嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:tingtingword+發表於+13-5-21+18:44+

原帖由 booboo_long 於 13-05-22 發表
如果你小朋友係兩邊,我會建議你去睇咗私家攞多個意見先~
雖然照一照us都要$800(冇藥乜都冇),但係呢d錢真 ...
兩邊三級係我見到另一個醫院小朋友,而我女係一邊四級。
照us就得?我仲諗住要埋倒流個報告

大宅

tingtingword 發表於 13-5-22 14:33
兩邊三級係我見到另一個醫院小朋友,而我女係一邊四級。
照us就得?我仲諗住要埋倒流個報告

响私家照咗us,我估有需要佢會叫你做埋顯影個test(但佢冇要求我做,因為我仔係輕微),同埋除非你係私家follow,如果係政府跟開唔駛帶資料過去,佢地自己會check到~
我覺得葉醫生講得好中肯,唔會為咗賺錢而要你做呢樣果樣,係會視乎你小朋友個情況而俾意見~
但佢都建議我小朋友割包皮,不過亦唔係必需,但萬一病發就最好做喇(私家費用2萬幾...),所以我想睇下政府有冇得排期做~

大宅

引用:Quote:原帖由+tingtingword+於+13-05-22+發

原帖由 csy2003 於 13-05-22 發表
咁幾時幫你bb做吖?
未知,要出院後兩星期做同位素後先決定

大宅

引用:Quote:tingtingword+發表於+13-5-22+14:33+

响私家照咗us,我估有需要佢會叫你做埋顯影個test(但佢冇要求我做,因為我仔係輕微),同埋除非你係私家fol ...
葉醫生的網評都唔錯!咁我都去book先,我係政府跟開,三個test都做左兩個。如果包皮手術二萬,咁倒流手術應該唔止。
你仔仔唔嚴重唔好做手術,此終都傷,同埋希望大少少自己發育好d令情況可以改善

複式洋房

引用:Quote:原帖由+booboo_long+於+13-05-22+發

原帖由 tingtingword 於 13-05-22 發表
葉醫生的網評都唔錯!咁我都去book先,我係政府跟開,三個test都做左兩個。如果包皮手術二萬,咁倒流手術應 ...
請問葉醫生全名,我都想睇定?

booboo_long  葉錦輝~
你一search就出架喇~  發表於 13-5-22 15:52

大宅

樓主,我有疑問~
你知有倒流但又未做顯影,咁又知有倒流﹖
你係母體(陀住bb)發現定係出咗世病發先知﹖

複式洋房

引用:樓主,我有疑問~你知有倒流但又未做顯影,

樓主,我有疑問~
你知有倒流但又未做顯影,咁又知有倒流﹖
你係母體(陀住bb)發現定係出咗世病發先知﹖ ...
我??

booboo_long  sure la~  發表於 13-5-22 16:14

複式洋房

個人經驗 : ( 瑪麗 )
我個仔在2個月(12月)尿道炎入院,之後照x-ray,無嘢.
四個月(2月頭)有復發,今次要食抗生素,但因發燒不能做做影,要推後做,(發燒不能做的醫生說的).
2月尾有復發,已經食住抗生素都唔得,我問醫生點算,佢話一定要做做影,才只發生甚麼,有沒有倒流,唯有等個期.
之前信醫生才拖咁耐,今次我醒d,搵了葉醫生睇,佢話我之前照x-ray無嘢,應該無咁嚴重,睇完包皮就話是包皮問題,我約3月12日做,20953費用仁安,到了4月8去做做影,5月16日復診,結果....右邊有小小倒流二級,不需耍食抗生素,真是...唔知點講

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

複式洋房

引用:個人經驗+:+(+瑪麗+)我個仔在2個月(12月)尿

原帖由 Alven_Kong 於 13-05-22 發表
我個仔在2個月(12月)尿道炎入院,之後照x-ray,無嘢.
四個月(2月頭)有復發,今次要食抗生 ...
請問你bb割完包皮,現在不需要食藥而好返?

複式洋房

引用:我囝囝而家4歲,+係佢未滿3個月已經因為尿道

原帖由 QQilky 於 13-05-22 發表
我囝囝而家4歲, 係佢未滿3個月已經因為尿道炎入院
當時係政府做哂顯影同倒流
咁現在都係俾政府e院跟返?

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

複式洋房

引用:Quote:csy2003+發表於+13-5-22+17:46+咁現

原帖由 QQilky 於 13-05-22 發表
係, 係政府醫院跟進
咁其實你覺得楊e生可以嗎,因有其他媽媽話有個葉e生,我想問多啲意見,將來有需要,可立刻搵醫生

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+QQilky+於+13-05-22+發表係,+

大宅

引用:個人經驗+:+(+瑪麗+)我個仔在2個月(12月)尿

四個月(2月頭)有復發,今次要食抗生 ...
其實幾多級要食藥,幾多級唔洗食真係好睇小朋友表現。之前識左幾個院友的bbs都係尿道炎,但好奇怪,有個單邊二級要食藥,但有個雙邊三級食一個月後可停藥,但最後大家都番發。。。
其實唔想bb長期食藥,但唔食又唔得,就算做手術之後都要一路食,食到身體發育好為止

複式洋房

回覆:tingtingword 的帖子

即係其實個腎無花,就不用太驚,因為係唔係都要食藥

複式洋房

回覆:csy2003 的帖子

我食藥都唔得、只好想辩法、我去找葉醫生問吓點、佢問我照x-ray 有無事、我話無、咁就寄怪、如果嚴重倒流、照到有嘢的、佢睇元包皮就好肯定是包皮出事、而且做完只用15分鐘、佢話做完手術去做做影才好、如果唔係會倒流d菌入去、又再复發、就咁去做做影、右邊二級小小倒流、不需要食藥、9月做第三樣test,真是好笑、如果我唔割包皮、佢都唔知要愎發多少次、才轉去外科、政府真是靠唔住、最好兩面一齊睇、我覺得有一次發炎唔需要割可能晤清潔得唔好、食藥控制刭都不需要割、等佢大d會好、除非有2次以上才好想割包皮、復發機會無咁大、如果真是倒流的話、割包皮都無用的、唔同case语同做法、希望幫到你

複式洋房

引用:我食藥都唔得、只好想辩法、我去找葉醫生問

我食藥都唔得、只好想辩法、我去找葉醫生問吓點、佢問我照x-ray 有無事、我話無、咁就寄怪、如果嚴重倒流、 ...
唔該晒吖

複式洋房

引用:我食藥都唔得、只好想辩法、我去找葉醫生問

我食藥都唔得、只好想辩法、我去找葉醫生問吓點、佢問我照x-ray 有無事、我話無、咁就寄怪、如果嚴重倒流、 ...
係咪葉錦輝?

複式洋房

回覆:csy2003 的帖子

是的、

首頁

尾頁

跳至