母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

一路埋身餵人奶3个多星期,3日前開始好似冇晒貨咁,个胸淋晒,好傷心,而家飲緊通草希望可以起死回生

大宅

回覆:tsejessie333 的帖子

有冇挨夜?
阿B滿月幾日發燒入佐醫院,我挨佐幾日夜。出院返到屋企淋晒飲佐幾次魚湯同黑豆漿上返晒

大宅

回覆:當咪咪無啦啦冇奶奶

bb比較難攪可能我5夠瞓?咁我都試下黑豆浆先,真係5想咁快放氣呀

別墅

tsejessie333 發表於 13-5-18 10:00
一路埋身餵人奶3个多星期,3日前開始好似冇晒貨咁,个胸淋晒,好傷心,而家飲緊通草希望可以起死回生:cryin ...

咁 bb 夠唔夠飽?肯唔肯啜?有無試過 pump 出黎?
正常坐緊月唔會突然回奶 ... 因為係上奶期!

我之前都試過胸淋淋 ... 以為無奶 ... 但 bb 無扭食!之後試過 pump 出黎有 8 oz ... 同我最谷奶果時一樣!上緊奶個胸係會谷 ..

同埋係 BK ... 我見過有d 媽媽講,谷係唔好架 ... 如果過左上奶期,谷即係回奶!你可以試下 seach 下有關既 topic ...

但如果係有奶,而又谷奶,就要小心會塞同回奶!

希望幫到你,一定要加油堅持母奶呀!

大宅

回覆:funfanchung 的帖子

bb肯啜但係啜緊果陣有扭計,5知係5夠食定有肚风,我pump出黎兩面只有4安,之前pump一面只需10分钟都有4安...

伯爵府

引用:bb肯啜但係啜緊果陣有扭計,5知係5夠食定有

原帖由 tsejessie333 於 13-05-18 發表
bb肯啜但係啜緊果陣有扭計,5知係5夠食定有肚风,我pump出黎兩面只有4安,之前pump一面只需10分钟都有4安.. ...
似係猛長期,keep住俾bb啜唔好補粉,好快就會奶量大增,努力!!!

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

伯爵府

環保接龍勳章

同意, 三個星期似猛長期, 唔係你突然冇奶, 而係進入bb同你一齊增奶的時期, 如果而家你補左粉就同BB唔同步啦.

別墅

引用:bb肯啜但係啜緊果陣有扭計,5知係5夠食定有

原帖由 tsejessie333 於 13-05-18 發表
bb肯啜但係啜緊果陣有扭計,5知係5夠食定有肚风,我pump出黎兩面只有4安,之前pump一面只需10分钟都有4安.. ...
係5係猛長期我就5識!

但聽你甘講,bb 係5夠飽!所以你試下增奶!同埋俾 bb 啜多 d!

而且,我非常同意2位媽媽既講法,千萬5可以補奶粉!

加油呀!

別墅

草 發表於 13-5-18 14:32
同意, 三個星期似猛長期, 唔係你突然冇奶, 而係進入bb同你一齊增奶的時期, 如果而家你補左粉就同BB唔同步啦 ...
唔好意思,借個 post 問下少少知識!
想問下、猛長期唔係只係 bb 好似食極都唔夠!仲會有疑似回奶既情況出現?
咁如果過左猛長期會唔會食返少 d ??

咁厭奶期、又會有咩情況出現?除左 bb 唔食奶之外?

因為我 bb 之前埋身 2 邊食到淋曬!但今個星期,只肯食一邊!佢肯食奶架,不過食完一邊之後,食另一邊就會好似反胃咁 ... er ... 試啜 2 次之後就唔食啦!濕片仲要唔夠 ...

請問係唔係厭奶期?定係之前係猛長期,以家回覆正常?
唔好意思,咁多問題!

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 funfanchung 的帖子

其實回奶, 因為bb食好多, 成日啜, 幫乳房吸清去令母體生產更多. 其實身體係冇造少到, 只不過係女人天生多疑, 成日覺得自己唔夠奶, 造成疑似冇奶.
猛長期我兩個女都只係試過一次, 厭奶就唔止, 正夕厭奶, 直頭好似練仙咁, 我細女埋身, 三個幾四個月時, 一日只食四次, 每次仲只食10-15分鐘, 谷鬼死我. 如果bb都有返咁大, 厭奶期間少左少少濕片都ok. 如果厭奶期太長, 過一個星期就要諗諗計啦.

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 funfanchung 的帖子

其實回奶, 因為bb食好多, 成日啜, 幫乳房吸清去令母體生產更多. 其實身體係冇造少到, 只不過係女人天生多疑, 成日覺得自己唔夠奶, 造成疑似冇奶.
猛長期我兩個女都只係試過一次, 厭奶就唔止, 正夕厭奶, 直頭好似練仙咁, 我細女埋身, 三個幾四個月時, 一日只食四次, 每次仲只食10-15分鐘, 谷鬼死我. 如果bb都有返咁大, 厭奶期間少左少少濕片都ok. 如果厭奶期太長, 過一個星期就要諗諗計啦.

大宅

回覆:當咪咪無啦啦冇奶奶

我禽晚飲左盒黑豆浆好似有d幫助(touchwood), 一直都有比亜囡埋身同pump密左,前日好無助既時候試过補粉比佢,但係佢居然唔食,不过其实有d開心佢覺得妈咪果d先係正野所以我會努力增奶架啦

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

引用:我禽晚飲左盒黑豆浆好似有d幫助(touchwood

原帖由 tsejessie333 於 13-05-19 發表
我禽晚飲左盒黑豆浆好似有d幫助(touchwood), 一直都有比亜囡埋身同pump密左,前日好無助既時候試过補粉比 ...
系咪咩牌子黑豆漿都得?

大宅

回覆:qqlun 的帖子

我C6買左山水比我但係有jm話日本牌子好d

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

引用:我C6買左山水比我但係有jm話日本牌子好d +

原帖由 tsejessie333 於 13-05-19 發表
我C6買左山水比我但係有jm話日本牌子好d
等陣去買先

大宅

大家一齊努力

珍珠宮

引用:大家一齊努力 +

大家一齊努力
開始有d想放棄奶量吾夠。又晚晚捱夜湊bb

大宅

經過一輪搶救,而家d奶量好似正常返啦,餵人奶係辛苦,但係真係對bb好,我自己都好自豪,為一係食野既時候而家就變得多野諗,怕食左d回奶既野

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊