在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位,我懷孕5個多月了,係兩星期因為身體不適請了病假。每天在家中,心裡好難過。一方面好擔心病假完結後,是否可以應付工作。另一方面,病假日子只能留在家中。自覺甚麼都做不到,又要麻煩身邊的人照顧或遷就自己。心中充滿憂慮( 擔心bb, 也擔心工作),又怕身邊的人擔心。家中沒有人便控制不了眼淚。心裡常常提醒自己要為bb 放鬆一下,因此更自責。

男爵府

畀面勳章

回覆:Babymas 的帖子

睇呀醫生好喎。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔洗自責啵, 媽咪...

無聊就多做D拉筋動作, 要慢, 配合呼吸, 做攰左就好好訓一覺, 訓醒就去搵吓野食, 行吓街, 買吓BB野...

嘻嘻... 日子總不會太難過吧...
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

懷孕時都會比較多愁善感
要不停提醒自己要正面d
Baby需要正能量!

子爵府

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

RELAX!

男爵府

回覆:需要請病假,心裡好難過

樓主,有乜唔開心上黎傾下,千祈唔好擺在心裏,落街行下,食下野,放鬆自己

大宅

回覆:Babymas 的帖子

唔好諗埋一面,養好身子緊要。可以睇下育嬰書,坐月資料,唔好亂諗野

別墅

回覆:需要請病假,心裡好難過

感謝各位。以我的情況,不能隨便走動。我已在家中不斷看育兒書來打發時間。
其實身邊大部份人都體諒,只是工作上壓力很大。一方面十分害怕病假完結後是否能應付排山倒海的工作(以我的工作性質,就算正式請病假,只是將工作累積到回去後要一併處理。時間越長,累積越多。)另一方面,自己在公司等了許久的升職機會也可能因此而錯失。身邊的人當然安撫我bb比工作重要,自己也明白如果公司以此為考慮而影響我的機會,此亦非我的控制範圍之內。但每當家中只有自己一個,就控制不了思想和情緒。

男爵府

BK Milk勳章

回覆 Babymas 的帖子

小心產前抑鬱,唔應該放工作在心,病左你都唔想的,而家最重要係bb,好好保重!你而家已經咁擔心工作,到生完之後..放10wk產假後更加難以想像,好易產後抑鬱。
工作既野你病左.就自然有其他人頂上去做,除非d野唔急,既然唔急,你咪好番之後番去慢慢清。

水晶宮

don't think too much now and just focus your on your health..

首頁

尾頁

跳至