單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係一個單親媽咪,之前因為一個識左十幾年既男朋友失業,我無奈上來開帖發表感受,當時好多這裡的媽咪及支持,現在男友已經有野做,經濟亦上了軌道,但過了幾年後既今日,同樣事情發生在我身上,雖然男友都支持我,但無奈我們的經濟不會支持我們太久,我現在無野做,日日買報紙睇,日日上網找都好無奈,我開始明白當時男友找工的心情,我好無奈,今日個子仲打比我話已經遲識,個女又曰日話這份工做得好辛苦想唔做,其實我都知佢辛苦,因為日日返九放十二真係好辛苦,現在我又未搵到野做,支持唔到佢地,好無奈,好唔開心,曰日個心只想快D找到工作,希望可以支持到個家,我辛苦唔更要,都辛苦左咁多年,只係想小朋友開心就夠,但係不辛既事又發生在我身上了,點算好,

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我係一個單親媽咪,之前因為一個識左十幾年

原帖由 於 13-05-21 發表
我係一個單親媽咪,之前因為一個識左十幾年既男朋友失業,我無奈上來開帖發表感受,當時好多這裡的媽咪及支 ...
你打算養對仔女到幾多歲?你年齡都不細罷,留番個錢比自己啦

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

dordor1207 發表於 13-5-21 21:20
你打算養對仔女到幾多歲?你年齡都不細罷,留番個錢比自己啦
我都想留返個錢,有錢都洗曬係屋企啦,我唔想比壓力對仔女,希望佢地冇負擔咁成長啫,無法啦,現在唯一可以做既就係快D找到工作,多謝你既回覆

男爵府

你應該比多些壓力你仔女,令他對家庭的責任!做個有責任的人,如果你處處維護他們!那他們永遠也不會長大…最後苦的是你自己!最後可能什麼都依賴你!當依賴成為一種習慣時…一切變的理所當然時,當你到老了真正做不到工時……也許你只是一種負擔…

kayicloud  對  發表於 13-5-22 23:32

女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

大宅

sein 發表於 13-5-21 22:02
你應該比多些壓力你仔女,令他對家庭的責任!做個有責任的人,如果你處處維護他們!那他們永遠也不會長大… ...
我明白你的意思,但我個仔諗野比較偏激,又容易轉牛角尖,我見過佢曾經為左屋企的事諗到情緒失控,曾經想傷害自己,所以我不想比太大壓力佢,我驚佢又諗到情緒失控,傷害自己,我會好傷心

複式洋房

兒孙自有兒孙福,唔好俾咁大壓力自己。

大宅

czi 發表於 13-5-21 23:07
兒孙自有兒孙福,唔好俾咁大壓力自己。無法啦,由離婚那日開始,這些都是做媽媽要接受既壓力,我知我唔可以太中容我D仔女,但係予其比壓力佢地,不如我受好了,當初選擇帶住兩個小朋友,係自己選擇,所以唔想比壓力佢地,我只希望佢地可以快樂成長,唯有自己加油找工解決問題,多謝你的回覆

男爵府

靈 發表於 13-5-21 19:43
我係一個單親媽咪,之前因為一個識左十幾年既男朋友失業,我無奈上來開帖發表感受,當時好多這裡的媽咪及支 ...
仔,女已出來社會工作,是否他們應該佢地為你擔憂個家呢?佢地認為現時工作吾適合自己,就奇牛搵馬攞。大個仔啦,都要對家庭負責啦。

大宅

lm251099 發表於 13-5-21 23:26
仔,女已出來社會工作,是否他們應該佢地為你擔憂個家呢?佢地認為現時工作吾適合自己,就奇牛搵馬攞。大個 ...唉,我都知,但係個仔諗野好奇怪,個仔份工其實一早已經唔想做,拖到現在先決定唔做,我做媽咪既又唔想左右佢地,佢又佢諗法,佢都諗左好久先有這個決定,費事打沈佢啦,我只係同佢講咁你快D搵野做啦,你無野做自己都好慘,又無錢洗,佢自己都諗住將自己D錢慢慢用來找工作,所以我首要都係快D搵到野做先得

男爵府

靈 發表於 13-5-21 23:18
係現今這個社會有邊個沒有壓力啊,BB 要去上 Play Group。幼稚園生要備戰小一,小學要應付中一......讀書時有讀書的壓力,工作時當然都會遇到工作上的壓力。擔心,不如找出減壓的方法吧。就你既門面睇,二養三,應該可以天天大魚大肉啦,除非你需要更豪華的生活啫,或者你本經真係難唸啲啦。留給仔女去解決啦,你已為他們擔憂了童年,他們也應對自己的人生負責囉。

大宅

lm251099 發表於 13-5-21 23:53
係現今這個社會有邊個沒有壓力啊,BB 要去上 Play Group。幼稚園生要備戰小一,小學要應付中一......讀書時 ...我都係想做番媽咪要既野,佢地公作既壓力我幫唔到,只係想佢地返到屋企唔會又要優心,可以既話當然都係靠自己啦,我都做過野,一樣有過壓力,都希望返到屋企會舒服D,做媽咪都係想比過舒服既屋企仔女,等佢地返到屋企都可以忙記工司的壓力

別墅

回覆:好唔開心呀,有無人可以幫下我呀

可能你太溺愛他們,所以才不能獨立,有時你能忍心不理他們,他們才能成長的

大宅

彭書瑩 發表於 13-5-22 00:43
可能你太溺愛他們,所以才不能獨立,有時你能忍心不理他們,他們才能成長的

可能離婚之後,焦點都集中在子女身上,乜都比唔到佢地,所以變左溺愛,希望可以比個安穩既家佢地,所以自己將責任在方在自己身上,其實因為帶住D細時,日子都過得不容易,令到個仔細時已經好自卑,覺得身邊人睇自己唔起,佢連自己親人都覺得,細細已經好多野諗,好容易就諗到轉角尖,雖然佢而家遲左職,其實仲要返多一個月,我都見佢開始上綱找工作,所以這個時候我都希望比D時間佢,唔想再比壓力佢,多謝咁多媽咪既回覆
...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

已經去到可以工作既年紀,仲要幫佢地煩?樓主自己搵工就ok啦。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

月餅勳章

回覆 的帖子

你既仔女大個啦,佢地自己既事,自己負責。你也要為自己好好想想,祝早日找到合適工作。

大宅

多謝大家支持同,我會比心機,希望盡快搵到工作

別墅

引用:Quote:彭書瑩+發表於+13-5-22+00:43+可能你

原帖由 於 13-05-22 發表
我都明白媽媽一定想最好給仔女。其實囝囝有上網找工作都未至於太過倚賴媽媽的。我有見過有人任何一份工都要媽咪介紹去做添

伯爵府

如果佢地識諗就唔怕辛苦唔辛苦,個個出嚟做嘢邊個無壓力,再諗下第時無人請你或者你百年歸老佢地點樣過呢?

大宅

kl1 發表於 13-5-22 21:36
如果佢地識諗就唔怕辛苦唔辛苦,個個出嚟做嘢邊個無壓力,再諗下第時無人請你或者你百年歸老佢地點樣過呢? ...其實我明架,我只係想借個位伸下架乍,多謝你回䨱,謝

別墅

邊有工唔辛苦㗎、你唔好再肉緊佢哋呀!咁無樣繼續落去,對佢哋唔會有益,你照顧唔到一世噶!後生仔囡俾佢哋捱下啦!唔知你想搵邊方面工作,有機會幫你留意下

首頁

尾頁

跳至