跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 有冇媽咪係第二胎架?

我都係第2 胎, 希望順利.

囡囡就黎3歲, 佢話唔鐘意做家姐 但係要個細佬 ?-(

大宅

我都係第二胎, 大女7Y , 生得來都8Y , 我還未去做任何U/S
因我BOOK 的E生, 最快要10月24日才有期, 我老公成日叫我看住第二個先啦, 我話, 咁快去照都冇野看, 到時9W咪更多野看 :lol:

複式洋房

UP
哥哥七歲, 妹妹四歲, 兩個都好曳!!!

別墅

我都覺得好似陀第二胎辛苦d, 可能年紀大左....

我第二個出世時我大女就

洋房

hello,

我都係第二胎架....大仔而家 22 個月大...
今次除左嘔到爬係到之外...仲加上成日頭痛....真係辛苦都煩...
初初諗住生多個陪亞 b ...以為陀第二胎會舒服好多...點知吾係...自己辛苦之外...仲要照顧埋亞 b ....
本來我想生三個....而家都係2 個好喇...

民房

hi, 大家好呀, 我都係第二胎, 同你們一樣, 都係覺得今次辛苦D, 可能真係年齡大左, 體力差左, 我大B就快3歲, 今次將會在QE生BB

大宅

HELLO

我都係第2胎, 大仔而家13個月

可能我重有睇中醫, 淨係覺得攰咋

我的LM係 9/9 都未知第幾週, 等到月底先去睇啦

洋房

有大仔/女既媽咪....我下星期番香港....要係香港買奶粉俾亞 b 飲...請問邊隻牌子既 3 號奶粉好呀...最主要係吾會便秘...

男爵府

ishiya,

我淨係知我仔仔一飲惠氏奶粉就便秘...
日本森永奶粉幾好架~
介紹我飲森永個媽咪話飲完森永之後佢仔仔肥左好多
希望幫到你

洋房

aloymom,

吾該哂...但森永奶粉係邊到買架...係吾係所有藥房都買到架...或一定要去大公司買架...約幾多錢一罐呀...
我仔仔都算大隻....如果仲肥d....我真係吾駛抱佢了...

男爵府

ishiya,

森永響藥房買唔到架
我朋友好似係上網訂
另外一d大型少少既百貨公司超市都有得賣
約$150 一罐..

你仔算大隻咪好囉
我仔好瘦.. 肉都無舊 :-(

洋房

aloymom,

我住元朗..咪好難搵到黎買羅....
我而家抱亞 b 都吾可以超過 2 分鐘...其實都幾辛苦架... 最慘佢有時玩玩下跳黎我到...好驚會俾佢踢到個肚...:-|

男爵府

ishiya,

住元朗就真係麻煩左d喎
我依家買左罐保兒加營素, 暫時都無便秘
呢隻奶粉就藥房有得賣

我仔4歲都係咁!
玩車車一野車落我個肚度
朝早扭計唔返學比爸爸鬧又攬住我個肚
其實我之前一直流啡, 所以我好擔心無左個bb.

別墅

hello. 我都係第2胎, 第一胎係仔, 而家11個月, 我都冇諗住咁快有第二個, 但意外的野真係好難講, 我今胎真係好想係女, 有冇人知道究竟如果係女的話, 身体同皮膚有咩唔同, 例如皮膚靚就係仔/女, 我唔記得啦, 有冇人知呢??

複式洋房

ivy_baby 寫道:
hello. 我都係第2胎, 第一胎係仔, 而家11個月, 我都冇諗住咁快有第二個, 但意外的野真係好難講, 我今胎真係好想係女, 有冇人知道究竟如果係女的話, 身体同皮膚有咩唔同, 例如皮膚靚就係仔/女, 我唔記得啦, 有冇人知呢??

ivy_baby, normally people say if the mother's skin becomes better, no pimple etc, then the baby is a girl. Also, if the mother vomits a lot a lot, then the baby is also a girl. However, my sister-in-law had very good skin and she gave birth to a son. My friend vomits until 6 months but she is going to give birth to a son too... So I don't believe those sayings that much now.

洋房

aloymom,

上次係香港..我個仔都係飲雅培 IQ 2... IQ 3 佢吾鍾意飲....個時我都問個sales 我可吾可以當保兒加營素係奶粉俾個仔奶...佢話我個仔已大份...吾好飲...
但佢而家都快 2 歲喇...吾想再買番 2 號奶俾佢飲...我會去吉之島睇下有無森永奶粉買...等佢飲下d正野先...嘻嘻...

4 歲都好過 2 歲了...我個仔仲未戒片...佢一痾臭臭我就想死...直情要吾斗氣黎幫佢洗 pat pat....再吾係佢嘔時..我又要去清潔...都吾駛聞到d臭味...見到都想嘔....真係嘔到我胃都跌埋出黎.....

我之前都有一次流血呀...又成日好似經痛咁...我睇醫生...佢地竟話正常...我上網睇資料...又係話正常..只係要多d訓床休息...我直情同醫生講...我驚係宮外孕...佢先俾我照 ultrasound...好彩都係無事...但我同你一樣..都係好驚...所以好想快d feel 佢 bb 踢我...等我無事無刻都知道佢係到..

男爵府

ishiya,

你個仔咁大份實好好肉地..好想見下你個仔
我今日行過百X, 有得賣森永奶粉喎!
我仔似足佢爸.. 無乜幾舊肉
人地以為我唔比奶佢飲..唔比飯佢食
2歲又係麻煩d
當年我幫仔仔介片, 佢賴到成地臭臭
要幫佢執.. 依家諗起都想嘔
講起嘔, 我仔前幾日喊到嘔, 我聞到之後同佢一齊嘔
要麻煩我老公幫我抹
我依家連洗潔精, 仔仔的沖涼液, 牙膏, 綠水
聞到都想嘔
個衰佬話我要戴放毒面罩先搞掂

我聽日先做第一次檢查
好驚真係無..
係呀, 被BB踢下有d真實感
唔洗等我心掛掛

我仔仲未知我有BB, 知左我諗真係唔得掂..
真係麻煩, 男仔之家咁癡阿媽

首頁

尾頁

跳至