

木土土 發表於 13-5-9 20:46
已經堅持到超過半年日日做,習慣咗唔辛苦亦唔覺花時間!
我做左年幾啦...係慣左...反而唔做唔慣

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

Thx for sharing

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我做左 3個月,明顯少左白頭髮。

b52    發表於 13-6-27 13:36
CHKWAN  白頭髮少咗咁好, 你用邊隻油啊?  發表於 13-6-6 16:05
tungching  白頭髮少咗咁好, 你用邊隻油啊?  發表於 13-6-6 13:46
umama  啱我喎!!  發表於 13-5-11 00:53

侯爵府

引用:石破天驚的療法從今天開始,連續幾天,我會

原帖由 vivi0707 於 13-05-10 發表
石破天驚的療法

從今天開始,連續幾天,我會介紹一個古老、而又石破天驚的療法。古老,因為它來自古老的印 ...
好清楚, 又知多一樣野

禁止訪問

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

回覆:今朝第一次油拔,D牙幾好

咁有無人用過橄欖油?好似講到ok 喎

最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

大宅

回覆:chloe666 的帖子

我都有牙套,想知做晤做得?

大宅

回覆:fullma 的帖子

Dear Sisters,

Below is some information of the coconut oil we talked about yesterday. Hope it's helpful to all of you.

Cheers!

1/

http://ardenwong.com/blog/?p=127

http://shop.club-o.org/shopnews/SN039/

2/

http://www.ihealthoil.com/faq.html

3/

http://www.islt.com.hk/coconutoil.html

4/

http://coconutoil.com/

5/

簡單排毒─油漱口(oil pulling)

油漱口(Oil Pulling)是一個古印度流傳下來的保健方法,最初由醫學博士Karach在烏克蘭的一個醫學會議上以報告的形式提出。極少部分的歐美人因此開始對它有所了解。其功效引起人們的懷疑和震驚,但是任何親身體驗的人,都會從自身的身體變化中,體會到這種言論的正確性。

他甚至斷言,絕大多數的疾病,都能夠通過這種方式得到治愈,無須動用有副作用的手術和各種藥類。他提到有實例支持而且被完全治癒的疾病有: 頭痛,支氣管炎,牙痛,血栓,濕疹,潰瘍,腸道疾病,心臟病,腎病,腦炎,婦科病,惡性腫瘤,慢性血液疾病,癱瘓,神經疾病,胃病,肺病,肝病以及失眠。

Karach博士指出,此方法能夠治療整個機體,並有保健預防的功效。

...

參考網址 http://www.oilpulling.com/

印度養生大師狄巴克喬布拉醫生就曾在其著作《如意體重》(Perfect Weight)中敘述︰

由於現代人生活緊張、忙碌、味覺遲鈍、食不知味,往往要藉過多的調味料來剌激食慾。溫芝麻油漱口,不但可以重新恢復味蕾原有的敏銳度,還能釋出唾液、淚水和鼻水的毒素。

另外日本專研印度醫學的幡井勉醫生,也在《印度傳統健康法》一書中,特別強調︰

印度傳統養生學非常重視口腔與皮膚的關係。溫芝麻油漱口,不但可以美容養顏,更能防止牙齒脫落,眼睛凹陷,皮膚變皺以及嗓子變啞等,它對口腔炎和提高味覺也頗有助益。

油漱口可以降低微生物的數量並改善口腔與身體系統的健康。原理是因為油的附著性高,比水更容易充滿口腔牙齒、牙齦與黏膜,同時細菌具有親油性,油會比水更容易將細菌融於其中,同時透過舌下吸收迅速將油的營養帶到血液裡,並將血液中的細菌與毒素排到油中。最顯著的療效是治療牙齒鬆、牙齦流血,牙也迅速變白。

油漱口不是針對某一個特定的病,它是從整體上讓人從新恢復健康。

因此油漱口時油的選擇很重要,一定要是好油,最好是冷壓(cold pressed)及初榨(extra-virgin)的,有機的更好,目前多數人主要使用的油有兩種:芝麻油、葵花油。也有人使用椰子油或橄欖油等,不同的油口感不同,也有人認為不同的油有不同的效果。〈建議購買點〉

我自己嘗試過的就有芝麻油、葵花油和椰子油,其中我認為芝麻油和椰子油的效果最好,用葵花油則沒有什麼感覺。記得第一次用油漱口之後的第二天早上起床後,右面小腿就莫名其妙的突然非常酸痛,我想這大概就是所謂的好轉反應,當然這個好轉反應是因人而異的。我平常是沒有吐痰的習慣的,但我發現每次吐出油後也可清出一些濃痰。油漱口一段日子後身體有變好,皮膚也滑溜了。這個簡單便宜又不費力的排毒法,我已將它當成是我日常養生保健的運動之一。

★ 油漱口具體方法

一早空腹,未刷牙,連水也還沒喝,含 10ml(約一湯匙)的冷榨芝麻油,把油在齒間遊來遊去,注意不要把油吞下,最少15分鐘,最多20分鐘,然後把油吐出,這時油已經變成很稀的奶白狀,最後用清水漱口兩次,把口腔內殘留的毒素清洗乾淨。

注意事項:

盡量避免不要把油吞下去,因為油裡面會充滿著細菌與毒素。

別以為漱口的時間越長越好,漱口時間過長排出的毒素有機會被身體重新吸收,理想時間是20分鐘。

如果吐出來的油是白色,身體毒素較多,若與原來的油顏色接近,則毒素較少。

體內積存毒素及病患人仕初期或會出現身體排毒之好轉反應如頭痛、胃痛、暗瘡、傷風等,持續使用油漱口症狀會慢慢消失。

http://blog.yahoo.com/_OHSRQ23QUDG5GOVGXN43IU6CNU/articles/102210

http://blog.yahoo.com/_JW6ZIOS26OIN7H7JPKGX2HOBGQ/articles/116707

轉載: 蘋果日報作者嚴浩的油拔法 

子爵府

引用:咁有無人用過橄欖油?好似講到ok+喎

原帖由 AK+BB 於 13-05-11 發表
咁有無人用過橄欖油?好似講到ok 喎
我一直都用橄欖油,依家第三枝,對我既效果都唔錯,因差不多每次做完都會有痰出,所以我氣管既頑痰冇左,冇左鼻水倒流令我半夜咳醒既情況,肩周炎冇左,牙齒白左,牙肉健康左; 暫時諗到咁多

琥珀宮

畀面勳章

引用:已經堅持到超過半年日日做,習慣咗唔辛苦亦

原帖由 木土土 於 13-05-09 發表
已經堅持到超過半年日日做,習慣咗唔辛苦亦唔覺花時間!
有冇乜野療效呀?

琥珀宮

畀面勳章

引用:我做左+3個月,明顯少左白頭髮。

原帖由 pp6113 於 13-05-10 發表
真係架

大宅

回覆:今朝第一次油拔,D牙幾好

之前有做開,但有左bb可以嗎?

esther2733  佢話有左同M緊都可以做  發表於 13-6-5 17:57

侯爵府

環保接龍勳章

thx for sharing.
漱口都可以保健治病, 好神奇,
成本又唔高,
一定要試吓.

琥珀宮

引用:我做左+3個月,明顯少左白頭髮。

原帖由 pp6113 於 13-05-10 發表
請問你用邊種油?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁多人試過,我都想試。應有好多毒素,唔知可維持幾耐
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

引用:Quote:原帖由+AK+BB+於+13-05-11+發表咁有

原帖由 coffeeman2217 於 13-05-11 發表
我一直都用橄欖油,依家第三枝,對我既效果都唔錯,因差不多每次做完都會有痰出,所以我氣管既頑痰冇左,冇 ...
咁勁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 木土土 的帖子

惠康個支葵花籽油

水晶宮

回覆 littlesister 的帖子

真架,我唔係好多白頭髮而且又生係裡面,但我會成日睇,用左幾個月就真係明顯小左。

首頁

尾頁

跳至