嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問覺得呢套有用嗎?有冇mm買左架?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Your Baby Can Read

呢套好似好悶

大宅

聽人講似有用,岩岩淘左右套,未知o ng ok

大宅

我都淘左

大宅

Quality ok good 呀!推介!

禁止訪問

陪月勳章

引用:呢套好似好悶

子爵府

係大人覺得悶, bb咩都未睇過無比較邊會覺得悶.
我幾年前都淘左, 覺得好抵又好用, 之後淘埋your child can read.

大宅

你可以上YOUTUBE試睇下, 對大人黎講真係幾悶, 我果B睇完都無咩反應!有無用就唔知~ 感覺上好似電視版既閃卡咁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:係大人覺得悶,+bb咩都未睇過無比較邊會覺得

原帖由 kufubaby 於 13-05-17 發表
係大人覺得悶, bb咩都未睇過無比較邊會覺得悶.
我幾年前都淘左, 覺得好抵又好用, 之後淘埋your child can r ...
阿b覺得悶咋,佢都唔睇,迪士尼果套佢肯睇,可能個個bb都唔同

別墅

very useful since my baby started to watch at about 4-5months, now,she is 19 months,she can do all the actions.Most importantly, dun let her watch alone, u have to watch together and read with her.

大宅

引用:very+useful+since+my+baby+started+to+wat

原帖由 joyjoy5354 於 13-05-18 發表
very useful since my baby started to watch at about 4-5months, now,she is 19 months,she can do all t ...
Watch DVD ? But actually can I Judy play and teach the cards with baby,instead of watching DVD? Same result?!

子爵府

jkbabe 發表於 13-5-18 00:01
阿b覺得悶咋,佢都唔睇,迪士尼果套佢肯睇,可能個個bb都唔同
其實我都有disney. 無可否認disney的cartoon同動畫吸引d. 我係俾your baby can ready bb睇先, 跟住先disney, 可能係咁, 所以佢都肯睇. 我好幾個朋友都係俾disney bb睇, 之後見我用得好問我借來睇, 佢地都話bb唔多肯睇.

我都相信個個bb唔同, 所以大家都係參考下用家分享

子爵府

let me share more:
your baby can ready 佢教詞語比較多, 而且唔係講一次就算, 佢編排到過一陣就重覆某幾個生字, 我覺得咁樣幾好, 容易加深記憶. 佢教學唔係主要靠唱歌, 約10mins左右怕你悶就有首歌仔or念詩(高level d)咁樣緩衝下, 等小朋友可以relax d. 另外我最buy佢係用實物來教, eg duck, 佢唔係俾隻公仔畫的鴨or cartoon鴨, 而係真係起水到游緊既鴨.
至於disney, 因為佢係用對話/ 句子方式來教多, 而且只講一次唔係重覆咁講, 對於太細個的小朋友未必咁快可以掌握到. 我覺得去到2歲打後理解能力高d先睇吸收會快好多, 早用唔係學唔到, 只係你未必咁快見到成效除非小朋友好早熟可以講成句句子仲要係eng. 就我對仔來講, 佢地睇your baby can read 學eng words, 真係一個星期就聽到佢地講得返出來. 有時甚至已經認得個字, tv未讀佢已經讀左. 當佢地掌握左簡單的words, 咁我都有開始俾disney佢地睇, 好彩佢地無被cartoon吸引而手舞足蹈, 見佢真係好認真咁聽同睇人地講咩. 不過有個問題, 因為有時係cartoon聲講野, 我覺得佢地未必好清楚聽到發音係點. 我o個套係人地copy正版俾我的, 以我知taobao都有得賣(都係幾百蚊), 我覺得以咁價錢去衡量, 買都唔係貴, 所以就算人地唔copy俾我我都會買, 只係自己安排幾時用最緊要.

其實我仲有研究oxford path, 之前都有share過, 如果大家想了解下我再講啦, 費事離曬題.

別墅

引用:let+me+share+more:+your+baby+can+ready+

原帖由 kufubaby 於 13-05-18 發表
let me share more:
your baby can ready 佢教詞語比較多, 而且唔係講一次就算, 佢編排到過一陣就重覆某幾 ...
多謝你既分享啊! 我正考慮緊買唔買oxford path,可以講呢方面資料比我聽嗎

子爵府

bilrating 發表於 13-5-18 14:41
多謝你既分享啊! 我正考慮緊買唔買oxford path,可以講呢方面資料比我聽嗎

...
oxford path係我暫時見的eng教材入面, 唯一一套以eng係環繞德育同自理能力既.
初接觸係佢的sample demo, 講隻monkey因為怕去toilet被廁所水沖左去而keep住用片片, 無疑係想幫人介片及減低小朋友的恐慌, 又實用, 覺得幾好. 所以就吸引左我去佢counter到聽同睇曬佢d野.
其實我最鐘意佢d書, 有講唔使怕黑啊, 唔可以bulleting等等, 但除左書, 佢其他碟(如唱歌o個d)我就覺得麻麻, 唔係差既不過只係平平無奇無咩特別. 其次佢的發聲筆啊字咭啊, 公仔啊咁, 我都覺一般, 只可以講唔係咁特別啦, 有得揀我唔會買因為覺得唔需要. 佢重有d activities book的, 不過覺得要到2-3歲先識做. 好彩套野出得遲, 我仔都已返學, 返學就知無咩時間去砸做其他練習(其實有時間都未必想佢咁, 寧願佢抖下玩下or參加下其他興趣班), 所以更加覺得有activities book都係做唔切的.
to conclude, 佢o個10本書係幾ok的. 當年一出時4萬2一套, 為左10本書咪成4千2一本, 我老公話齋, 睇左唔係會飛, 更何況當時我仔都唔係bb, 佢唔怕黑又戒左片, 重有好些內容都過左等用本書去教, 所以對我來講唔係用得咁盡.
不過都提一提, o個隻鸚鵡講野又係一舊舊, 大人唔睇字幕都真係唔知佢講咩, 何況小朋友? 同埋本人唔係咁喜歡有字幕(even eng), 記得我以前讀書個年代電視都係無字幕, 所有野都係靠聽, 耳仔聆敏度高好多. 今時今日的小朋友, 好多係電視睇西片都要求禁中文字幕, 我成日都話我表姨生仔唔知睇字定睇戲

別墅

kufubaby 發表於 13-5-18 15:03
oxford path係我暫時見的eng教材入面, 唯一一套以eng係環繞德育同自理能力既.
初接觸係佢的sample demo, 講 ...

唔該哂你啊! 咁我真係要考慮清楚啦,因為都唔平mouth:
your baby can read都唔錯咁!!!

男爵府

幾大開始俾bb睇?

子爵府

bilrating 發表於 13-5-18 15:56
唔該哂你啊! 咁我真係要考慮清楚啦,因為都唔平
your baby can read都唔錯咁!!! ...
只可以說, 以taobao價買, both your baby can read 同disney都用得過.
我都search過oxford path可惜搵唔到taobao有, 如果有, 我都會買佢o個10本書only.
your baby can ready我覺得可以早到9-10個月用, 我仔就成13-14個月先第一次睇, 所以當時佢已識講野, 一學就好快見到成效.

首頁

尾頁

跳至