嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔發燒入院驗到應該係尿道炎,打緊擴生素,已退燒但医生話之後要做好多心痛既test..而家報告話屎無菌但尿有大腸桿菌仲要轉第二隻藥,有傳染性……下一步會點?係咪真係要做哂d test? 我想問有無有這經驗既jm幫下我?我好無助了!喊左好多次見到個仔就喊!佢得43日人仔點解要受苦

別墅

回覆:尿道炎

打完針完成治癒性抗生素,會食預防性抗生素,直至做完檢查,證實冇先天性泌尿系統缺陷才停藥。三個檢查應該係(1)超聲波~睇結構有冇問題,(2)腎臟同位素檢查~好似係睇腎臟有冇因發炎留scare,(3)尿道??造影(唔記得正確名)~睇吓有冇尿道倒流。
檢查會有打"豆仔",打顯影劑,插尿喉,禁食,食鎮靜劑嘅過程。做父母一定心痛囝囡經歷咁多嘢。但唔做就唔知有冇缺陷等問題,如果再重複患尿道炎,可能加重泌尿系統負擔。做就可以係話買個安心。

大宅

引用:打完針完成治癒性抗生素,會食預防性抗生素

原帖由 mannitol 於 13-05-19 發表
打完針完成治癒性抗生素,會食預防性抗生素,直至做完檢查,證實冇先天性泌尿系統缺陷才停藥。三個檢查應該 ...
請問有冇機會係無事又唔洗食藥架?

別墅

回覆:bbmike 的帖子

你指係未做檢查前?當然有人係拒做檢查拒食藥,又冇事,因為佢引發尿道炎嘅原因純粹一次性細菌感污,而唔關先天缺陷事。但也有人到重覆再患病,先願意接受檢查,但腎臟已有損傷。如果做完檢查後冇事,緊係唔洗繼續食藥了。但檢查有事,keep住食藥,都唔係百分百唔會再有尿道炎。

大宅

引用:你指係未做檢查前?當然有人係拒做檢查拒食

原帖由 mannitol 於 13-05-19 發表
你指係未做檢查前?當然有人係拒做檢查拒食藥,又冇事,因為佢引發尿道炎嘅原因純粹一次性細菌感污,而唔關 ...
多謝你~我岩岩見左医生話佢仲要中左隻惡菌,係多數由某些人濫用擴生素而引起,香港唔常有但大6人有多,所以以後食擴生素都要食d好勁先可以……如果唔好采真係要長食我都唔知點算了!點解會咁架~好心痛

大宅

唔洗太心痛,仲有慢慢長路丫!我個好3.5月第一次,然後每個月一次,共三次。過程中你會見到不停打豆仔,左手打完到右手,落藥又“拿“。。。頭兩次我女都係大腸桿菌,第三次再中多隻惡菌,由打岩藥開始計,要打7日。
試過尿道炎後要小心d,每次發燒都留意有無傷風感冒病徵,如果無就最好帶佢去醫院,因為早d落藥會好d

別墅

有沒有包皮過長?

複式洋房

想問惡菌,其實係邊方面野到?出街?清潔方面?

大宅

引用:有沒有包皮過長? +

原帖由 ching113 於 13-05-19 發表
有沒有包皮過長?
我唔知道呀,不過爸爸有割到……有關係?

大宅

引用:想問惡菌,其實係邊方面野到?出街?清潔方

原帖由 csy2003 於 13-05-19 發表
想問惡菌,其實係邊方面野到?出街?清潔方面?
唉……燒前一晚去左酒樓同親戚食飯!個個爭著影相,都唔知道係咪咁野到!我好後悔!

大宅

引用:唔洗太心痛,仲有慢慢長路丫!我個好3.5月

原帖由 tingtingword 於 13-05-19 發表
唔洗太心痛,仲有慢慢長路丫!我個好3.5月第一次,然後每個月一次,共三次。過程中你會見到不停打豆仔,左 ...
我好驚呀你咁講……即係話會成日再發?唔可以好番?

大宅

引用:Quote:原帖由+tingtingword+於+13-05-19+發

原帖由 bbmike 於 13-05-19 發表
我好驚呀你咁講……即係話會成日再發?唔可以好番?
惡菌係來自糞便,醫生話人的大腸內有唔同細菌,平時係同身體做朋友幫助消化。我而家採取少出街,盡量唔令佢太攰,抵抗力好啲自己無咁易病。我覺得同大人一樣,一有第一次,好易再發,即係唔發開就好地地,一發開就不地發。
每次都好慘,住個幾星期院,又址到好高燒,我心痛佢肉痛。
祝大家bb都身體健康啦

複式洋房

引用:Quote:原帖由+csy2003+於+13-05-19+發表想

原帖由 bbmike 於 13-05-19 發表
唉……燒前一晚去左酒樓同親戚食飯!個個爭著影相,都唔知道係咪咁野到!我好後悔!

...
請問小朋友現在有無復發?

洋房

回覆:bbmike 的帖子

我仔仔都系食紧预防抗生素,直到检查报告话没事先停,已经食足个半月啦!希望个报告没事啦!月尾做检查,六月见医生。

別墅

如果包皮過長,尿尿藏起來會有細菌,隨著小便尿液倒流便有尿道炎!做左包皮返發機會低D!

大宅

引用:Quote:原帖由+bbmike+於+13-05-19+發表唉…

原帖由 csy2003 於 13-05-19 發表
請問小朋友現在有無復發?
佢仲未打完藥呀,因惡菌星期六先換左勁d既藥又要再打一個療程……

禁止訪問

大宅

引用:如果你先生有割包皮,幾大割?為什麼割?你幫B

原帖由 mgtchristy 於 13-05-20 發表
如果你先生有割包皮,幾大割?為什麼割?你幫BB清潔時,要反一反他的JJ清潔,換片片可以再換密小小,(我女女3次尿 ...
有沒有私家介紹?要否好多錢,我怕afford唔到,有人話要30萬……
仲有佢爸爸係几yrs時做,都係發yim發現但無話倒流問題,bb咁細跟本包皮番唔開的,所以都唔知係咪長……好辛苦now心情完全底潮!

大宅

我想問下佢會打六合一所以而家乜針都未打,我schedule亂哂,好驚出出入入医院會野到,但打緊擴生素又唔知可唔可以去補針(2nd 肝炎)……個度有姑娘又叫我打先,但医生又話完哂先算……咁點好

大宅

引用:我想問下佢會打六合一所以而家乜針都未打,

原帖由 bbmike 於 13-05-20 發表
我想問下佢會打六合一所以而家乜針都未打,我schedule亂哂,好驚出出入入医院會野到,但打緊擴生素又唔知可 ...
唔洗驚,除了輪狀病毒要準時外,其他都可以delate, 我個女啲針由二個月開始全部順延一個月。剛剛又發燒,現在我又去急症室等睇醫生。
同樓上講的一樣,三次尿道炎後簡直令我地家長crazy,大家振作呀!bb會好快無事

首頁

尾頁

跳至