在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

一定會生多個囉。。。大家有冇咁諗?
但得一個人揾$唔得囉。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆:如果我係FTM。。。

唔使ftm, 只要有人幫我湊, 我都會生多個, 可惜無。。。。

子爵府

我唔知幾時可做ftm,所以生咗生,驚老咗後悔

男爵府

2024年龍年勳章

回覆:miumiu0101 的帖子

我都係。。。

男爵府

2024年龍年勳章

引用:唔使ftm,+只要有人幫我湊,+我都會生多個,+

原帖由 miumiu0101 於 13-05-17 發表
唔使ftm, 只要有人幫我湊, 我都會生多個, 可惜無。。。。
我都係。。。工人點湊兩個。。。

男爵府

BK Milk勳章

回覆 aquamarine1030 的帖子

工人無可能湊2個,點都要長老幫手睇。我而家1個b...工人淨係做家務同落街買"送"都周身唔得閒,買"送"唔通叫佢帶埋bb落去咩........
再生多個.真係要請多個工人分擔.....

男爵府

回覆 aquamarine1030 的帖子

我依家一個係婆婆全程幫我湊~~
再生...我阿媽講明唔幫手呀....
但請工人又唔知會唔會請個衰既番來....

真係1516....

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

原來....大家都會有咁既煩惱...
早一輪我都plan 緊想生多一個。但最後決定打消呢個念頭....
一來, 一個工人搞唔掂, 同埋e+D 工人好巴閉, 多一個都唔願湊。生多個如果放育嬰院, 育嬰院都唔平, 大個個又讀N班, 加埋NB 奶粉尿片, 一個月又洗多5-6K....
二來, 年紀大了, 體力上都好吃力啦...驚再黎多個, 吃不消。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

2024年龍年勳章

真係呀!原來大家都有咁嘅感歎

大宅

回覆:miumiu0101 的帖子

認同!

男爵府

陪月勳章

我同事有2個女,分別係31個月, 8個月, 阿媽間中去探b, 每星期六日自己就買一星期餸, 1個工人, 同事準時收工 (0800-1700), 都掂, 不過之前佢大肚, 個工人有 xx傳染病, 佢就同大女瞓在媽處1星期, 所以.....睇你好彩否同埋有無...4大長老支援

我自已想做FTM睇佢地功課, 接送, 不過...除非中六合彩啦

大宅

我有2個BB, 差一年, 大2.7歲, 冇長老幫手, 請左2個工人, 得老公一份人工唔得, 我一定一定要做野, 因為開支勁大, 而家D工人唔多鐘意take care new born

大宅

如果經濟許可,
我唔介意生多個

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

如果有好工人湊, 我都唔介意生2個, 但如果無工人/4大長老湊, 要放育嬰院, 我寧願唔生了, 而家阿女一個人係托兒所都好悶, 佢成日問住我幾時可以接佢放學, 媽咪幾時有時間陪我, 我都已經好內疚, 所以唔會再生了

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

最大的問題係冇錢!
~~~ LOVE & PEACE ~~~

大宅

我剛生了第二個,原本打算resign造ftm,但近日老公被抄, 雖然搵番,但人工大減。他話我可繼續原計劃,但我自己想多個保險,留在職場,轉半職。我得一個ee,造了兩年幾,造野開始走樣,婆婆年紀大,不能長時間幫我看,我番工時可叫6299來幫手看。1516中,好晤捨得份糧同番工的status,好怕要寄人籬下,找半職工難過登天。

大宅

回覆 Heyheyjoyjoy 的帖子

首頁

尾頁

跳至